Aperol Spritz & Prosecco - O combinatie cu traditie - Reteta Clasica si Alternative

La finalul unei zile de lucru, pe plaja in vacanta sau seara in club cu prietenii, orice moment este potrivit pentru un Aperol Spritz. Fara indoiala, acest cocktail portocaliu preparat cu Prosecco si Aperol este unul dintre cele mai populare din lume. Cum s-a ajuns de la un digestiv italian produs acum mai bine de 100 de ani la un cocktail elegant si efervescent care se consuma pe tot mapamondul? Afla in continuare. Iti vom spune tot ceea ce trebuie sa stii despre Aperol Spritz:

  • Istoria acestui cocktail,
  • Reteta clasica de Aperol Spritz si alternative,
  • Cum se prepara si consuma Aperol Spritz,
  • Importanta Prosecco pentru Aperol Spritz.

 

Istoria cocktailul-ui Aperol Spritz

La inceput a fost doar Aperol, de abia dupa cateva decenii a aparut Aperol Spritz.

Aperol este un vechi digestiv cu originile in nordul Italiei.

Acest tip de bautura se numeste „aperitivo” sau aperitiv in Italia, iar asa cum lasa de inteles numele sau, are scopul de a fi consumat inainte de masa. Aperol, la fel ca alte bauturi de tip digestiv, starneste pofta de mancare, motiv pentru care este in mod traditional consumat inainte de masa. Traditiile insa se schimba cu timpul si asta s-a intamplat si in cazul lui Aperol care este astazi consumat mai des sub forma de Aperol Spritz.

Povestea Aperol a inceput in 1919 cand doi frati din Padova, Silvio si Luigi Barbieri reuseau sa gaseasca reteta perfecta pentru a crea un nou aperitiv. Acesta a fost Aperol, o bautura pe baza de plante aromate si alte ingrediente de origine naturala la care cei doi frati au lucrat timp de 7 ani. Efortul lor este azi rasplatit intrucat Aperol se consuma in toata lumea.

Denumirea Aperol provine de la cuvantul frantuzesc „apero” care inseamna aperitiv in argou. 

Reteta originala care a fost pastrata in secret timp de zeci de ani este inca folosita la prepararea acestei bauturi. Cei doi inventatori au dorit sa creeze un digestiv unic, cu un gust usor de recunoscut si apreciat. Prin aroma sa amaruie, culoarea intensa portocalie si volumul redus de alcool de 11%, Aperol a reusit sa se transforme in bautura sperata: un digestiv placut la gust, lejer si usor de baut. 

Aperol si-a inceput povestea in perioada interbelica in Padova, un oras din nordul Italiei unde cei doi frati puteau crea digestivul la distileria tatalui lor. Produsul s-a bucurat initial de succes la nivel regional. A trecut ceva timp pana sa devina insa o bautura cunoscuta in intreaga peninsula, iar apoi in intreaga lume, odata cu inventarea retetei de cocktail Aperol Spritz in 1950.

Aperol Spritz s-a dovedit reteta de succes pentru a aduce in prim plan digestivul Aperol care, in ciuda continutului redus de alcool, era destul de greu de consumat individual datorita gustului puternic. Combinat in schimb cu sifon si vin, acesta se transforma intr-un coktail perfect de baut inainte de masa sau seara. 

Traditia „spritz-ului” in Italia nu a inceput insa odata cu Aperol Spritz si, de fapt, nu este una italieneasca. In secolul XIX, nord-estul Italiei se afla sub dominatia Imperiului Austro-Ungar. Italienii erau mari producatori si consumatori de vinuri si, in mod logic, habsburgii care colonizau tara au inceput sa consume vinuri locale. Acestia nu erau insa obisnuiti cu gustul vinurilor din Nordul Italiei, iar gradul lor de tarie li se parea prea mare, motiv pentru care le amestecau cu sifon sau apa minerala. Astfel a luat nastere traditia spritzului care nu este straina nici pe meleagurile noastre. 

Dupa ce cocktailul  Aperol Spritz a fost introdus pe piata, aceasta bautura a inceput sa fie consumata in intreaga Italie, de la orasele instarite din nord, pana la statiunile turistice din sud. Cu timpul, a devenit o adevarata moda sa vezi oamenii bucurandu-se de un pahar de Aperol Spritz la finalul zilei de lucru, seara sau in weekend.

