Toscana
14 produseAcest vin prestigios al mosiei Guado al Tasso este onorat de certificarea DOC Superiore Bolgheri. Guado al Tasso este icoana domeniului Guado al Tasso deoarece reprezinta toata structura, eleganta si complexitatea terroir-ului Bolgheri.
Guado al Tasso 2020 poate fi savurat imediat, poate chiar mai mult decat editia trecuta, dar are si un potential de invechire exceptional, o perioada prelungita de invechire in sticla permite vinului sa evolueze si sa se imbunatateasca semnificativ in timp.
Cupaj: 55% Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 18% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot.
Proprietatea Guado al Tasso este situata in micul, dar prestigiosul Bolgheri DOC, pe coasta Maremmei superioare, la aproximativ 100 km sud-vest de Florenta. Aceasta denumire are o istorie relativ recenta, DOC Bolgheri a fost aprobat in 1995 si de atunci a devenit un punct de referinta recunoscut international pentru arena vinificatiei italiene si internationale.
Podgoriile se intind pe o suprafata de 320 de hectare plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot si Vermentino Nero si Bianco. Soluri de origine aluvionara, variaza de la nisipos-argilos la limos-argilosi, in unele zone cu mult pietris fin numit scheletro (cunoscut si ca aglomerat de la Bolgheri).
Cea mai caracteristica trasatura geografica a Domeniului Guado al Tasso este Amfiteatrul Bolgheri, o campie frumoasa inconjurata de dealuri ondulate, care se infrunta la Marea Tireniana.
Acest vin este produs din 1990 din podgorii de pe soluri aluviale a caror compozitie variaza de la argilo-nisipos pana la argilo-lutos cu depozite stancoase cunoscute sub numele de „scheletro”.
La sosirea in pivnita strugurii au fost sortati o data inainte de desciorchinare si din nou imediat dupa, pentru a garanta ca numai boabele perfect coapte au ajuns in cuvele de fermentatie.
Fiecare parcela de vita de vie a fost impartita in blocuri mai mici, iar strugurii au fost recoltati separat, in functie de tendintele climatice si de caracteristicile individuale ale fiecarui soi de struguri.
Vremea blqnda de iarna si averse ocazionale de ploaie au definit inceputul sezonului de vegetatie. O racire neasteptata a vremi a lovit zona in martie, avand loc ingheturi la sfarsitul lunii fara a afecta semnificativ vita de vie, cu exceptia catorva parcele mai tinere de Cabernet Franc. Aceste conditii climatice au dus la o scadere usoara a randamentelor, dar nu au afectat negativ calitatea fructului.
Temperaturile au inceput sa creasca la mijlocul lunii aprilie, iar sezonul de primavara a progresat in mod normal asigurand o buna inflorire si depunere a fructelor, care a avut loc intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie.
Vara a fost in general calda si uscata, fara calduri extreme.
A patra saptamana din septembrie a adus temperaturi racoroase si averse ocazionale de ploi care au durat pana in octombrie, oferind variatii optime de temperatura diurna-nocturna.
Recoltarea strugurilor a inceput pe 4 septembrie cu Merlot si a continuat cu Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon de la mijlocul lunii septembrie pana la inceputul lunii octombrie.