Descriere ALLEGRINI Classico Amarone della Valpolicella DOCG 2019
Amarone este istorie, pasiune si viziune. Viguros si intens, echilibreaza in mod expert puterea si eleganta, mentinand si sporind integritatea fructelor. Aclamat de iubitorii de vin si de criticii internationali deopotriva, Amarone de la Allegrini este recunoscut drept reper in excelenta vinificatiei din Valpolicella.
- Rosu rubiniu intens cu tendinta de granat,
- Dezvaluie o complexitate extraordinara la nas, cu note de ciresata si dulceata de mure,
- Urmate de note de violete uscate, ciocolata neagra, cafea si tutun.
- Ia prin surprindere palatul cu echilibrul, prospetimea si moliciunea sa, imbunatatite de taninuri catifelate si matasoase.
Uscarea controlata (appassimento) a strugurilor, ce dureaza aproximativ 100 de zile, aduce cu ea o mare intensitate aromatica a fructelor negre si a tupusului, impreuna cu note picante si de tutun. Impactul asupra palatului este puternic si viguros, vinul reducandu-se treptat pe impulsul acid si savuros, extinzandu-se apoi cu un finisaj curat si sec.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita / Amarone della Valpolicella DOCG.
- Podgorii din microregiunea Valpolicella Classica, Fumane, Verona.
- Altitudini cuprinse intre 450-520 metri cu expunere Sud-Est,
- Soluri variate, in principal argiloase si calcaroase de origine vulcanica,
- Varsta medie a vitelor de vie ~ 37 de ani,
- Densitatea de plantare: ~ 5.000 plante/Ha.
Cupaj din soiuri autohtone: Corvina Veronese 45%, Corvinone 45%, Rondinella 5%, Oseleta 5%.
Vinificatie
- Struguri recoltati manual la sfarsitul lunii septembrie apoi selectati,
- Procesati conform metodei Appassimento (proces de uscare):
- Strugurii sunt dezhidratati in mod natural timp de 3-4 luni in unitatea de uscare.
- Timp in care pierd 40-45% din greutatea lor initiala.
- Vinificat dupa dezbrobonire si presare moale la inceputul lunii ianuarie,
- Fermentat in rezervoare din otel inoxidabil la temperatura controlata (8-22 °C),
- Durata fermentatiei: 25 zile cu remontare zilnica.
- Maturat 18 luni in butoaie de stejar, apoi amestecat timp de 7 luni.
Fereastra de consum / potential de invechire: 20+ ani.
Note si critici
- James Suckling - 93
- Wine Enthusiast - 93
- Robert Parker - 94