Toscana
12 produse2019 este o editie cu un mare potential de invechire.
Cupaj: 60% Cabernet Sauvignon, 22% Cabernet Franc, 18% Merlot.
Proprietatea Guado al Tasso este situata in micul, dar prestigiosul Bolgheri DOC, pe coasta Maremmei superioare, la aproximativ 100 km sud-vest de Florenta. Aceasta denumire are o istorie relativ recenta, DOC Bolgheri a fost aprobat in 1995 si de atunci a devenit un punct de referinta recunoscut international pentru arena vinificatiei italiene si internationale.
Podgoriile se intind pe o suprafata de 320 de hectare plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot si Vermentino Nero si Bianco. Soluri de origine aluvionara, variaza de la nisipos-argilos la limos-argilosi, in unele zone cu mult pietris fin numit scheletro (cunoscut si ca aglomerat de la Bolgheri).
Cea mai caracteristica trasatura geografica a Domeniului Guado al Tasso este Amfiteatrul Bolgheri, o campie frumoasa inconjurata de dealuri ondulate, care se infrunta la Marea Tireniana.
Acest vin este produs din 1990 din podgorii de pe soluri aluviale a caror compozitie variaza de la argilo-nisipos pana la argilo-lutos cu depozite stancoase cunoscute sub numele de „scheletro”.
La sosirea in pivnita strugurii au fost sortati o data inainte de desciorchinare si din nou imediat dupa, pentru a garanta ca numai boabele perfect coapte au ajuns in cuvele de fermentatie.
Fiecare parcela de vita de vie a fost impartita in blocuri mai mici, iar strugurii au fost recoltati separat, in functie de tendintele climatice si de caracteristicile individuale ale fiecarui soi de struguri.
Sezonul de vegetatie 2019 a trecut printr-o perioada de temperaturi relativ scazute in aprilie si mai, urmate de vreme calda si uscata pana in iulie. Cresterea initiala a vitei de vie a fost intarziata, dar a ajuns la un ritm normal de vara. O crestere brusca a temperaturilor a dus la ciorchini mai usoare si slab impachetate, in special notabile in soiurile cu maturare tarzie.
Lunile august si septembrie au adus o vreme insorita si stabila, care a permis strugurilor sa progreseze pana la maturitate deplina in conditii optime, obtinandu-se o calitate exceptionala de inalta a fiecarui soi de struguri. Recoltarea a inceput pe 16 septembrie cu Merlot, putin mai tarziu decat mediile sezoniere, a continuat cu Cabernet Franc la sfarsitul lunii septembrie si s-a finalizat pe 5 octombrie cu ultimul bloc viticol de Cabernet Sauvignon.