Devino membru
Toscana
8 produseDiferenta dintre Brunello di Montalcino si Brunello Riserva este faptul ca cel din urma, fiind un vin de rezerva, are o perioada de maturare care dureaza un an in plus, deci 6 ani. O editie aparte dateaza din 2012. Acesta reprezinta un vin simbolic pentru Biondi-Santi deoarece este si ultimul realizat de catre Franco Biondi Santi care s-a stins din viata anul urmator la varsta de 91 de ani.
Acest vin este obtinut din viile cele mai vechi ale cramei Biondi Santi.
Prima editie a acestui vin dateaza din 1888. Vinul respectiv are si el o poveste deosebita. A fost deschis in prezenta maestrului degustator de vinuri Nicolas Belfrage care, dupa ce a savurat acel Brunello di Montalcino Riserva, l-ar fi definit delicios. Exista si la ora actuala 2 sticle de vin care fac parte din seria respectiva, acestea se afla la Tenuta Greppo, sediul istoric al cramei Biond-Santi.
Vinul Brunello Riserva este renumit pentru longevitatea sa exceptionala.
In Tenuta Greppo, vinul este pastrat intr-o camera izolata de lumina si zgomot, dedicata exclusiv colectiilor Riserva.
Riserva din 1998 a fost vinificat din stuguri ai clonei noastre proprii de Sangiovese Grosso numita BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), care a fost identificata si selectata de Biondi-Santi la Tenuta Greppo in anii `70.
Editia din 2016 este a 42-a Riserva produsa din 1888 pana astazi.
In cramele Biondi-Santi, Brunello se produce cu cea mai mare atentie si respect fata de reteta traditionala, strugurii pentru acest vin fiind in continuare selectionati manual. Apoi, vinul se fermenteaza in recipiente de ciment folosind drojdii indigene si isi petrece ulterior perioada de maturare in mari butoaie de stejar de Slavonia.
O iarna ploioasa a fost urmata de o primavara destul de ploioasa, dar cu temperaturi blande. Vara a adus soare, caldura si stabilitate cu temperaturi mai scazute decat media sezoniera.
Precipitatiile dintre sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie au prelungit perioada de pre-recoltare, favorizand o coacere foarte lenta, dar echilibrata a strugurilor, fructele beneficiind de schimbari importante de temperatura diurna-nocturna, ce a adus un plus la notele aromatice.
Recoltarea a inceput pe 19 septembrie, cu o intarziere de peste o saptamana fata de standardele normale Biondi-Santi.