Vinuri Ungaria

Introducere in Viticultura Ungureasca - Vinuri si Regiuni Viticole In urma cu 100 de ani, Ungaria era unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa. Fiecare curte regala din Europa ciocnea pahare umplute cu vin Tokaji, in timp ce alte vinuri luxuriante, albe si rosii, au fost laudate si savurate in toata Europa.... Citeste in continuare

Filtrele aplicate: Ungaria

Vinuri Ungaria đŸ· PROMO 2024 pentru vinuri

Stinge-ti setea cu Vinuri din Ungaria de o calitate distinsa! Pentru acel moment special, comanda Simplu si Rapid, cu livrare direct la usa casei!

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo

In urma cu 100 de ani, Ungaria era unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa. Fiecare curte regala din Europa ciocnea pahare umplute cu vin Tokaji, in timp ce alte vinuri luxuriante, albe si rosii, au fost laudate si savurate in toata Europa.

De ce nu vedem mai mult vin unguresc astazi?

Trebuie doar sa ne gandim putin la atacul agresiv al filoxerei din anii 1880, 2 razboaie mondiale si 40 de ani de colectivizare comunista, si vom incepe sa ne dam seama de ce ...

Din fericire, Ungaria revine. Nenumarate podgorii mici sunt replantate si cultivate in toata tara, se produc din ce in ce mai multe vinuri frumoase ca si rezultat al unor investitii masive, atat autohtone cat si externe, si a culturii traditionale a vinificatiei care nu s-a uitat.

Ungaria este situata in emisfera de est, intre paralelele 46°- 49° latitudine N si intre meridianele 16°-23° longitudine E. Precipitatiile sunt intre 500 si 900 mm pe an, deci nu este necesara irigarea vitei de vie. Perioada de crestere a strugurilor in Ungaria este de aproximativ 200 de zile, astfel incat chiar si soiurile cu coacere tarzie pot fi cultivate in relativa siguranta.

Topografia si caracteristicile solului sunt extrem de variate.

In comparatie cu dimensiunea sa, tara se mandreste cu o selectie unica de vinuri. In zona se regasesc:

  • Vinuri Villány in stil mediteranean;
  • Vinuri proaspete, fructate din vecinatatea Lacului Balaton;
  • Zona Transdanubia de Nord cu vinuri corpolente;
  • Vinuri cu aciditate pronuntata din Nord-Est (Eger);
  • Regiunile Sopron si Somló ce ofera vinuri cu un gust deosebit;
  • Si, nu in ultimul rand, vinurile de renume mondial Tokaji Aszú

 

Scurt Istoric

Conditiile prielnice pentru cultivarea vitei de vie au fost recunoscute inca de imparatul Probus. El a plantat vita de vie cu aproape 2 milenii in urma, anul 272, in regiunile Transdanubiana (vestul tarii) si Szeremseg (regiunea cuprinsa intre Dunare si Sava, actualmente parte a Croatiei si Serbiei).

Un rol important in formarea viticulturii maghiare l-au avut colonistii valoni, italieni si germani, inca din secolele XII-XIII.

Incepand din secolul al XV-lea, grupurile etnice sud-slave, care s-au intins din Balcani spre nord, au aparut in regiunile sudice si centrale ale Ungariei ca mediatori ai unei culturi a vinului rosu, necunoscut pana atunci, bazat pe soiul Kadarka.

Pe la inceputul secolului al XVI-lea, productia de vin s-a extins incredibil in toata Europa, inclusiv in Ungaria.

In timpul ocupatiei turcesti, comertul cu vin nu a fost interzis de niciun regulament, acest lucru era permis si pentru locuitorii crestini din teritoriile ocupate, deoarece veniturile vamale reprezentau o sursa importanta de venituri.

Vinul a fost foarte necesar in timp de pace si cu atat mai mult in timp de razboi. Mercenarii imperiali, soldatii maghiari de la granita cereau vin pe langa paine si carne, iar populatia civila consuma adesea vinuri inferioare in loc de apa.

