Toscana
14 produseUn cupaj in stil Bordeaux dintre Super Toscane, ANTINORI Guado al Tasso se compune din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si ocazional o cantitate mica de Petit Verdot pentru a reprezenta cel mai bine complexitatea si eleganta terroir-ului Bolgheri.
Guado al Tasso 2018 este armonios, bine echilibrat si placut. Ceva mai puternic decat editia din 2017, dar poate din acest motiv este mai rafinat si mai elegant.
Cupaj: 60% Cabernet Sauvignon, 22% Cabernet Franc, 18% Merlot.
Proprietatea Guado al Tasso este situata in micul, dar prestigiosul Bolgheri DOC, pe coasta Maremmei superioare, la aproximativ 100 km sud-vest de Florenta. Aceasta denumire are o istorie relativ recenta, DOC Bolgheri a fost aprobat in 1995 si de atunci a devenit un punct de referinta recunoscut international pentru arena vinificatiei italiene si internationale.
Pdgoriile se intind pe o suprafata de 320 de hectare plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot si Vermentino Nero si Bianco.
Cea mai caracteristica trasatura geografica a Domeniului Guado al Tasso este Amfiteatrul Bolgheri, o campie frumoasa inconjurata de dealuri ondulate, care se infrunta la Marea Tireniana.
Acest vin este produs din 1990 din podgorii de pe soluri aluviale a caror compozitie variaza de la argilo-nisipos pana la argilo-lutos cu depozite stancoase cunoscute sub numele de „scheletro”.
La sosirea in pivnita strugurii au fost sortati o data inainte de desciorchinare si din nou imediat dupa, pentru a garanta ca numai boabele perfect coapte au ajuns in cuvele de fermentatie.
Fiecare parcela de vita de vie a fost impartita in blocuri mai mici, iar strugurii au fost recoltati separat, in functie de tendintele climatice si de caracteristicile individuale ale fiecarui soi de struguri.
Sezonul de vegetatie al recoltei 2018 a cunoscut averse de ploaie frecvente, in special in timpul iernii si primaverii. Aceste conditii climatice au completat din abundenta rezervele de apa subterana, din care o parte s-a si epuizat repede ca urmare a sezonului 2017 mai secetos.
Inmugurirea a fost intarziata cu aproximativ o saptamana in comparatie cu mediile sezoniere. Vara a venit cu vreme calda si uscata, creand conditii ideale pentru o faza de maturare lenta si constanta.
Septembrie, fara precipitatii, a fost dominata de temperaturi ceva mai ridicate decat 2017, dar cu nopti mai racoroase.
Recoltarea s-a efectuat putin mai tarziu decat de obicei pentru Merlot (5 - 22 septembrie); Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc s-au recoltat in perioada obisnuita, intre 15 septembrie si 5 octombrie.