Descriere BIONDI SANTI Brunello di Montalcino RISERVA 2012 DOCG
Brunello di Montalcino, regele vinurilor Sangiovese, un adevarat simbol al enologiei italienesti.
Considerat de multi experti unul dintre cele mai rafinate vinuri rosii din lume, povestea lui Brunello di Montalcino incepe in 1888 cand s-a vinificat prima sticla din acest tip, vinul necesitand o perioada de maturare de 5 ani.
Doua sunt caracteristicile distinctive care au marcat dintotdeauna acest vin: eleganta si extraordinara sa longevitate.
Riserva 2012 prezinta cu mandrie prospetimea semnaturii lui Francos, oferind o stralucire minunata structurii sale monumentale, dar rafinate.
- Buchetul se deschide ca o simfonie de note moi, fructate, care cresc si se extind in crescendo, adaugand straturi de ierburi aromatice, lemn dulce si senzatii balsamice.
- Gustul este elegant si savuros, cu taninuri crocante, iar finalul este lung, curat si parfumat.
Origine
Riserva 2012 a fost produsa din clona proprie de Sangiovese Grosso numita BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), care a fost identificata si selectata de Biondi-Santi la Tenuta Greppo in anii 70. Pentru aceasta Riserva s-au folosit exclusiv struguri din cele mai vechi vii cu varsta de peste 25 de ani.
Vinificare
- In cramele Biondi-Santi, Brunello se produce cu cea mai mare atentie si respect fata de reteta traditionala,
- Strugurii pentru acest vin fiind in continuare selectionati manual,
- Fermentat in cuve de ciment folosind drojdii indigene
- Maturat butoaie mari de stejar de Slavonia pentru 3 ani.
Vintage 2012
- Primavara destul de calda a fost urmata de o vara uscata si insorita.
- Luna august a avut temperaturi similare cu anii precedenti, dar cu cateva averse slabe in partea a doua.
- Un septembrie racoros, cu ceva ploi in saptamana dinaintea recoltarii, care a inceput pe 10 septembrie.
Note & Critici
- Robert Parker: 97
- James Suckling - 96
- Decanter - 98
- Wine Spectator - 97
- Vinous - 96
- Wine Enthuziast - 100
Potentialul de invechire este imens datorita structurii foarte sanatoase pe care o are.