Dupa expulzarea turcilor, ca urmare a plantarii continue de vita de vie, suprafata totala a podgoriilor Ungariei in 1873 era deja de 385.000 ha. Aproximativ doua treimi din suprafata acestei vii a cazut victima filoxerei.

Dupa 1891 incepe reconstructia podgoriilor si plantarea de noi vii pe soluri nisipoase imune.

Clasificarea vinurilor, protectia originii in Ungaria

Vinurile sunt clasificate pe urmatoarele categorii:

  • Vin cu denumire de origine protejata (OEM)
  • Vinuri cu indicatie geografica protejata (IGP)
  • Vin fara indicatie geografica (FN)

 

Clasificarea Vinurilor Unguresti

Suprafata viticola in anul 2020 era de 62.000 ha, cu o treime mai mica decat in 2001, aceasta suprafata este cuprinsa in 6 regiuni vinicole.

70% din podgorii sunt plantate cu struguri de vin alb, dar cea mai mare suprafata este ocupata de soiul Blaufrankischer.

Regiunile viticole din Ungaria

  1. PANNON-SUPERIOR (FELSƐ PANNON BORRÉGIÓ)
  2. Regiunea viticola UNGARIA SUPERIOARA (FELSƐMAGYARORSZÁGI BORRÉGIÓ)
  3. TOKAJ
  4. Regiunea viticola DUNAREA (DUNA)
  5. PANNON (PANNON)
  6. BALATON (BALATON)

Harta Regiuni Viticole din Ungaria

 
1. Regiunea viticola PANNON-SUPERIOR (FELSƐ PANNON BORRÉGIÓ)

Aceasta cuprinde urmatoarele podgorii:

Etyek-Buda 

  • Suprafata plantata: 1.582 ha.
  • Solul este predominant calcaros, loess, in unele locuri dolomit sau granit.
  • Este o regiune cu soiuri de struguri albi, excelente pentru productia de spumante.
  • Soiurile importante ale acestei regiuni sunt: Chardonnay, Irsai Oliver, Savignon Blanc, Pinot Noire.

Mór

  • Suprafata plantata: 461 ha
  • Solul predominant: pamant de padure format pe loess.
  • Este o regiune cu soiuri de struguri albi.
  • Soiurile importante ale acestei regiuni: Ezerjó, Feteasca regala, Veltelini Verde.

Neszmély

  • Suprafata cultivata: 987 ha.
  • Solul este predominant loess, pamant afinat de padure cu nisip.
  • Este o regiune cu soiuri de struguri albi.
  • Soiurile cultivate: Chardonnay, Feteasca Regala, HárslevelƱ, Juhfark.

Pannonhalma

  • Suprafata de vita de vie: 626 ha
  • Solul este predominant loess, nisipos cu pietris.
  • Soiurile importante ale acestei regiuni: Riesling de Rin, Riesling Italian, Pinot Noir.

Sopron

  • Suprafata de productie: 1.543 ha
  • Solul este predominant cu ardezie, gnais, argila, calcar si pamant de padure.
  • Soiurile importante ale acestei regiuni: Blaufrankischer, Zweigelt, Veltelini Verde.

Regiunea viticola PANNON-SUPERIOR Ungaria

 
2. Regiunea viticola UNGARIA SUPERIOARA (FELSƐ MAGYARORSZÁGI BORRÉGIÓ)

Cuprinde urmatoarele podgorii:

Bükk

  • Suprafata plantata: 844 ha
  • Sol lut calcaros si loess, soluri nisipoas cu pietre.
  • Este o regiune cu soiuri de struguri albi.
  • Soiurile de struguri cultivate in aceasta regiune: Blaufrankischer, Zweigelt, Zenit, Feteasca Alba.

Eger

  • Suprafata de vita de vie: 5.359 ha
  • Soluri predominante: tufa riolit, calcar, dolomit, sist.
  • Este de asemenea o regiune cu soiuri de struguri albi.

Desi pot fi gasite si vinuri univarietale, astazi cupajele Egri Bikavér si Egri Csillag sunt cele mai de seama si renuminte vinuri ale acestei regiuni.

