Valea Maipo
9 produseAu trecut 25 de ani de cand baroneasa Philippine de Rothschild (1933-2014), presedintele Consiliului de supraveghere al baronului Philippe de Rothschild S.A., si Don Eduardo Guilisasti Tagle (1920-1998), presedintele Viña Concha y Toro S.A., au semnat nasterea Almaviva, o alianta profunda intre doua familii istorice in ce priveste vinul: Baronul Philippe de Rothschild, fondat in 1853, si Viña Concha y Toro, fondat in 1883. S-a creat o legatura speciala, spiritul prodigios si angajamentul sincer dintre proprietarii familiei nu numai ca a ramas intacta, dar a crescut si prosperat din 1997.
Formula este simpla. Combina cunostintele si expertiza a doi giganti ai vinificatiei: Baronul Philippe de Rothschild si Concha Y Toro cu microclimatul de invidiat al Vaii Maipo. Cuibarite in Anzi la o altitudine de 650 de metri, vita de vie beneficiaza de un climat aproape mediteranean, temperat de efectele racoritoare ale altitudinii. Aici, solurile poroase, aluviale, produc vinuri cu profunzime, prospetime si parfum. O adevarata prima crestere sud-americana, Almaviva este cautata in intreaga lume datorita productiei sale constant de inalta calitate, coroborata de scorurile stelare ale tuturor criticilor majori.
Un vin elegant si bine construit dintr-un vintage sec excelent si memorabil.
Château Rotchild si Viña Concha y Toro. Un gigant vinificator francez si unul chilian.
Unii dintre cei mai buni din ambele tari au inceput sa lucreze impreuna in 1997, cand baroneasa Philippine de Rothschild (presedintele Chateâu Rothschild) si Eduardo Guilisasti (presedintele Viña Concha y Toro) au semnat un acord pentru a crea un vin franco-chilian premium. Rezultatul este Almaviva, unul dintre cele mai renumite vinuri rosii din lume.
Almaviva a fost un succes inca de la prima sa recolta din 1996. Strugurii lor cresc la 650 de metri deasupra nivelului marii in cele 65 de hectare pe care partenerii le cultiva in Valea Maipo, in cea mai inalta zona a orasului Puente Alto, in centrul tarii. Aceasta podgorie a fost plantata in 1978 cu vita de vie din 5 soiuri diferite: Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc, Merlot si Petit Verdot. Aici, la poalele Anzilor, temperatura variaza foarte mult, cu zile foarte calde si nopti si dimineti reci.
Cupaj chilian in stil Bordeaux: 68% Cabernet Sauvignon, 24% Carmenere, 6% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot.
2020 a fost exceptional de uscat, cu 75% mai putine precipitatii decat de obicei in perioada mai-septembrie, ceea ce a dus la o recolta timpurie pentru a produce un Almaviva 2020 cu 68% Cabernet Sauvignon, 24% Carmenère (de la Peumo), 6% Cabernet Franc si 2% Petit Verdot, deci fara Merlot de data aceasta.
Datorita acestor conditii climatice deosebit de uscate 2020 reprezinta o editie magnifica.
Un sezon care va fi amintit ca fiind una dintre cele mai provocatoare pentru echipa, care cu mult efort, angajament si daruire, a reusit sa obtina un rezultat exceptional.
Iarna a fost dramatic de uscata, cu doar 64 mm de precipitatii din mai pana in septembrie 2019, cu 75% mai putin decat media istorica de 256 mm. In aceeasi perioada de iarna, temperaturile au fost alternativ mai scazute si mai ridicate decat in mod obisnuit, ceea ce a dus la o rupere de muguri care a avut loc putin mai tarziu decat era de asteptat, in principal in primele doua saptamani ale unui octombrie rece.
Temperaturile au crescut semnificativ in noiembrie si s-au mentinut la niveluri mai ridicate decat de obicei toata primavara si vara. Pe tot parcursul ciclului vegetativ s-a sperat la ploaie, initial seceta a fost considerata drept principala problema a recoltei. Paradoxal, caniculele si seceta au devenit o adevarata binecuvantare deoarece au generat un proces de coacere timpurie si au obligat la recoltare in mod natural mai devreme si mai repede decat de obicei, sub presiunea pandemiei incipiente.
Toti strugurii au fost culesi rapid, intre 13 martie si 17 aprilie, terminandu-se cu 3-4 saptamani mai devreme decat de obicei.
Conditiile particulare ale anului au concentrat aromele in boabele de struguri, producand un an 2020 minunat, cu multa fructuozitate, prospetime, densitate si tensiune.
Perioada optima de consum / potential de invechire: 2023 - 2040.