Devino membru
Toscana
14 produseAntinori Solaia este un vin grozav din Toscana si unul dintre cele mai cunoscute vinuri din lume. De asemenea, este produs doar in anii ce ofera conditii corespunzatoare. Acesta este un clasic care nu se demodeaza niciodata, are o mare concentrare si este facut pentru pastrare.
Proprietatea Tenuta Tignanello se afla in inima Chianti Classico, pe dealurile usor ondulate dintre vaile raurilor Greve si Pesa. Solaia este o podgorie de 20 de hectare, cu expunere sud-vestica situata la o altitudine de 350-400 de metri, cu un sol pietros de „alberese” (calcar dur) și „galestro” ( argila calcaroasa fulgioasa).
Cupaj 77% Cabernet Sauvignon, 14% Sangiovese, 9% Cabernet Franc.
In aceasta perioada, diferitele loturi, fermentate separat in functie de soi si de caracterul parcelelor individuale de vita de vie, si-au incheiat procesul de maturate fiind cupajate ulterior cu cateva luni inainte de imbuteliere.
Anul 2021 va fi amintit in Chianti Classico ca si un sezon lung si lent: un vintage care promite putere si finete.
Temperaturile din lunile de iarna nu au fost excesiv de reci si au fost insotite de averse de ploaie care au durat pana la sfarsitul lunii martie. Inceputul primaverii a declansat inmugurirea timpurie, dar vremea rece si uscata din aprilie a incetinit ciclul vegetativ al vitei de vie.
Mai si iunie au urmat modele de vreme obisnuita, nu prea calda si cu precipitatii razlete care au garantat o inflorire excelenta si un rod a tuturor soiurilor de struguri din podgoria Solaia. In general, vara a fost calda si uscata, mai ales in luna august, dar spre sfarsitul lunii, ploile ocazionale au oferit conditii ideale pentru ca vita de vie sa inceapa faza de coacere.
Septembrie si octombrie au fost de vis: cer insorit, fara varfuri de caldura, adieri racoritoare si temperaturi scazute pe timp de noapte, care au permis strugurilor sa progreseze treptat spre maturitate fenolica deplina.
In general, recolta anului 2021 este considerata ca fiind una dintre cele mai bune.
Operatiunile de recoltare, care au avut loc putin mai tarziu decat media, au inceput in ultimele zile ale lunii septembrie pentru Cabernet Franc si Sangiovese si s-au finalizat pe 21 octombrie cu Cabernet Sauvignon.
Perioada optima de consum: 2026 - 2050+.