In cupajul Egri Bikaver sunt permise atat soiuri locale, unguresti:

  • Kadarka, Turán (Korai FestƑ), Bíborkadarka,
  • Cat si soiuri internationale: Blaufrankischer, Portugieser, Blauburger, Medoc Noir, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Mornen Noir, Syrah.

 

Cupajul Egri Csillag, reglementat in 2010, practic este varianta alba a Egri Bikaver, poate cuprinde:

  • Soiuri locale: Hársl­evelƱ, Irsai­ Olivér, Cserszegi­ FƱszeres
  • Soiuri internationale: Riesling de Rin, Riesling Italian, Sauvignon­ Blanc, Traminer, Pinot­ Blanc, Pinot Gris, Char­donnay, Zenit, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Muscat Lunel

Mátra

  • Suprafata de vita plantata: 5.721 ha
  • Solul este divers: tufa de riolit, loess, marna.
  • Este o regiune cu soiuri de struguri albi.
  • Soiurile importante ale acestei regiuni: Riesling Italian, Pinot Gris, Blaufrankischer.

Regiunea viticola FELSƐ MAGYARORSZGI BORREGIO - BUKK, EGER

 
3. Regiunea viticola TOKAJ 
  • Suprafata de productie: 5.493 ha

Caracteristica speciala a regiunii este faptul ca este formata din peste 400 de vulcani inactivi, astfel solurile sunt dominat de roci vulcanice tipice.

  • Soiuri semnificative de struguri: Furmint, HárslevelƱ (frunza de tei), Muscat Lunel, Grasa, Zeta,Tarcalon.

Aceasta regiune renumita in intreaga lume pentru vinurile sale dulci, produce si vinuri seci si spumante de inalta calitate.

Vinul fanion al regiunii este bine cunoscutul Tokaji Aszú.

  • Tokaj Aszú este cel mai vechi brand de vin din Ungaria, cu o istorie de peste 400 de ani.
  • Este singura regiune viticola din Ungaria aflata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (din 2002).

Regiunea viticola TOKAJ

 

4. Regiunea viticola DUNAREA (DUNA) cuprinde urmatoarele podgorii

Kunság

  • Suprafata de vita de vie: 19.176 ha
  • Sol nisipos calcaros.
  • Soiurile cultivate: Cserszegi FƱszeres, Blaufrankischer, Arany Sárfehér, Kövidinka.
  • Vinurile din aceasta regiune sunt in general usoare si fructate.

Csongrád

  • Suprafata plantata: 909 ha
  • Soluri nisipos calcaroase.
  • In aceasta regiune se produc vinuri albe, rose si rosii, cu aciditate mai putin accentuata. 
  • Soiurile cultivate in acesta regiune: Blaufrankischer, Cserszegi FƱszeres, Irsai Oliver.

Hajós-Baja

  • Suprafata cultivata: 1636 ha
  • Solul este cu loess si loess nisipos.
  • Este o regiune producatoare de vinuri albe si rose.
  • Vinurile sale sunt usoare, fructate si aciditate sub medie.
  • Soiurile cultivate: Blaufrankischer, Cabernet Savignon, Cserszegi FƱszeres.

Regiunea viticola DUNAREA din Ungaria

 
5. Regiunea viticola PANNON (PANNON), cu urmatoarele podgorii

Pécs

  • Suprafata plantata: 535 ha.
  • Solul este cu pamant de padure format pe loess, acoperit cu rendzina.
  • Vinurile sale sunt corpolente, adesea de natura mediteraneana.

Dintre soiurile cultivate se remarca soiul Cirfandli, un soi de origine incerta, potrivit unor surse provine din zona GumpoldskirchenAustria. Alte denumiri ale soiului: Cilifai, Cilifan, Cirfandli, Cirifai, Cirifai Piros, Cirifan, Gumpoldskirchener, Gumpoldskirchener Hensch, Rother Raifler, Rother Zierfahndler, Rothhinschen, Rothreifler, Rotreifler, Rubiner, Spätrot, Zerjaler Rot si Zierjacare.