Combinatia Aperol Spritz a devenit cunoscuta mai ales incepand cu secolul XXI. In Statele Unite, acest cocktail a inceput sa ia avant din 2010. In 2019, acesta era al 9-lea cel mai consumat cocktail clasic din lume

Cheers!

Aperol Spritz, impreuna cu alte retete pe baza de Aperol, au ajutat la promovarea obiceiului de a consuma un cocktail-aperitiv undeva dupa ora pranzului si inainte de cina. Acest obicei ramane strans inradacinat in cultura si stilul de viata italian. Iar cum italienii sunt adevarati trend-setteri, obiceiul a fost rapid preluat peste hotare. Astfel, astazi poti sa te afli oriunde in lume, in special in Europa, si sa vezi cum traditia Aperol Spritz merge mai departe. 

Ce este insa aceasta bautura atat de populara pe care italienii o adora si continua sa o bea de mai bine de o suta de ani? Ei bine, combinatia prin care se creeaza un Aperol Spritz este chiar simpla si urmeaza sa ti-o prezentam chiar acum.  

Reteta clasica de Aperol Spritz 

Aperol Spritz a luat nastere ca o combinatie de Aperol cu apa minerala si un ingredient cheie tot de origini italiene, vinul spumant Prosecco. Aceasta combinatie a avut succes instant si continua sa se bucure de mare popularitate pentru mai multe motive. 

Primordial este lejeritatea acestui cocktail si prospetimea sa.

Aperol Spritz este foarte usor de baut, fiind un mix lejer pentru papilele gustative, este acidulat si are un continut redus de alcool, ceea ce il face foarte fresh. Ba mai mult, cocktailul iti da impresia ca ti-ar potoli setea, iata de ce il intalnesti atat de des vara pe mesele barurilor si teraselor. 

Un alt factor care contribuie la succesul sau sunt bulele. Aperol Spritz e un cocktail „frizzante”, adica acidulat, datorita apei minerale si a vinului spumant Prosecco pe care il contine si despre care iti vom vorbi mai pe indelete in curand.

Aroma sa specifica nu este nici ea o caracteristica de ignorat. Digestivul Aperol are un gust amarui dulceag care, daca iti place o astfel de aroma, poate fi baut si pe cont propriu sau doar cu gheata.

Notele cele mai puternice ale sale sunt de portocale.

Dilueaza aceasta bautura puternic aromata cu apa minerala, apoi adauga-i un pic de savoare si stil cu Prosecco si obtii un cocktail cu adevarat apetisant. 

Daca toate acestea nu ar fi de ajuns, Aperol Spritz mai are si o culoare iesita din comun, asemanatoare coralilor, care te face sa vrei sa il gusti. Combinatia unica de plante aromate si fructe din care se prepara digestivul ii confera o culoare potocalie puternica. Prin amestec cu apa si Prosecco, culoarea se mai dilueaza un pic, insa ramane una aprinsa ce atrage atentia si pare sa potoleasca setea, mai ales cand la suprafata paharului vezi cuburi de gheata si pe margine o felie de portocala. Una peste alta, Aperol Spritz este un mix caruia greu ii poti gasi defecte, mai ales daca iti plac cocktailurile fresh. 

Cum se prepara Aperol Spritz

Simplitatea acestui cocktail este, de asemenea, unul dintre motivele succesului sau. Pentru a prepara Aperol Spritz, nu ai nevoie decat de cele trei ingredinete clasice, apa minerala, vin spumant Prosecco si Aperol. Acestea se amesteca pur si simplu in pahar fara a fi nevoie de un shaker sau alte ustensile de bar, ceea ce face din Aperol Spritz un cocktail perfect de preparat acasa. 

Pasii prepararii unui cocktail Aperol Spriz sunt:

  1. Se toarna circa 90 ml de Prosecco in pahar,
  2. Se adauga 60 ml de Aperol,
  3. Se completeaza cu apa, in proportie de circa 30 ml,
  4. Se amesteca bine ingredientele,
  5. Se „decoreaza” paharul cu o felie de portocala,
  6. Se dauga la final, optional, 4-6 cuburi de gheata, dupa preferinte si anotimp.

