Proiectul AALTO a luat nastere acum mai bine de 20 de ani, in prestigioasa regiune viticola spaniola Ribera del Duero. De la vinuri de calitate superioara obtinute din soiul local Tempranillo, pana la vinuri vintage albe, crama AALTO are o oferta interesanta care o face sa castige tot mai multa popularitate in randul pasionatilor de vin, dar si respect din partea specialistilor.
Fondatorii cramei AALTO sunt Mariano Garcia si Javier Zaccagnini. Inca de la inceput, scopul acestora a fost sa creeze un vin de calitate cu o personalitate distincta care sa reflecte zona de provenienta a strugurilor si sa dea dovada de echilibru si complexitate.
In 2006, familiile Masaveu si Nozaleda, proprietarii unor crame situate in alte regiuni din Spania, s-au alaturat proiectului AALTO. Ei au contribuit cu experienta lor la consolidarea si dezvoltarea proiectului pana in prezent.
Incepand cu 1999 si pana la recolta din 2004, productia de vin a fost realizata in Roa (Burgos), in spatii inchiriate. Ulterior, producatorii au cautat spatii proprii si au ajuns sa achizitioneze un loc pitoresc cu 15 hectare in Quitanilla de Arriba (Valladolid).
Aici a inceput constructia noii crame, prima faza incheindu-se in 2005. Acesta a fost si anul in care prima recolta a fost obtinuta in noua locatie.
Crama a fost construita in baza unui design modern, arhitectura sa fiind armonios integrata in peisaj. Eleganta, confortabila, cu un design linear, echilibrat si minimalist, crama se distinge prin aspectul sau. A doua faza a constructiei sale a fost finalizata in 2016.
Enologul cramei AALTO este Mariano García Fernández, nascut in Valbuena de Duero, absolvent “Escuela de la Vid y el Vino” din Madrid.
Mariano a realizat prima sa recolta in 1968 la Vega Sicilia, companie pentru care a lucrat ca director tehnic timp de 30 de ani.
Rolul sau in cadrul cramei AALTO este acela de a controla indeaproape recolta de struguri. Filosofia sa, reflectata in vinurile AALTO, este aceea de a respecta natura fiecarui soi de struguri si de a interveni cat mai putin cu putinta, cautand in acelasi timp expresia maxima a terroir-ului. Astfel, vinurile create de el imbina perfect forta si structura terroir-ului cu eleganta si complexitatea soiurilor cultivate aici.
AALTO detine 130 de hectare de vite de vie vechi indigene de Tinto Fino (denumirea locala a soiului Tempranillo). Acestea se situeaza in localitati diferite acoperite de denumirea de origine controlata Ribera del Duero.
Varsta vitelor variaza intre 40 si 100 de ani.
Datorita altitudinilor si climei diferite, vitele de vie din fiecare localitate au date de recoltare diferite. Nu se folosesc erbicide sau fertilizatori chimici in podgoriile AALTO. Crama se concentreaza pe a obtine o recolta limitata, dar de calitate exceptionala.
Quintanilla de Arriba
La altitudine de 800 m pe un teren calcaros-argilos, cu putin nisip.
La Aguilera
Un sol aparte cu nisip la suprafata si argila dedesubt, cu pante calcaroase, la altitudine de 900 m.
Fresnillo
Acest teren orientat spre sud contine un sol nisipos cu gresie si se afla la o altitudine de 850 m.
Valbuena de Duero
Vitele de vie de aici se situeaza pe pante argiloase-calcaroase, iar in vale sunt soluri aluvionale. Altitudinea este de 750 m.
Moradillo
Terenul pietros de aici este de origine fluviala si glaciara si este situat la o altitudine de 950 m.
Baños de Valdearados
Terenurile de aici se remarca prin diversitatea lor, intr-o zona in care intalnim soluri argilo-calcaroase, pante nisipoase cu teren pietros la o altitudine de 900 m.
Piñel de Abajo
Vitele de vie de aici cresc pe un sol argilos, adanc, de culoare maro-rosiatica, cu pante oriantate spre vest si o altitudine de 800 m.
La Horra-Roa
Si acest teren combina solul argilos cu cel nisipos, pietris de origine sedimentara si un peisaj deluros situat la 850 m.
Acest vin este obtinut exclusiv din struguri Tinto Fino (Tempranillo) proveniti din vite de vie veche de 40, pana la 80 de ani, situate in localitati diferite in zona Burgos si Valladolid.
Vinul este unul proaspat si elegant. In palat, are o structura si persistenta remarcabile.
AALTO Blanco de Parcela
Vin alb obtinut din viile de Verdejo din Fuente de las Hontanillas in Quintanilla de Arriba, Valladolid.
AALTO PS
Monovarietal - 100% din struguri Tinto Fino (Tempranillo). Vitele de vie de unde provine recolta sunt in special cele vechi, de 60 pana la 90 de ani. Podgoriile de provenienta sunt situate in La Horra si La Aguilera.
Recoltarea se realizeaza manual, iar strugurii se depoziteaza in cutii de 15 kg, apoi sunt atent inspectati in procesul de selectie. Vinul este maturat pentru 12 luni in butoaie de stejar.
AALTO PS 2019 este un vin cu final lung, cu o mare intensitate si nuante bogate. Acesta devine tot mai bun pe masura ce invecheste in sticla.
Regiune: Ribera del Duero, Spania
Cumpara bauturi AALTO Bodegas y Viñedos, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu AALTO Bodegas y Viñedos