Distileria Ardbeg ia nastere in 1815 cand John Macdougall obtine licenta pentru a o infiinta. In cei peste 200 de ani de activitate ai sai, Ardbeg a participat la scrierea istoriei scotch-ului de Islay. Descopera ce ofera aceasta distilerie si cum a rezistat de-a lungul timpului.
In 1838 Thomas Buchanan, un negustor de bauturi spirtoase din Glasgow cumpara Ardbeg. Fiul lui John Macdougall, Alexander, a continuat sa conduca operatiunile la distilerie. In 1853, la moartea lui Alexander, surorile lui, Margaret si Flora, au continuat sa gestioneze afacerea alaturi de Colin Hay.
Cele doua sunt in cel mai probabil caz primele femei din Scotia care au avut profesia de distilator.
In 1887, in cartea ‘The Whisky Distilleries of the United Kingdom’, Alfred Barnard mentioneaza ca Ardbeg producea la vremea respectiva circa 1.1 milioane de litri de scotch pe an. Acest numar o clasa in fruntea tuturor celorlalte distilerii din Islay la nivel de productie.
In 1911 distileria ia demersurile necesare pentru a isi inregistra oficial marca Ardbeg si a isi proteja si conserva identitatea. Odata cu numele marcii a mai fost inregistrata si imaginea acesteia, si anume, logo-ul „A” pe care il poti intalni pe toate sticlele Ardbeg.
In 1922 Acdougall & Co cumpara Ardbeg in schimbul sumei de £19,000. Dupa inca 5 decenii de activitate, Ardbeg este achizitionata de catre compania scotiana Hiram Walker & Sons.
In anii `80 piata de scotch trece printr-o perioada dificila care loveste din plin si distileria Ardbeg. Productia prea mare de scotch si cererea limitata de pe piata a dus la o criza care a obligat multe distilerii, inclusiv Ardbeg, sa se inchida. In 1987 cumparatorii locali si nu numai incep din nou sa cumpere scotch in cantitati mai mari. Astfel, Ardbeg isi redeschide portile si incepe din nou activitatea, dar la scara mai mica.
Dupa cativa ani, Ardbeg se inchide insa pentru a doua oara. De abia in 1997 se schimba definitiv traiectoria distileriei cand Glenmorangie cumpara Ardbeg si reia productia de scotch. Printre primele sticle imbuteliate sub noua conducere se numara o editie de scotch 17 Years Old, un vintage din 1978 Vintage, si scotch-ul Ardbeg Provenance.
La doar un an de la relansarea marcii sub noua conducere, Ardbeg este aleasa distileria anului.
Tot in 1998, la distilerie se deschid centrul pentru vizitatori si cafeneaua Old Kiln si se lanseaza scotch-ul Ardbeg 1975.
Anul urmator continua pe acelasi ton, distileria ajungand la o productie de 600,000 l si marindu-si echipa.
In 2000 se lanseaza Ardbeg 10 Years Old, un scotch extrem de echilibrat, cu arome de turba si flori care cucereste rapid inimile consumatorilor.
In acelasi an distileria creeaza si comitetul Ardbeg Committee care, printre altele, avea scopul de a garanta ca distileria nu isi va mai inchide portile.
In 2001 se lanseaza scotch-ul Ardbeg Lord of the Isles.
In 2002 Ardbeg primeste o serie de premii printre care premiul pentru cel mai bun centru pentru vizitatori acordat de Whisky Magazine. In acelasi ani, Scottish Tourist Board acorda 4 stele distileriei in calitatea sa de atractie turistica.
In 2003 se lanseaza Ardbeg Uigeadail, un whisky ce poarta numele sursei de apa folosite de distilerie, care se traduce in limba locala "loc intunecat si misterios".
In 2005 Ardbeg este integrata in grupul de companii House of Glenmorangie care fac parte la randul lor din Moet Hennessy/LVMH.