Daca pui mai intai gheata pe fundul paharului si torni apoi Prosecco, acesta isi va pierde din aciditate si bule, iar cocktailul se va dilua prea rapid. 

Reteta de Aperol Spritz este foarte simpla. Nu ai neaparat nevoie de o masura pentru a iti face singur cocktailul acasa. Trebuie doar sa respecti proportia, si anume, formula de tip 3-2-1 dupa care acest mix e creat:

  • 3 parti Prosecco,
  • 2 parti Aperol,
  • 1 parte apa minerala sau sifon.

 

O alternativa a acestei metode clasice este ca ingredientele principale, Aperol si Prosecco, sa fie amestecate in proportie egala.

Apa minerala este importanta pentru mixul final, indiferent de proportia celorlalte ingrediente. Nu trebuie eliminata din cocktail pentru ca datorita ei acesta are caracterul acidulat pentru care e recunoscut. Tot datorita ei, are bulele caracteristice care fac acest cocktail sa para revigorant.

Acum ca ai aflat cum sa prepari un Aperol Spritz, poate vrei sa afli si care e valoarea sa energetica. Ei bine, fiind preparat cu vin, nu chiar cea mai prietenoasa bautura pentru silueta, un astfel de cocktail are in jur de 170 kcal. Partea buna este ca ingredientele digestivului sunt naturale si ofera un oarecare aport de vitamina C. 

Cum se serveste Aperol Spriz

Acest cocktail se prepara deseori cu gheata, mai ales in sezonul cald. Reteta traditionala nu cere folosirea ghetii, insa totul e o chestiune de gusturi.

Un lucru important in prepararea si consumul sau e paharul.

Imaginea acestui cocktail portocaliu nu poate fi asociata cu altceva decat un pahar inalt si rotund, ca cele folosite pentru vinurile rosii in stil Bordeaux. Daca iti prepari cocktailul acasa, orice pahar de vin rosu suficient de incapator pe care il ai prin bucatarie este o alegere buna. Daca vrei insa ca tu sau oaspetii tai sa va simtiti ca la bar cand beti Aperol Spriz la tine acasa, poti opta pentru paharele de vin de la Lehman Glass. Aceste pahare de inalta calitate au un design elegant, sunt fine, dar rezistente in acelasi timp.

Doua dintre optiunile cele mai potrivite pentru cocktailurile Aperol Spritz sunt cele de 560 ml sau cea de 660 ml:

Ambele pahare sunt destul de incapatoare pentru a putea adauga gheata cocktailului si o felie de portocala pe margine. Evident, fiind concepute ca pahare de vin, te poti bucura de ele folosindu-le la ambele bauturi. 

Pe langa tipul de pahar specific, un alt detaliu pe care il vei gasi deseori alaturi de Aperol Spritz este o gustare. Barurile, mai ales in Italia, obisnuiesc sa ofere mici snacks-uri pe langa acest tip de cocktail cum ar fi nuci, alune sau masline verzi. Aceste gustari sunt ideale pentru ca potenteaza profilul aromatic al cocktailului cu gustul lor sarat si atenueaza aroma amara. 

Alternative pentru Aperol Spritz clasic

Stilul Aperol Spritz este unul usor de retinut. Gustul este dominat mai ales pe final de aroma amara a digestivului Aperol. Acesta are un gust distinctiv amarui datorat ingredientelor naturale precum rubarba si radacina de gentiana.

  • La prima gustare, aroma de Aperol Spritz e usor mai dulceaga datorita vinului.
  • Pe final, cocktailul ramane insa usor amarui datorita acestui digestiv.

Desi reteta clasica de Aperol Spritz cere folosirea vinului italienesc Prosecco, a digestivului Aperol si a apei minerale, exista diverse variatii. In functie de alternativa aleasa, gustul va varia. 

Iata cum poti varia reteta de Aperol Spritz

In primul rand, daca nu ai Prosecco, poti sa folosesti orice alt vin spumant sau cu bule care se aseamana cu acesta. Constanta poate ramane proportia de Aperol, 2 parti, pe care daca o respecti, vei obtine mereu un rezultat asemanator retetei clasice cu note amare dominante. Daca preferi insa un cocktail mai amar sau mai putin amar, nu trebuie decat sa adaugi cat Aperol preferi. 

