Descriere ALLEGRINI Oasi San Giacomo 2023 Cupaj Garganega - Chardonnay Soave DOC
Soave San Giacomo a luat nastere din dorinta de a imbogati gama de vinuri Valpolicella cu un vin alb proaspat, rafinat si echilibrat, care se potriveste perfect cu stilul cramei Allegrini.
Oasi San Giacomo este un cupaj Garganega - Chardonnay crocant, cu o aciditatea racoritoare bine integrata cu concentratia intensa de fructe, flori albe si citrice. Sorbitura este destul de lunga, cu o sapiditate vulcanica care persista in gura.
- De culoare galben pai stralucitor,
- Nasul dezvaluie arome de flori salbatice, iasomie, grapefruit roz si lamaie.
- Este un vin moale, proaspat, cu mineralitate echilibrata.
Metoda de vinificare utilizata sporeste parfumul fructului si aromaticitatea strugurilor Garganega.
Conform traditiei, strugurii Garganega formeaza coloana vertebrala a acestui vin care prezinta fructe coapte, crocante si un grad de aciditate care aduce vioiciune si imprevizibilitate la palat. Sarcina adaugarii a 20% Chardonnay, care completeaza vinul, este aceea de a produce arome fine si de a aduce eleganta gustului.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata / DOC Soave, Veneto, Italia.
- Strugurii pentru acest vin provin din podgorii situate in inima denumirii Soave DOC - zona Mezzane di Sotto si Lavagno, Verona.
- Altitudini cuprinse intre 150-250 metri cu expunere sud-vestica.
- Soluri calcaroase de origine vulcanica.
- Varsta medie a vitei de vie: 38 de ani.
- Densitate de plantare: 6.250 vite de vie/hectar.
Cupaj: Garganega 80% - Chardonnay 20%.
Vinificare
- Struguri recoltati manual,
- Presare moale cu ciorchine.
- Macerat la rece (10 °C) / criomacerare timp de 18 ore,
- Fermentat 8-10 zile in rezervoare din otel inoxidabil la temperatura controlata (15 °C),
- Conversie malolactica partiala, in octombrie.
- Maturat cel putin 4 luni pe drojdie in rezervoare de inox si 2 luni in sticla.
- Aciditate totala: 6,30 g/l;
- Zahar rezidual: 1,4 g/l;
- PH: 3,21.
Fereastra de consum / potential de invechire: 3-5 ani.
Note & Critici