Descriere Antinori Solaia 2017 Cupaj Supertoscan IGT Toscano
Familia Antinori a produs acest vin pentru prima data in anul 1978, cupajul initial fiind de 80% Cabernet Sauvignon si 20% Cabernet Franc, formula repetata si in 1979. In anii urmatori, s-a introdus 20% Sangiovese si s-au facut ajustari in raportul dintre Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc pana la stabilirea cupajului actual. Solaia este produsa doar in vintage-urile exceptionale.
- Solaia 2017 este de o culoare rosu rubiniu intens, foarte intens.
- Nasul este impresionant cu note intense de fructe intunecate, coapte, cu arome de mure, coacaze negre cu note balsamice de menta proaspata si mirt.
- Buchetul este completat de arome rafinate picante de piper alb, scortisoara prajita si pudra de cacao.
- Gustul este bogat si plin; taninurile moi, catifelate si vibrante confera un final prelungit si un postgust persistent, unde notele prajite reapar si accentueaza finalul.
Origine
- Supertoscan - Indicazione geografica tipica / IGT Toscano
- Regiunea: Italia / Toscana / Chianti Classico / Tignanello.
Proprietatea Tenuta Tignanello se afla in inima Chianti Classico, pe dealurile usor ondulate dintre vaile raurilor Greve si Pesa. Solaia este o podgorie de 20 de hectare, cu expunere sud-vestica situata la o altitudine de 350-400 de metri, cu un sol pietros de „alberese” (calcar dur) și „galestro” ( argila calcaroasa fulgioasa).
Cupaj supertoscan: 72% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese and 8% Cabernet Franc.
- Editie limitata de 60.000 sticle
Vinificatie
- Strugurii au fost dezciorchinati, selectati meticulos pe mesele de sortare, zdrobiti delicat apoi transferati prin curgere gravitationala in cuve.
- Este imperativ ca numai cele mai fine boabe sa ajunga in rezervoarele de fermentatie in forma de trunchi de con de 60 Hl.
- In timpul fermentatiei si macerarii pe piele, este esential sa se mentina echilibrul corect intre fructe si calitatea taninurilor pentru a exprima cel mai bine dulceata, parfumul, identitatea si caracterul Solaia.
- Conversia malolactica a avut loc in baricuri care au sporit complexitatea si placerea vinului.
- Maturat in butoaie noi de stejar francez timp de aproximativ 18 luni.
- Diferitele loturi au fost maturate separat, apoi amestecate si reintroduse in butoaie pentru a finaliza procesul de invechire.
Vintage 2017
Sezonul de vegetatie 2017 va fi amintit pentru conditiile meteorologice extrem de neobisnuite. Iarna a fost relativ moderata inregistrand temperaturi scazute doar in luna ianuarie. Vremea blanda a persistat pe tot parcursul sezonului, ceea ce a determinat declansarea devreme a mugurilor.
O scadere brusca a temperaturilor la sfarsitul lunii aprilie a determinat recolte ceva mai mici. Din luna mai si pe tot parcursul lunii august, zona Chianti Classico a avut parte de o vreme calda si uscata, cu temperaturi zilnice care depaseau adesea 30 °C.
Aversele de ploaie din septembrie contracareaza partial stresul hidric al vitei de vie, permitand strugurilor sa atinga o coacere optima. Recoltarea a avut loc in perioada 20 septembrie – 6 octombrie.
- Precipitatii totale in anul 2017: 724,6 mm
- Temperatura medie: 1 aprilie – 6 octombrie: 20,4 °C
- Precipitatii: 1 aprilie – 6 octombrie: 299,6 mm
Note & Critici
- Robert Parker - 95
- James Suckling - 97
- Wine Spectator - 95
- Wine Enthusiast - 96
- Vinuous - 95
- Decanter - 97
Perioada optima de consum: 2023 - 2040.