Toscana
10 produseDiferenta dintre Brunello di Montalcino si Brunello Riserva este faptul ca cel din urma, fiind un vin de rezerva, are o perioada de maturare care dureaza un an in plus, deci 6 ani.
Acest vin este obtinut din viile cele mai vechi ale cramei Biondi Santi.
Prima editie a acestui vin dateaza din 1888. Vinul respectiv are si el o poveste deosebita. A fost deschis in prezenta maestrului degustator de vinuri Nicolas Belfrage care, dupa ce a savurat acel Brunello di Montalcino Riserva, l-ar fi definit delicios. Exista si la ora actuala 2 sticle de vin care fac parte din seria respectiva, acestea se afla la Tenuta Greppo, sediul istoric al cramei Biond-Santi.
Vinul Brunello Riserva este renumit pentru longevitatea sa exceptionala.
In Tenuta Greppo, vinul este pastrat intr-o camera izolata de lumina si zgomot, dedicata exclusiv colectiilor Riserva.
Riserva 2013 vorbeste despre aromele pamantului din Montalcino,
Foarte promitator si perfect pregatit pentru viitor!
Editia din 2013 este oficial a 40-a Riserva produsa din 1888 pana in 2013.
In cramele Biondi-Santi, Brunello se produce cu cea mai mare atentie si respect fata de reteta traditionala, strugurii pentru acest vin fiind in continuare selectionati manual. Apoi, vinul se fermenteaza in recipiente de ciment folosind drojdii indigene si isi petrece ulterior perioada de maturare in mari butoaie de stejar de Slavonia.
Dupa o toamna blanda, iarna a fost destul de rece si cu precipitatii generoase care au continuat pana la inceputul verii, provocand o mica intarziere a inceperii ciclului vegetativ. Din a doua jumatate a lunii iulie pana la sfarsitul lunii septembrie vremea a fost calda si stabila, cu variatii considerabile de temperatura zi/noapte care au contribuit la dezvoltarea profilului aromatic intens al strugurilor.
Recoltarea a inceput la sfarsitul lunii septembrie – usor intarziat in comparatie cu recoltele medii la Tenuta Greppo.
Energia si eleganta sunt semnele distinctive ale editiei din 2013 a Brunello. Vinurile de top sunt uimitoare, cu o vitalitate care lipseste din multe dintre Brunello-urile musculoase, abordabile si cu alcool mai mare ale editiilor recente. Anul 2013 va necesita putina rabdare pentru a-si atinge potentialul maxim. Spre deosebire de anii extrem de calzi si secetosi care au devenit norma in Montalcino de la mijlocul anilor 1990 (exceptiile fiind 1998, 2002 si 2005), anul 2013 a fost o reminiscenta a trecutului. A fost un an racoros, cu multa ploaie primavara si prima jumatate a verii.