Pe langa inlocuirea vinului, poti insa inlocui si digestivul. Tehnic vorbind, in cazul acesta nu mai este vorba despre un cocktail Aperol Spritz care trebuie neaparat sa contina Aperol, ci de o alternativa.

Cea mai populara este Campari Spritz.

Ca fapt divers, grupul Campari detine la ora actuala si marca Aperol. Campari este tot un digestiv creat din diverse plante.  Desi seamana intr-o oarecare masura cu Aperol, cele doua bauturi au diferente notabile. E suficient sa pui o sticla de Campari langa una de Aperol si le vei observa.

  • Culoarea Campari este mult mai inchisa, fiind mai degraba un rosu, nu un portocaliu tipator ca in Aperol.
  • Gustul e si el diferit fiind vorba de doua retete aparte,
  • Volumul de alcool din Campari il intrece cu mult pe cel din Aperol.

Acestea fiind zise, ai in primul rand grija la cat Campari folosesti in cocktail pentru ca va iesi mult mai tare. Din cauza continutului mai mare de alcool si a plantelor din compozitia Campari, gustul unui cocktail Campari Spritz e mult mai puternic, mai putin fresh, dar si mai putin dulce. Acest tip de cocktail este perfect pentru o seara in oras sau la finalul unei mese. Pentru unii, s-ar putea sa fie prea tare consumat dupa-masa ca aperitiv. Reteta dupa care il poti prepara este la fel ca cea de Aperol Spritz, pur si simplu inlocuiesti digestivul cu Campari. 

O alta alternativa a digestivului Aperol foarte cunoscuta in Italia este Amara.

Acest lichior specific sudului tarii se foloseste in special in Sicilia unde se produce din portocale rosii in combinatie cu diverse plante. Amara este o bautura cu o traditie straveche produsa inca din vremea Imperiului Roman. Fiind asemanator la gust si culoare cu Aperol, si Amara poate fi folosit cu succes ca substitut in Aperol Spritz. Aceste lichioruri care poarta si denumirea de Amarao sunt produse sub diverse marci si pot avea un volum de alcool diferit, intre 16% si 40%. Daca vizitezi Italia, poti gasi si Amara produs in casa, de oameni de rand care tin la vechea traditie a aperitivului si stiu sa isi creeze propriul lichior. 

Tosolini Spritz este o alta variatie a retetei de Aperol Spritz.

Cunoscut de fapt sub numele de Amaro Tosolini, lichiorul pe care il propune aceasta reteta ca alternativa la Aperol este tot de provenienta italiana. Numele sau vine de la cel care l-a creat, Bepi Tosolini, un producator de lichioruri care a creat o gama vasta de bauturi din acest tip din fructe, plante aromatice si nuci. Amaro este un lichior pe baza de plante creat din 15 ingrediente. Acesta se aseamana la culoare cu Campari, insa are o nuanta mai inchisa, maronie. Volumul sau de alcool este 30%. Gustul acestui digestiv e in primul rand amarui, insa se simt puternic si notele de fum datorate procesului de maturare in butoaie. Amaro poate fi o alterantiva reusita penru Aperol, mai ales daca iti plac aceste note. 

Aperol in combinatie cu alte bauturi 

Daca vrei sa te bucuri de gustul amarui de Aperol, exista diverse alte cocktailuri in care il poti folosi. Iata cateva exemple.

  • Aperol Smash: un mix care contine 2/4 Aperol, 1/4 whiskey si 1/4 de suc de portocala.
  • Aperol Vodka & Cidru: acest cocktail se prepara dintr-o combinatie de Aperol cu vodca si cidru, la care se mai pot adauga diverse siropuri sau coaja de portocala.
  • Aperol & Sake: acest cocktail asiatic este o combinatie de Aperol si Sake, o bautura traditionala japoneze.
    • Mixul mai contine si suc proaspat de lamai. 
  • Sgroppino: aceasta alternativa a clasicului Aperol Spritz este populara tocmai in nordul Italiei de unde acesta provine, in regiunea Veneto.
    • Sgroppino este o combinatie de Aperol cu Sorbet,
    • Un desert inghetat de fructe precum lamai, grapefruit sau portocale si Prosecco. 

