Minis, odinioara o podgorie renumita din regiunea aradului, uitata in negura vremii datorita promovarii cantitatii in detrimentul calitatii vinurilor in perioada regimului comunist.
Incepand din 1999, Crama Balla Geza, prin societatea vini-viticola Wine Princess srl, se straduieste pentru ca aceasta regiune cu podgoriile sale sa isi recastige renumele pierdut.
Podgoria Aradului pe vremuri, actualmente Podgoria Minis-Maderat, se afla la 26 km distanta de orasul Arad, la poalele Muntilor Zarandului, in imediata apropiere a raului Mures.
Se intinde pe o lungime de 40 km intre localitatile Baratca – Siria -Mocrea – Silindia, intr-un microclimat oferit pe o parte de raul Mures si zona muntoasa a Zarandului pe cealalta.
Dau nastere unor vinuri rosii inchise la culoare, corpolente, cu o eleganta extrasa din rocile vulcanice din zona.
Expunerea pantelor, in mare parte sudica sau sud-vestica, cat si favorabilitatea unor conditii climatice - cum e perioada lunga de vegetatie, durata orelor cu soare - ofera conditiile perfecte pentru a produce atat vinurile rosii specifice zonei, cat si vinuri albe sau chiar si vinuri spumante elegante.
Struguri provin de pe o suprafata toatala de 124 hectare podgorii, de pe 4 plaiuri din zona: Paulis, Covasant, Ghioroc si Cuvin.
Soiurile de struguri rosii ocupa 80% din suprafete.
Vinurile Balla Geza au o personalitate specifica, cele rosii sunt intens colorate, placut catifelate, fine si fructuoase. Acestea poarta amprenta terroirul Minisului.
Se cultiva:
Vinurile sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare urmand conceptul de minima interventie, fara drojdii selectionate, la temperatura controlata, urmate de o perioada de maturare in butoaie mari si o parte in butoaie mici, majoritatea la a doua sau a treia utilizare.
Vinurile albe din soiurile Mustoasa de Maderat, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Riesling de Rhin, Traminer, Pinot Gris, Chardonnay si Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul se obtin prin tehnologii moderne, in tancuri de otel cu temperatura controlata, pentru a pastra prospetimea si fructuozitatea vinurilor.
Chardonnay-ul este maturat in butoaie de stejar pe drojdii fine - sur lie - cu battonage lunar, la fel si Furmintul este maturat o perioada in butoaie mici.
Vinurile obtinute pe cele 124 hectare de vie, proprietate proprie, se pastreaza in pivnitele noastre cu o capacitate de depozitare de 8.000 hl.
Vinurile cu calitatii deosebite, cum sunt vinurile Stonewine, se lanseaza dupa o maturare de 2 ani in butoaie, urmata de o maturare in sticla de cel putin 1 an. Vinurile Stonewine sunt vinificate din struguri cultivati la altitudini de 400-500 m, unde stratul de sol fertil nu depaseste 20-30 de cm, cu substrat de sist, gresie fisurata, granit, diorit si roci metamorfe.
Absolvent al facultatii de Horticultura din Cluj-Napoca, doctor in oenologie, si-a inceput activitatea profesionala la SC Vitivinicola Baratca SA ca inginer stagiar, mai apoi oenolog, sef combinat vinificatie, si director general.
In 1999 infiinteaza propria societate SC Wine Princess SRL.
Lector universitar, seful catedrei de Viticultura si Vinificatie din cadrul departamentului de Horticultura al facultatii Sapientia Targu-Mures.
Degustator expert, autor a mai multor carti si publicatii de specialitate.
In 2018 a fost numit Vinificatorul Anului in Ungaria.
Regiune: Minis Maderat, Romania
Cumpara bauturi Balla Geza, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Balla Geza