Descriere ANTINORI Solaia 2019 Cupaj Supertoscan IGT Toscano
Familia Antinori a produs acest vin pentru prima data in anul 1978, cupajul initial fiind de 80% Cabernet Sauvignon si 20% Cabernet Franc, formula repetata si in 1979. In anii urmatori, s-a introdus 20% Sangiovese si s-au facut ajustari in raportul dintre Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc pana la stabilirea cupajului actual. Solaia este produsa doar in vintage-urile exceptionale.
- Solaia 2019 este de culoare rosu rubiniu intens;
- Impresionant la nas pentru finetea si complexitatea sa aromatica
- Note de fructe rosii mici, in special zmeura si dude, duc la senzatii dulci de caise coapte si portocale rosii impreuna cu usoare note florale de trandafiri.
- Aromele distincte de boabe de cafea, ciocolata si lemn dulce sunt perfect integrate, fiind insotite de impresii proaspete de menta si piper alb care confera buchetului sau generos o nota condimentata placuta si delicata.
- Gustul este invaluitor, armonios, cu o structura excelenta si bine echilibrata.
- Taninurile din plus si vibrante contribuie la palatul sau dens si captivant.
- Finalul este exceptional de lung si placut, cu un post-gust persistent, un ecou prajit si note picante percepute pe nas.
Origine
- Supertoscan - Indicazione geografica tipica / IGT Toscano
- Regiunea: Italia / Toscana / Chianti Classico / Podgoria Tignanello.
Proprietatea Tenuta Tignanello se afla in inima Chianti Classico, pe dealurile usor ondulate dintre vaile raurilor Greve si Pesa. Solaia este o podgorie de 20 de hectare, cu expunere sud-vestica situata la o altitudine de 350-400 de metri, cu un sol pietros de „alberese” (calcar dur) și „galestro” ( argila calcaroasa fulgioasa).
Cupaj supertoscan: 75% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese and 10% Cabernet Franc.
- Editie limitata de ~ 60.000 sticle
Vinificatie
- Strugurii au fost dezciorchinati, selectati meticulos pe mesele de sortare, zdrobiti delicat apoi transferati prin curgere gravitationala in cuve.
- Este imperativ ca numai cele mai fine boabe sa ajunga in rezervoarele de fermentatie in forma de trunchi de con de 60 Hl.
- In timpul fermentatiei si macerarii pe piele, este esential sa se mentina echilibrul corect intre fructe si calitatea taninurilor pentru a exprima cel mai bine dulceata, parfumul, identitatea si caracterul Solaia.
- Conversia malolactica a avut loc in baricuri care au sporit complexitatea si placerea vinului.
- Maturat in butoaie noi de stejar francez timp de aproximativ 18 luni.
- Diferitele loturi au fost maturate separat, apoi amestecate si reintroduse in butoaie pentru a finaliza procesul de invechire.
Vintage 2019
Sezonul de vegetatie 2019 in Chianti Classico a fost definit de conditiile climatice normale. Iarna a fost destul de rece, cu precipitatii limitate, prima jumatate a primaverii a fost rece si ploioasa, mai ales in lunile aprilie si mai.
Vremea de vara a fost calda, neintrerupta de varfuri de caldura majore, cu niveluri de precipitatii putin mai mari decat media, asigurandu-se un ciclu normal de crestere atat al vitei de vie, cat si al ciorchinilor de struguri. Conditiile climatice ideale s-au instalat la sfarsitul lunii august si au continuat pe tot parcursul lunii septembrie si octombrie, permitand celor trei soiuri de struguri cultivate in podgoria Solaia sa ajunga la maturitate perfecta.
Activitatile de recoltare au inceput la sfarsitul lunii septembrie, incepand cu Cabernet Franc si Sangiovese si au fost completate pe 14 octombrie cu Cabernet Sauvignon.
- Precipitatii totale anuale: 1005.8 mm.
- Temperatura medie 1 aprilie - 14 octombrie: 19.7 °C.
- Precipitatii 1 aprilie – 16 octombrie: 452 mm.
Note & Critici
- Robert Parker - 97
- James Suckling - 98
- Decanter - 97
- Vinuous - 97
Potential de invechire / perioada optima de consum: 2025 - 2040.