Szekszárd

  • Suprafata cultivata: 2.116 ha.
  • Solul este predominant loess.
  • Climat cu influente mediteraneene.
  • O regiune viticola renumita in primul rand pentru vinurile sale rosii catifelate.
  • Vinuri tipice: Szekszárdi Bikavér (Sange de Taur Szekszárdi), Kékfrankos (Blaufrankisher) si Kadarka.

Tolna

  • Suprafata de vita de vie: 2.118 ha.
  • Solul este acoperit cu cu un strat gros de loess.
  • Majoritatea vinurilor sale rosii sunt usoare, cu putini tanini. 
  • Vinurile albe se caracterizeaza prin arome fructate si aciditate echilibrata.
  • Dintre numeroasele soiuri cultivate in regiunea se pot evidentia Blaufrankische, Chardonnay si Veltelini Verde.

Villány

  • Suprafata de productie: 2.259 ha.
  • Solul este cu argila rosie pe substrat calcaros.
  • Cea mai sudica regiune viticola din Ungaria, cu climat submediteranean.
  • Regiunea este o dominata de vinurile rosii, in timp ce strugurii albi sunt in zona localitatii Siklós.
  • Soiurile cultivate in aceasta regiune sunt soiurile din Bordeaux si Portugieser.

Regiunea viticola PANNON din Ungaria

 
6. Regiunea viticola BALATON (BALATON), cuprinde urmatoarele podgorii:

Badacsony

  • Suprafata de vita de vie: 1.142 ha.
  • Zona cunoscuta pentru formatiunile sale vulcanice, soluri bazaltice, cultivate preponderent cu struguri pentru vin alb.
  • Soiurile iconice sunt: Riesling Italian, Pinot Gris si KéknyelƱ, dar merita mentionat si soiul local RózsakƑ.

Balatonboglár

  • Suprafata de vita plantata: 3.110 ha.
  • Solul loessos, bine afanat, este predominant, cu un continut ridicat de calcar.
  • Aici se produc vinuri cu aciditate si aroma bogata.
  • Soiurile dominante sunt Chardonnay si Riesling Italian, in timp ce soiurile rosii sunt Merlot si Blaufrankischer.
  • Pe langa vinurile linistite, aici se produc si nenumarate vinuri frizante si spumante.

Balaton-Felvidék

  • Suprafata plantata: 731 ha.
  • Sol: rocile bazaltice si tufa vulcanica sunt tipice in est, dolomita si marna in vest.
  • Un loc de producere a vinurilor aromatice cu o aciditate fina.
  • Cele mai tipice soiuri ale regiunii sunt Riesling Italian si Pinot Gris.

Balatonfüred-Csopak

  • Suprafata de productie: 1.695 ha.
  • Solul este variat, ardezie cristalina pe care este depus un strat de nisip pietros cu o culoare rosiatica caracteristica regiunii.
  • Se produce vin alb, cele mai caracteristice soiuri utilizate fiind Riesling-ul Italian, Pinot Gris si Blaufrankischer.

Nagy-Somló

  • Suprafata de vita plantata: 531 ha.
  • Solul este bazaltic, cu tufa vulcanica amestecata cu argila si marna.
  • Regiune viticola producatoare de vinuri albe consistente, cu caracter corpolent, cu un aport de aciditate placut.
  • Soiurile semnificative sunt: Juhfark, Riesling Italian, Furmint si HárslevelƱ.

Zala

  • Suprafata de vita plantata: 802 ha.
  • Tipuri de sol: lut loess si sol brun de padure.
  • Regiunea viticola din Ungaria cu cea mai mare medie anuala de precipitatii.
  • Soiuri cultivate: Riesling Italian, Pinot Gris, Traminer, Riesling de Rin.

 

Bort, búzát, békességet, szép asszony feleséget!

CULOARE
Vin Rosu
Vin Alb
Vin Rose
TIP / STIL
Sec
Demisec
Dulce
Demidulce
TARA / REGIUNE
SOI / PRODUCATOR
ANUL RECOLTEI / VINTAGE
VOLUM
PRET
Vinuri Ungaria đŸ· PROMO 2024 pentru vinuri
COSUL MEU
Continua cumparaturile