Descriere Whisky ARDBEG UIGEADAIL in Cutie
Aceasta expresie uimitoare de la distileria Ardbeg din Islay de pe Coasta Kildalton este numita asa dupa un lac din apropiere (pronuntat „Oog-a-dal”). Este exemplul perfect al modului in care notele dulci si sarate pot lucra impreuna in mod spectaculos - veti gasi aici salinitatea maritima intacta a lui Ardbeg, combinata cu note de fructe uscate conferite de timpul petrecut in butoaie de sherry.
- Nas multifatetat, note de turba si mici inflorituri de zahar negru, boabe espresso proaspat macinate, note de cereale si un gudron mai sofisticat.
- Gustul este condus de fructe dulci, coapte si miere de padure neagra.
- O buna portie de malt, dominata apoi de o turba puternica si orz afumat.
- Finish foarte lung, caramelul si maltul isi impletesc drumul prin fumul de turba si zaharul negru si un indiciu de cafea espresso proaspata.
Un whisky afumat frumos complimentat de sherry.
Origine
- Distileria Ardbeg, Port Ellen, Islay, Scotie.
- Whisky single malt afumat, nefiltrat la rece, imbuteliat la 46.2°.
Mica si indepartata insula scotiana Islay (pronuntat „eye-lah”) este un pamant antic. Un loc salbatic si neimblanzit, unde calugarii celtici si-au gasit refugiu impotriva raidurilor norvegiene, iar primii distilatori si-au introdus ilegal „aquavitae”-ul in golful stancos accidentat al lui Ardbeg.
Apa moale abundenta, pamantul fertil si hectarele de turba pretioasa fac din aceasta insula un loc de pelerinaj pentru credinciosii whisky-ului single malt.
Schotch-urile Ardbeg sunt produse pe insula Islay de peste 200 de ani.
- Cel mai turbat dintre toate malturile Islay,
- Ardbeg foloseste cel mai mult malt fenolic dintre toate distileriile de pe insula,
- Maltul este turbat la un nivel de 50 ppm.
- Cuvele de fermentare sunt realizate din pin de Oregon.
- Lemnul ajuta la conferirea unei arome esterice, carbolice, spalarii in cursul fermentatiei.
- Timpul de fermentatie este mai lung decat in alte distilerii din cauza continutului ridicat de fenolici al maltului original.
- Majoritatea whisky-urilor produse la Ardbeg sunt invechite in butoaie ex-Bourbon de prima si a doua umplere.
- Butoaiele ex-Bourbon pentru prima umplere provin de la furnizori din SUA
- Alte butoaie provin de la Speyside Cooperage si Craigellachie.
Deoarece Ardbeg se afla foarte aproape de mare, whisky-ul primeste un anumit caracter sarat, iodic in timpul invechirii.