In acelasi an productia la distilerie ajunge la 1 milion de litri. Tot atunci, dintr-un accident de productie se amesteca scotch-ul Ardbeg cu o cantitate mica de Glen Moray. Rezultatul e o bautura pe care distileria decide sa o vanda sub numele de Serendipity.
In 2006 se lanseaza scotch-urile Ardbeg Still Young si Ardbeg 1965, o editie limitata de numai 261 de sticle si se creeaza Ardbeg Airigh Nam Beist ("the Beastie"), o combinatie de whisky-uri mai vechi din 1990.
In 2007 Michael Heads devine al 20-lea manager al distileriei si presedintele Ardbeg Committee. Tot atunci se imbuteliaza o noua editie limitata, Ardbeg Almost There, bazata pe un scotch distilat in 1998. In acelasi an, Ardbeg Mor devine cea mai de succes editie limitata oferita de Ardbeg. Acest scotch maturat timp de zece ani a fost disponibila in 1,000 de sticle.
In 2008 Ardbeg 10 Years Old castiga premiul pentru cel mai bun whisky al anului, in acelasi an in care distileria lanseaza whisky-urile Ardbeg Corryvreckan si Ardbeg Blasda.
Un an mai tarziu, Ardbeg Uigeadail cucereste titlul cel mai bun whisky al anului.
2010 e un alt an incununat de succes:
In 2011 Ardbeg ajunge la propriu in spatiu, acest whisky fiind folosit pe Statia Spatiala Internationala in experimente ce au durat pana in 2014.
In 2015 distileria sarbatorste 200 de ani de activitate lansand Ardbeg Perpetuum.
In urmatorii 3 ani Ardbeg lanseaza cateva game de succes: Dark Cove, Ardbeg An Oa, Kelpie, Ardbeg Grooves si Traigh Bahn, o editie limitat de whisky maturat 19 ani.
In 2020 Ardbeg isi schimba managerul cand Micky Heads se pensioneaza si Colin Gordon ii ia locul, iar un an mai tarziu distileria isi dubleaza capacitatea de productie folosind 4 in loc de doua alambicuri.
In 2022 distileria mai sarbatoreste un record cand un butoi din cea mai veche editie a sa de scotch, Cask No. 3, este vandut la pretul de 16 milioane de lire.
Din suma obtinuta, distileria doneaza un milion de lire diverselor cauze sociale si locale pentru a sprijini Islay.
Ardbeg are o gama de whisky-uri variata din care Crush iti pune la dispozitie urmatoarele sortimente.
Ardbeg Wee Beastie 5 Years Old
Acest scotch se imbuteliaza dupa ce petrece 5 ani in butoaie Oloroso si Bourbon, fiind deci considerat un whisky tanar. Primele note pe care le vei simti in Wee Beastie sunt cele de turba.
Gama de 10 ani a distileriei ofera aceleasi note marine si de fum ca editia de 5 ani. Ardbeg 10 Years Old este un scotch dominat de arome de fum, vanilie si fructe citrice. Pe langa acestea, poti simti si note vegetale precum ardei verde, ananas, pere, coacaze, caramel, iar pe final iese din nou la iveala intensul gust de fum.
Acest whisky de tip single malt de vechime considerabila se mandreste cu bogatia si complexitatea sa. Ardbeg 19 Years Old se matureaza atat in butoaie de Bourbon, cat si in butoaie de Sherry. Simfonia de arome a acestui scotch cremos este impresionanta si cuprinde lamai, fructe tropicale, fum, menta, ardei, artar, piper, cuisoare, caramel si unt.
Acest whisky imbina la perfectie notele dulci cu cele saline tipice scotch-urilor de la malul marii. Uigeadail este un whisky complex invechit in butoaie de Sherry. Printre aromele sale cele mai intense se numara nelipsita turba, cafea, cereale, miere, malt, orz, fructe de padure, caramel si zahar brun.
Regiune: Islay, Scotia
Cumpara bauturi Ardbeg Distillery Limited, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Ardbeg Distillery Limited