4 Mituri si Idei Fixe despre Vinuri Descifrate. Adevarate sau false?

1. Vinul rosu merge cu carne, vinul alb cu peste

Pentru cine nu vrea sa riste, pentru cine nu doreste sa se complice inutil, regula vinului rosu care se asociaza cu carnea rosie si cea a vinului alb care merge de minune cu preparate din peste poate fi salvatoare.

Insa, prinvind putin mai in detaliu, lucrurile nu stau chiar asa, caci vinurile, fie ele rosii sau albe, se impart in tot felul de categorii. Avem de-a face cu:

Vinuri seci, demiseci, dulci, demidulci

Corpolente, cu o corpolenta medie sau light

Vinuri mai mult sau mai putin acidulate

Tanin puternic, mediu sau mai usurel 

Asadar, Ce alegem? Cum asortam corect vinul cu mancarea?

Iata cateva sfaturi care demonteaza unul dintre cele mai des intalnite mituri despre vin.

Un peste gras, carnos precum tonul, somonul sau pestele spada se asociaza foarte bine cu un vin rosu, de corpolenta medie. In acest caz, ar trebui evitate sortimentele albe si usoare chiar daca avem in farfurie peste.

Desi unii pasionati intr-ale bucatariei s-ar cutremura numai gandindu-se la o asociere de genul vinului alb cu friptura in sange, sa stii ca se poate, in unele cazuri cele doua merg chiar foarte bine impreuna. Este esential insa, sa stii exact ce anume ai de ales. De exemplu, poti servi o bucata groasa de friptura de vita alaturi de un vin alb, fructat dar robust

4 Mituri si Idei Fixe despre Vinuri Descifrate. Adevarate sau false?

2. Vinul cu cat este mai vechi, cu atat e mai bun

Daca ai pastrat vreo sticla de vin nedeschisa si ai de gand sa o consumi cat mai tarziu, poate si peste cativa ani, in ideea in care cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun, s-ar putea sa fi foarte dezamagit. Afla ca 90% din totalul cantitatii de vin produsa in lume este destinata consumului imediat sau in termen de pana la 1-2 ani de la producerea sa.

Multi pasionati si iubitori de vin cunosc acest lucru, motiv pentru care le apreciza mult mai mult pe cele tinere si proaspete. 

3. Este interzis sa pui gheata in vin

Daca doresti sa atragi atentia intr-un mod neplacut, indrazneste doar sa pui cateva cuburi de gheata in paharul tau de vin in compania altor persoane. Este o blasfemie, ar spune snobii, iar judecata lor va fi una foarte aspra.

Motivul? Ei considera ca, a combina vinul cu apa inseamna sa ii reduci din calitati obtinand astfel o bautura slaba si de clasa inferioara. Exista insa multe situatii in care poti face acest lucru fara frica de a fi aratat cu degetul.

Gheata poate fi folosita pentru a tempera un vin cu un grad mare de alcool.

In multe cazuri racirea vinului te va ajuta sa te bucuri din plin de aromele si nuantele sale subtile.

Nu in ultimul rand, acest gest este mai mult decat binevenit intr-o zi torida de vara cand esti invitat la un eveniment unde se serveste vin outdoor.

4 Mituri si Idei Fixe despre Vinuri Descifrate. Adevarate sau false?

4. Dopurile de pluta, mai bune decat cele cu filet sau din plastic

Printre cele mai des intalnite mituri despre vin se numara si cel legat de materialul din care sunt confectionate dopurile sticlelor. Dopurile cu filet au fost folosite incepand cu anii 50, dar exista multe persoane care le considera inferioare celor din pluta.

Realitatea a demonstrat insa ca aceste dopuri sigileaza mai bine sticlele, iar vinul se pastreaza pentru o perioada de timp mai indelungata. Comparatia a fost facuta atat cu dopurile din pluta, cat si cu cele din plastic.

Dopurile din aluminiu filetante sunt foarte bune, nu permit aerului sa patrunda in butelii si sa sa altereze bautura.

Din acest motiv, ele sunt folosite la scara larga in Australia, dar si in Noua Zeelanda. 

Unul dintre cei mai apreciati oenologi din Marea Britanie, Jancis Robinson, este de parere ca dopurile din plastic, care au inceput sa le inlocuiasca tot mai mult pe cele din pluta, nu afecteaza cu nimic calitatea vinurilor.  Din contra, Robinson a declarat ca dopurile din plastic au avantajul de a fi puse mai usor inapoi decat cele traditionale din pluta, care cu greu mai pot fi refolosite.

Don`t worry, be happy!

* Pozele sunt facute la evenimentul BAR CRUSH WEEKEND, Cluj Napoca.

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile