Descifram si argumentam cateva mituri / idei preconcepute despre consumul de vin.
Multi consumatori, sau poate neconsumatori, de vin afirma ca sulfitii ar fi de vina pentru durerea de cap cu care te trezesti dimineata, dupa o petrecere in care poate, doar poate, ai sarit de 2-3 pahare.
Adavarut este ca, aceasta preconceptie a fost spulberata de experti. Acestia ne spun ca nu sulfitii sunt de vina pentru migrenele de a doua zi. Ei sustin ca:
Daca ne doare capul, atunci probabil ca ne doare din cauza taninurilor,
A zaharul adaugat in bautura de catre producatori,
Sau a histaminelor.
Asadar, sa luam pe rand vinovatii.
Sunt antioxidanti naturali care se regasesc in coaja strugurilor, dar si in semintele acestora. Anumite persoane care sunt mai sensibile ar putea resimti dureri de cap chiar si dupa consumul unei cantitati mai mici de vin (1-2 pahare), in cazul in care vinul respectiv este bogat in taninuri (vinurile rosii grele sunt in general in aceasta categorie).
Sunt substante produse de celulele noastre, care au o actiune puternic dilatatoare asupra vaselor sanguine cu un rol esential in procesele de aparare a organismului impotriva bacteriilor, virusurilor si altor agenti patogeni. Tot histamina protejeaza organismul impotriva alergenilor.
In cazul anumitor persoane, aceste substante declanseaza intoleranta. Motiv pentru care, indiferent de cantitatea de vin consumata, ele se vor trezi cu dureri puternice de cap.
Vinul rosu este mult mai "histaminos" decat cel alb.
Nu in ultimul rand, vinovat de declansarea migrenelor este zaharul adaugat de producatori in bautura.
Pentru a procesa zaharul si alcoolul, organismul are nevoie de o cantitate mai mare de apa, motiv pentru care se deshidrateaza. Acest lucru duce la aparitia durerilor de cap.
Ce e de facut pentru a evita migrenele?
Exista mai multe trucuri:
In acest fel, vom preveni deshidratarea, si posibil sa nu ne trezim cu migrene, ci doar cu putina lene.
Unul dintre cei mai apreciati oenologi din Marea Britanie, Jancis Robinson, a contrazis ceea ce multi iubitori de vin considerau sfant. Robinson a subliniat faptul ca nu toate vinurile albe trebuiesc consumate reci, pentru ca isi pierd foarte mult din aroma.
In anumite cazuri, este mai bine ca acestea sa fie servite la temperatura camerei.
„Daca bei un Riesling usor sau un spumant, atunci este perfect sa le consumi reci.
Lucrurile se schimba insa daca ai un vin alb de Burgundia, corpolent si complex.
Acesta trebuie sa fie savurat la o temperatura similara cu cea a vinurilor rosii lejere, usoare”,
a explicat oenologul citat de publicatia ”The Independent”.
Total fals!
Cand vine vorba sa diferentiem un vin scump de unul ieftin, tinand cont de calitatea bauturii, multi dintre noi ne aflam in impas. Nu avem nici un indiciu daca nu cunoastem vinul respectiv.
Este foarte posibil sa gasesti in magazine vinuri ieftine, pentru toate buzunarele, dar foarte bune si de calitate superioara. La fel de probabil este si sa cumperi o sticla de vin scumpa, dar care sa nu fie pe gustul tau si prin urmare sa fii foarte dezamagit de el.
Exista si cateva studii, facute probabil de catre cercetatori britanici si norvegieni / ca numai ei au timp de asa ceva, care au demonstrat ca oamenii considera un vin scump ca fiind unul foarte bun, desi lucrurile nu stau deloc asa.
Este, mai degraba, vorba despre o perceptie gresita a acestora.
Daca in cazul anumitor servicii sau produse regula este valabila in general, in cazul bauturilor alcoolice si mai ales a vinurilor ea nu functioneaza mereu. Nu putem clasifica dupa bun, rau, mijlociu, in general vinurile se diferentieaza prin stil.
Exista prejudecata conform careia persoanele care beau vin dulce sunt necunoscatori in domeniu, cu alte cuvinte amatori.
In realitate, vinurile dulci sunt extrem de apreciate in intreaga lume si isi au rolul lor. Amarone, de exemplu, celebrul vin italian sau Sauternes, produs in Franta sunt bauturi extrem de fine si de scumpe, pe care nu si le poate permite oricine, in nici un caz un amator.
Asadar, daca iti place vinul dulce, care se asociaza atat de bine cu deserturile, recomandarea noastra este sa nu mai tii cont de prejudecatile celor din jur si sa te bucuri de aroma si gustul sau.
Caci ce poate fi mai relaxant decat sa savurezi in tihna un pahar din vinul preferat, intr-o seara racoroasa de vara?
Poate chiar si o dimineata ... ups ;)