Vinul de Noua Zeelanda este din ce in ce mai popular in intreaga lume, iar odata cu ascensiunea lui incep sa se remarce si crame locale precum Babich. Aceasta este una dintre cele mai vechi crame din acest terroir promitator. Fondatorul sau a inceput sa cultive primele vite de vie in urma cu mai bine 100 de ani, iar azi urmasii sai culeg la propriu roadele muncii lui si duc traditia Babich mai departe. Ce vinuri iti ofera aceasta crama si cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului? Afla in acest articol.
Putini au fost cei care au crezut in indraznetul proiect viticol al lui Josip Babich in 1912 cand a inceput sa planteze vite de vie in regiunea West Auckland. Josip a fost unul dintre viticultorii pionieri ai zonei. Altoirea si ingrijirea minutioasa a vitelor de vie, dar si spiritul inovativ l-au ajutat sa obtina roadele sperate si sa produca vin in acel terroir neexploatat, facand crama Babich una dintre cele mai vechi din Nouza Zeelanda.
Josip Babich, fondatorul cramei, s-a nascut in 1895 in Dalmatia, zona ce face azi parte din Croatia, tara deloc straina viticulturii. La varsta de 14 ani, el a emigrat in Noua Zeelanda unde se mutasera deja fratii lui. Ei au cumparat un pamant in Valea Henderson din West Auckland unde urma sa se stabileasca mai tarziu si crama Babich.
In 1912 Josip a inceput sa planteze primele vite de vie pe un teren terasat situat deasupra de Kaikino Swamp.
4 ani mai tarziu a vandut prima sa editie de vin disponibila atat in butoaie, cat si in sticle. Numele sub care a inceput initial afacerea de vinuri a familiei a fost Babich Brothers.
In 1919 Josip si fratii sai s-au mutat pe un teren de 29 de hectare aflat in mijlocul pustiului din Henderson, West Auckland.
Terenul achizitionat inca din 1911 servise initial la plantarea de livezi. Incepand din 1919, familia a plantat pe acel pamant vite de vie Pinot Meunier.
In 1929 familia se extinde. Josip se casatoreste cu Mara Grig, urmand sa aiba 5 copii impreuna, urmasi care vor asigura continuitatea cramei Babich.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial, 1939-1945, vinurile Babich cuceresc gusturile soldatilor americani care stationau in Auckland intre misiuni.
In 1949 Peter, fiul lui Josip, i se alatura tatalui muncind in podgorie. Pana in 1955 familia isi extinde podgoriile unindu-le cu proprietatea alaturata, Price Block, pe care reusesc sa o achizitioneze.
In 1967 familia Babich isi extinde din nou podgoriile cumparand un teren de 24 de hectare cunoscut sub numele Dodson Block.
Acolo incep sa planteze soiurile Muller Thurgau, Pinotage, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.
Un an mai tarziu crama primeste prima medalie de aur pentru vinurile Pinot Noir la o competitie de vinuri din Noua Zeelanda.
In 1991, la aniversarea a 75 de ani de activitate, crama incepe sa produca primul sau vin Marlborough Sauvignon Blanc.
In acea perioada crama procesa deja circa 1,000 de tone de struguri anual si exporta vinuri in tari precum Marea Britanie, Canada, Elvetia, Australia, Danemarca si Germania.
In 1996 Babich serbeaza 80 de ani de existenta cu lansarea unei noi marci de vin, The Patriarch. In acelasi an Peter Babich este numit membru pe viata al Institutului Vinului din Noua Zeelanda si crama devine prima care detine podgorii sustenabile in Noua Zeelanda.
In 1988 familia cumpara o podgorie de 42 de hectare intr-o noua regiune viticola, Awatere Valley, in Marlborough.
In 2000 Babich cumpara o cota in crama Rapaura Vintners Winery din Marlborough,ceea ce o ajuta sa isi produca vinurile in apropiere de podgoriile din South Island si sa isi maximizeze productia.
Crama Babich se afla azi la mai bine de un secol de la momentul inceputului sau si la a treia generatie de vinificatori.
Echipa Babich isi propune sa continue munca inovativa in podgorie si in crama si sa aplice know-how-ul predecesorilor pentru a oferi lumii cele mai placute vinuri din Noua Zeelanda.
Termenul pe care echipa il utilizeaza cel mai des pentru a descrie vinurile Babich este tocmai „drinkable” adica usor de baut.
La Crush iti punem la dispozitie urmatoarele vinuri ale cramei Babich.
Black Label Sauvignon Blanc
Acest vin provine din podgoriile cramei din Marlborough si Hawke’s Bay. Black Label Sauvignon Blanc este un vin complex si bogat cu arome variate. Buchetul sau include note de fructe negre precum coacaze, agrise, tei, fructul pasiunii, fructe citrice si condimente.
Sauvignon Blanc Marlborough (eticheta alba)
Acest vin creat in stilul clasic al regiunii Marlborough este obtinut exclusiv din Sauvignon Blanc. Un vin proaspat, suculent, concentrat, cu arome de fructe precum mere verzi, mandarine, agrise, lamai, nectarine si pepene.
Acest vin rosu varietal cu apelatiunea Marlborough este realizat exclusiv artizanal. Pinot Noir Marlborough este un vin complex si aromat cu note proaspete de fructe si tanini fini.
Printre aromele sale se numara visine Morello, capsuni, zmeura, migdale, vanilie ciuperci si alte note vegetale tipice padurii.
Regiune: Marlborough, Noua Zeelanda
Cumpara bauturi Babich Wines Limited, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Babich Wines Limited