 

Importanta vinului Prosecco in reteta Aperol Spritz 

Chiar daca orice vin spumant poate fi utilizat pentru a prepara un Aperol Spritz, reteta originala a acestui cocktail include vinul alb spumant italienesc Prosecco. Era normal ca acesta sa fie vinul ales de italieni la 1950 pentru combinatia cu Aperol intrucat este cel mai consumat din regiunea Veneto, de unde provine digestivul. O uniune intre aceste doua bauturi extrem de populare in zona era doar o chestiune de timp. 

Ce face acest vin spumant special?

Prosecco este deseori privit ca o alternativa mai ieftina a sampaniei, ceea ce nu inseamna neaparat o calitate inferioara. Prosecco se produce in Italia, in special in nordul tarii. Zona DOC, de origine controlata unde a luat nastere acest vin spumant este in provinciile Veneto si Friuli Venezia Giulia. Acestea reprezinta regiunea cea mai cunoscuta pentru productia de Prosecco, iar locatia cu cele mai bune vinuri in acest stil este o zona relativ mica ce cuprinde oraselele Conegliano si Valdobbiadene si teritoriul dintre ele.

Astfel, daca vrei sa prepari un Aperol Spritz ca la carte, cauta un vin Prosecco DOC care este produs din struguri cultivati in Veneto sau Friuli-Venezia-Giulia. Exista insa crame care produc Prosecco si in alte provincii din Italia si nu numai. Conditia pentru a produce un Prosecco este ca vinul sa contina minim 85% struguri Glera. 

Importanta Prosecco pentru reteta de Aperol Spriz nu tine doar de traditie, ci si de calitatea si versatilitatea acestui vin. Prosecco se gaseste intr-o gama larga de stiluri, astfel incat poti crea un cocktail Aperol Spriz cu gustul dorit alegand corect sticla de Prosecco, in functie de preferinte.

Poti gasi vinuri Prosecco dulci, de desert, sau seci.

Rezultatul mixului cu Aperol va fi mereu diferit in functie de ce vin folosesti. 

Este recomandat sa eviti vinurile dulci sau demi-dulci.

Acestea vor face ca mixul final sa fie prea dulce datorita gustului deja dulceag al digestivului.

Un Prosecco mai sec poate echilibra perfect notele de plante si flori din Aperol pentru a nu obtine un cocktail prea dulce. In combinatie cu un Prosecco demi-sec sau sec, cocktailul va fi asa cum trebuie: revigorant, cu arome bine definite si proaspat.

Cum stii sigur ce Prosecco are gustul potrivit?

Aceste vinuri au o clasificare speciala care te poate induce in eroare. Aceasta clasificare se aplica vinurilor spumante si contine sapte niveluri:

  • Brut Nature/Brut Zero: cel mai sec tip de Prosecco, cu doar 0-3 g/l de zahar;
  • Extra Brut: pana la 6g/l de zahar rezidual;
  • Brut: poate contine intre 0 si 12 g/l de zahar rezidual;
  • Extra Dry: acest Prosecco are intre 12 si 17 g/l de zahar;
  • Sec/Secco/Dry: vinurile acestea nu sunt de fapt seci, ci demi-seci, cu 17-31 g/l de zahar rezidual;
  • Semi-Secco/Demi-Sec: aceste vinuri sunt chiar dulci, cu pana la 50 g/l de zahar rezidual;
  • Dolce: cea mai dulce categorie de Prosecco, include vinurile cu peste 50 g/l de zahar rezidual.

 

Ce ar trebui sa mai stii despre Prosecco este ca se imparte in trei stiluri majore:

  • Spumant,
  • Frizzante, adica acidulat si tranquillo, fara bule.

Daca vrei sa inveti mai multe despre acest vin italienesc, acest articol te va ajuta. Iar daca vrei cateva recomandari de vinuri Prosecco de calitate pe care le poti integra perfect in Aperol Spritz, iti propunem vinurile De Bernard, Bisol sau Nino Franco din Valdobbiadene.

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile