Aberlour este o distilerie scotiana cu sediul in Speyside, una dintre regiunile din Scotia cu o lunga traditie in productia de whisky de tip single malt. Fondata in 1879, distileria si-a produs prima editie de whisky in anul urmator. De atunci si pana in prezent, a continuat sa ofere un whisky single malt de calitate superioara pe care il invecheste pentru minim 12 ani in butoaie de stejar american, bourbon si sherry Oloroso. Afla mai multe despre Aberlour si gama sa de whisky.
Distileria Aberlour a fost construita de catre James Fleming, fiul unui fermier local care se ocupa de cultivarea orzului. Locatia distileriei nu a fost una oarecare. James a avut grija ca distileria sa fie situata langa sursa de apa pe care urma sa o foloseasca in productia de whisky. Pana in ziua de azi, apa folosita pentru aceste whisky-uri provine din raul Burn of Aberlour, care in cursul sau trece chiar pe langa distilerie. Acesta izvorase din unul din muntii situati in apropiere, Ben Rinnes.
Pentru 1879, anul infiintarii sale, distileria Aberlour era cea mai moderna din vremea sa. In 1898, distileria a fost afectata de un incendiu care a distrus o mare parte din cladirea sa. Acest eveniment nefast a avut insa consecinte pozitive. In urma incendiului, Aberlour a fost reconstruita, iar noua distilerie a fost echipata din nou cu cele mai moderne tehnologii de productie a whisky-ului.
Distileria Aberlour este deschisa publicului si ofera tururi ghidate care culmineaza cu o sesiune de degustare. Un moment special la care vizitatorii pot participa in fiecare an este cel in care distileria varsa in raul Spye o sticla de Aberlour de 12 ani. Prin aceasta traditie, marcheaza inceputul sezonului de pescuit. Varsarea whisky-ului are si o valoare simbolica menita sa aduca noroc pescarilor.
Whisky-urile Aberlour vin intr-o gama variata de produse, elementul cheie care le determina fiind vechimea. Unele dintre ele au invechit pana la 44 de ani. Durata minima de invechire este de 12 ani. Whisky-urile petrec timp in butoaie diferite de borubon si sherry, aceasta combinatie fiind esentiala pentru a obtine o bautura complexa si bogata. Aberlour produce in fiecare an circa 3.8 milioane de litri de alcool pur.
Caracterul bogat si distinctiv al whisky-urilor Aberlour se datoreaza partial orzului folosit in productia acestora care se cultiva la doar cativa kilometri distanta de distilerie. Puritatea este unul dintre principiile de baza care garanteaza calitatea acestor whisky-uri. Pentru a mentine un standard ridicat, cei de la distilerie inspecteaza cu grija orzul pe care il primesc inainte de a il distila.
Un alt factor importat este apa delicata si pura pe care distileria o foloseste, iar factorul decisiv e maiestria distilatorilor transmisa de la un expert la celalalt timp de zeci de ani pentru a mentine nivelul de calitate si gustul unic Aberlour.
Whisky-ul Aberlour este distilat folosind 4 alambicuri clasice in forma de para cu gat conic si un proces de dubla-distilare. Distilarea se face lent pentru ca whisky-ul sa obtina gustul si caracterul suav pentru care e cunoscut.
Aberlour isi invecheste whisky-ul in butoaie atent selectionate. Majoritatea acestor butoaie au fost folosite in prealabil pentru sherry, iar o parte din ele provin de la fosti producatori de Bourbon.
In general, whisky-urile Aberlour se disting printr-un gust dulce cu arome de sherry si fructe. Iata la ce te poti astepta de la aceste whisky-uri.
Aberlour 12 Year Old
Aberlour 12 Year Old ilustreaza esenta whisky-ului marcii printr-o bautura fina, cu un caracter crocant si note de citrice specifice. Acest whisky ce invecheste timp de 12 ani in butoaie de doua tipuri devine mai suav pe masura ce se matureaza. Atat butoaiele traditionale de stejar, cat si cele care au fost folosite pentru sherry au efect asupra whisky-ului 12 YO care dobandeste arome echilibrate cu ajutorul lor.
Aberlour 14 Year Old
Aberlour 14 Year Old este rezultatul unui proces atent de distilare realizat special pentru a extrage cele mai bune caracteristici din ingredientele naturale care stau la baza sa. Aberlour 14 YO este un whisky maturat cu maiestrie pentru a dobandi arome suave de coacaze negre si un final bogat si cremos.
Acest whisky unic reflecta combinatia perfecta intre natura si tehnica artizanala. Bogat, condimentat, subtil si elegant sunt atributele care il descriu cel mai bine.
Acest whisky a castigat mai multe premii, printre care medalia dubla de aur la faimoasa competitie International Wine and Spirits Competition din 2020.
Aberlour Triple Cask
Aberlour Triple Cask este un whisky exceptional care se matureaza in 3 tipuri de butoaie: Sherry Oloroso, Bourbon si Hogsheads de bourbon.
Acest whisky te incanta mai intai la nivel olfactiv cu notele sale de biscuiti britanici de tip custard cream, cafea cu lapte si capsuni. In palat, whisky-ul iti va depasi asteptarile prin notele sale secundare de piper negru si miere, dar si prin aroma de biscuiti si caracterul sau calduros.
Aberlour Triple Cask continua apoi sa te uimeasca prin finalul puternic cu note de unt de arahide si fructe uscate.
Regiune: Speyside, Scotia
Cumpara bauturi ABERLOUR Distillery, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu ABERLOUR Distillery