Descriere ANTINORI Solaia 2018 Cupaj Supertoscan IGT Toscano
Familia Antinori a produs acest vin pentru prima data in anul 1978, cupajul initial fiind de 80% Cabernet Sauvignon si 20% Cabernet Franc, formula repetata si in 1979. In anii urmatori, s-a introdus 20% Sangiovese si s-au facut ajustari in raportul dintre Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc pana la stabilirea cupajului actual. Solaia este produsa doar in vintage-urile exceptionale.
- Solaia 2018 este o culoare rosu rubiniu intens,
- Nasul sau ofera note intense de fructe intunecate, coapte, in special afine si coacaze negre, care se imbina perfect cu senzatii placute de flori uscate si lavanda, insotite de note delicate picante de piper alb si note balsamice de menta si eucalipt.
- Arome dulci, bine integrate, de ciocolats alba, vata de zahar si fructe uscate completeaza buchetul extrem de bogat.
- La palat, Solaia 2018 este satios si cremos: tanini moi, matasosi, confera un final extrem de elegant, lung si persistent, cu un postgust placut care aminteste de lemn dulce.
- Notele florale si picante percepute initial pe nas accentueaza finalul.
Origine
- Supertoscan - Indicazione geografica tipica / IGT Toscano
- Regiunea: Italia / Toscana / Chianti Classico / Tignanello.
Proprietatea Tenuta Tignanello se afla in inima Chianti Classico, pe dealurile usor ondulate dintre vaile raurilor Greve si Pesa. Solaia este o podgorie de 20 de hectare, cu expunere sud-vestica situata la o altitudine de 350-400 de metri, cu un sol pietros de „alberese” (calcar dur) și „galestro” ( argila calcaroasa fulgioasa).
Cupaj supertoscan: 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese and 7% Cabernet Franc.
- Editie limitata de 60.000 sticle
Vinificatie
- Strugurii au fost dezciorchinati, selectati meticulos pe mesele de sortare, zdrobiti delicat apoi transferati prin curgere gravitationala in cuve.
- Este imperativ ca numai cele mai fine boabe sa ajunga in rezervoarele de fermentatie in forma de trunchi de con de 60 Hl.
- In timpul fermentatiei si macerarii pe piele, este esential sa se mentina echilibrul corect intre fructe si calitatea taninurilor pentru a exprima cel mai bine dulceata, parfumul, identitatea si caracterul Solaia.
- Conversia malolactica a avut loc in baricuri care au sporit complexitatea si placerea vinului.
- Maturat in butoaie noi de stejar francez timp de aproximativ 18 luni.
- Diferitele loturi au fost maturate separat, apoi amestecate si reintroduse in butoaie pentru a finaliza procesul de invechire.
Vintage 2018
Sezonul de vegetatie 2018 in Chianti Classico a inceput cu vreme de iarna relativ normala, atat ca si temperatura, cat si in nivelurile de precipitatii. In ciuda acestor conditii climatice, vita-de-vie s-a confruntat cu o rupere de muguri cu aproximativ o saptamana mai devreme decat mediile sezoniere ale zonei.
Primavara a adus averse de ploaie frecvente si temperaturi mai scazute decat media, mai ales in luna mai. Temperaturile relativ calde si conditiile uscate au persistat pe parcursul lunilor iunie si iulie, dar podgoriile nu au fost afectate de calduri extreme. Precipitatiile din luna august si o perioada lunga de vreme uscata si avantata in septembrie si octombrie au permis strugurilor sa progreseze spre maturitatea optima, cu un continut bun de zahar si o coacere fenolica excelenta.
Recoltarea strugurilor a inceput la sfarsitul lunii septembrie cu Cabernet Franc, a continuat cu Sangiovese si a fost completat pe 10 octombrie cu Cabernet Sauvignon.
- Precipitatii totale anuale: 845,9 mm.
- Temperatura medie 1 aprilie - 12 octombrie: 20,4 °C.
- Precipitatii 1 aprilie – 12 octombrie: 286 mm.
Note & Critici
- Robert Parker - 97
- James Suckling - 97
- Wine Spectator - 95
- Wine Enthusiast - 94
- Vinuous - 98
Perioada optima de consum: 2025 - 2040.