Biondi Santi, Italia

Biondi Santi

Crama Biondi Santi s-a nascut in superbul Montalcino si este creatorul bine-cunoscutului vin Brunello di Montalcino.

Aceasta crama are o istorie lunga de mai bine de 150 de ani. Pe langa Brunello di Montalcino, celelalte doua vinuri marca Binodi Santi sunt Rosso di Montalcino si Brunello di Montalcino Riserva

Povestea cramei Biondi Santi

Cand vorbim despre Biondi Santi, ne referim la o adevarata dinastie a vinurilor italienesti toscane. Povestea cramei a inceput in Montalcino, un orasel toscan care pana in anii 60 nu se distingea prin nimic anume, fiind chiar una dintre cele mai saracacioase localitati din Toscana.

Ulterior aparitiei vinului omonim, oraselul si zona adiacenta au inceput sa infloreasca.

Astazi, Montalcino este un reper pe harta turismului vinicol din Italia.

Acest succes se datoreaza lui Clemente Santi, fondatorul cramei Biondi-Santi si creatorul vinului Brunello di Montalcino pe care italienii il numesc pe scurt „il Brunello”

Scurt istoric, primul vintage Brunello

In 1865, Clemente Santi a inceput sa experimenteze cu soiul de struguri Sangiovese care se cultiva preponderent in zona Montalcino. El utiliza butoaie mari din lemn din dorinta de a obtine un vin de calitate lasand bautura sa se matureze cat mai mult timp in aceste recipiente.

Prima imbuteliere a vinului obtinut de Clemente a avut loc in 1865. Vinul sau a fost denumit Brunello, nume ce se trage din culoarea inchisa a acestuia. Acest vin a fost prezentat si degustat la Expozitia de la Paris din 1867.  

Ulterior, nepotul lui Clemente, Ferrucio Biondi s-a alaturat afacerii bunicului sau. Prin asocierea celor doi, a luat nastere emblematicul nume Biondi-Santi. Ferrucio a continuat experimentele initiate de bunicul sau si a utilizat un soi nou de struguri Sangiovese, Grosso, realizand astfel primul vin Brunello di Montalcino produs 100% doar din soiul Sangiovese.   

Traditia merge mai departe cu fiul lui Ferrucio, Tancredi, care va aduce cramei recunoasterea internationala pe care o merita. Datorita eforturilor lui Tancredi, vinul Biondi-Santi a ajuns in 1955 chiar pe masa tinerei regine Elisabetta, fapt care i-a sporit notorietatea.

Cooperativa a vinului Brunello di Montalcino

Un alt aspect care a ajutat la promovarea la scara larga a vinului Brunello di Montalcino a fost decizia familiei de a nu isi rezerva exclusiv dreptul de producator. Practic, oricare alta crama din zona dorea sa produca vin Brunello di Montalcino, era libera sa o faca. Mai mult de atat, s-a creat o cooperativa a vinului Brunello pentru a respecta standardul de origine controlata stabilit de Tancredi pentru definirea acestui vin.

Tot pe vremea in care Tancredi se afla la conducerea cramei, in productia vinului s-a adaugat faza de depozitare a acestuia in butelii, lucru care permitea bauturii sa „transpire”.

Semnificative in cariera lui Tancredi raman editiile de vin din 1888, 1891, 1925 si 1945.  

Urmatorul membru al familie care a preluat si continuat traditia productiei de Brunello a fost Franco, fiul lui Tancredi. Si el era un pasionat enolog.

Datorita progresului tehnologic care a facut posibila analiza detaliata a soiurilor de struguri si cercetarea in domeniul viticulturii, Franco a gasit soiul BBS11, cel mai rezistent tip de struguri pentru productia vinului Brunello Biondi Santi. 

In ziua de azi, dreptul de proprietate asupra cramei Biondi-Santi ii revine lui Christopher Descours, proprietarul grupului francez EPI care detine de asemenea si faimoasele marci Piper Heidsieck Champagne si Charles Heidsieck Champagne.

https://www.biondisanti.it/ 

Regiune: Toscana, Italia

Biondi Santi - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Biondi Santi

Biondi Santi, Italia - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Biondi Santi, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Biondi Santi

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile