AUCHENTOSHAN, Scotia

AUCHENTOSHAN

Auchentoshan este o distilerie de whisky de tip single malt din vestul Scotiei. Situata la poalele dealurilor Kilpatrick, in Clydebank, distileria se afla la o aruncatura de bat de Glasgow, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele Glasgow`s Malt Whisky. Cu o vechime de 200 de ani, distileria a fost martora dezvoltarii orasului Glasgow, crescand si maturizandu-se in paralel cu acesta. Azi, Auchentoshan ramane una dintre putinele distilerii din regiunea scotiana Lowland si singura din tara care inca mai foloseste procesul de tripla distilare. Descopera acest whisky delicat si povestea sa. 

Povestea Auchentoshan 

Distileria Auchentoshan a luat nastere in 1823, anul in care a primit licenta pentru a distila bauturi alcoolice. In cele doua secole care au urmat, Auchentoshan a trecut prin 6 proprietari diferiti. Fiecare persoana care a ajuns la conducerea sa a avut grija sa pastreze si sa transmita mai departe tehnica unica de productie a whisky-ului Auchentoshan.

Numele distileriei inseamna „coltul campului”.

Zona din tinutul Dumbartonshire in care Auchentoshan a avut inca de la inceput sediul este renumita nu doar pentru apropierea de Glasgow, ci si de raul Clyde care a fost folosit sute de ani pentru transportul de marfuri in Scotia. 

Auchentoshan a fost fondata de catre Thornem, un inginer din Greenock. In 1878, distileria a fost achizitionata de compania C.H. Curtis and Co Ltd. Dupa achizitie, aceasta companie a marit productia la 50,000 de galoane de whisky pe an. In 1903, George si John McLachlan, doi frati cu experienta in distilarea bauturilor spirtoase, productia berii si comertul cu vin, au preluat Auchentoshan. 

In cel de-al doilea razboi mondial, distileria a avut o perioada de repaus. In primul rand, o pate din aceasta a fost grav afectata in urma unui bombardament german. In al doilea rand, apropierea de raul Clyde, un punct strategic in timpul razboiului, nu o avantaja. Astfel, pentru un timp, Auchentoshan nu a a mai distilat whisky. 

In 1960, Auchentoshan a fost achizitionata de J & R Tennet care facea parte din Wellpark Brewery. Aceasta firma a fuzionat patru ani mai tarziu cu Charringtons, care la randul sau a fuzionat cu o alta companie si s-a transformat in Bass Charrington in 1967. 

In 1969, Auchentoshan isi schimba din nu poprietarul. Eadie Cairns, un nume cunoscut pe piata serviciilor hoteliere, cumpara distileria. Astfel whisky-ul Auchentoshan incepe sa fie vandut in hotelurile si restaurantele companiei care practic detinea marca. 

In 1984, Stanley P. Morrison care urma sa devina mai tarziu Morrison Bowmore, cumpara Auchentoshan. La randul sau, compania e achizitionata in 1994 de catre Suntory

In anii 2000, distileria lanseaza diverse game noi de whisky. In 2002, este lansata gama Three Wood, urmata de Virgin Oak in 2013 si New Malt Order in 2016. In 2019, marca se prezinta cu un nou ambalaj care celebreaza originile sale urbane. 

Whisky-ul Auchentoshan

Atributele care sunt cel mai des asociate cu aceste whisky-uri sunt dulce si delicat, motive pentru care Auchentoshan se bucura de o mare popularitate peste tot in lume. Fie ca esti un cunoscator, bei whisky ocazional sau mai deloc, poti aprecia Auchentoshan pentru caracterul sau suav si „baubil”

Auchentoshan este o distilerie unica. In timp ce competitorii sai practia dubla distilare, aceasta a pastrat traditia distilarii triple.

Inainte de a ajunge la faza de distilare, acest whisky faimos este practic o bere de orz. Acesta este foarte bine macinat pentru a produce cat mai  mult amidon, apoi combinat cu apa pura si introdus in vasele speciale unde ajunge pana la o temperatura de 63.5°C. 

La Auchentoshan, whisky-ul este distilat in trei alambicuri de cupru.

Procesul de tripla distilare este si motivul pentru care Auchentoshan este mai dulce decat majoritatea whisky-urilor de tip Scotch. Tot acesta ajuta si la obtinerea unui volum de alcool de 81%, un procent mai mare comparat cu whisky-ul dublu-distilat care are in general o tarie de circa 70%. Tripla distilare a whisky-ului Auchentoshan ajuta la eliminarea tuturor impuritatilor din bautura si la obtinerea unor note puternice de fructe si citrice.

Procesul de maturare este si el esential pentru aromele si caracteristicile bauturii, iar la Auchentoshan, aceasta etapa se realizeaza fie in butoaie folosite in prealabil pentru Bourbon sau Sherry, fie in butoaie frantuzesi. Aceste butoaie acorda bauturii si notele tipice de lemn, precum si caracterul suav distinctiv. Iata cateva trasaturi specifice acestui whisky:

12 Years Old Single Malt Scotch Whisky

Auchentoshan 12 YO este un whisky triplu-distilat care se matureaza in butoaie timp de mai bine de 12 ani. Cu arome apetisante de migdale prajite, toffee caramelizat si finetea tipica marcii Auchentoshan, acest whisky este o delectare.

  • Culoarea sa este un auriu asemanator mierii.
  • La nivelul mirosului, acest whisky are un parfum de crème brulee care se contopeste ulterior cu note de citrice, iar apoi cu notele specifice whisky-urilor Auchentoshan, nuci si frunze.
  • La gust, Auchentoshan 12 YO  se simte fin si dulce, cu arome de mandarine si lime, iar finalul este usor sec, cu note de ghimbir si nuci. 

 

18 Years Old Single Malt Scotch Whisky 

Whisky Auchentoshan 18 YO invecheste peste 18 ani in butoaie de stejar american. Rezultatul este un whisky rafinat de tip Lowland Single Malt cu note de orz dulce, fructe citrice bine coapte, ceai verde si migdale prajite.

  • Buchetul acestei bauturi imbina frunze de tutun cu arome dulci de zahar caramelizat si migdale.
  • Finalul este lung si persistent, bine echilibrat si revigorant.
  • Gustul delicat tipic marcii Auchentoshan se resimte din plin in acest whisky fin.
  • Culoarea sa este un galben intens obtinut de-a lungul procesului atent si indelungat de maturare. 

 

Auchentoshan Three Wood 

Pentru a deveni un whisky complex si bogat, demn de premiile pe care le-a primit, Auchentoshan Three Wood este maturat pe rand in trei tipuri de butoaie. Mai intai, petrece timp in butoaie americane de Bourbon, apoi in butoaie spaniole de Sherry, iar in ultima etapa, in butoaie Pedro Ximenez de Sherry

Culoarea pe care o dobandeste astfel Three Wood este un maro auriu, iar profilul sau aromatic este unul cu adevarat intrigant.

  • In palat, notele de fructe se combina cu cele de alune, scortisoara, lamaie si un pic de butterscotch.
  • Buchetul prezinta note de zahar brun, portocale, prune, stafide si coacaze.
  • Finalul este proaspat, suav, cu arome persistente de stejar. 

 

https://www.auchentoshan.com/ 

Regiune: Lowlands, Scotia

AUCHENTOSHAN - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Auchentoshan

AUCHENTOSHAN, Scotia - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi AUCHENTOSHAN, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu AUCHENTOSHAN

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile