Ribera del Duero
4 produseAntídoto este un vin provenit dintr-un mozaic de 550 de loturi vechi de vita de vie situate in zona Soto de San Esteban, in partea de est a regiunii DO Ribera de Duero din Soria. Solul nisipos cu pietre de rau ofera lui Antídoto o aroma intensa si primavaratica, o senzatie delicata si verticala in palat.
Antidoto 2020 prezinta o expresie de fructe spontana si directa, fiind in acelasi timp foarte sincer. Vintage-ul a marcat un caracter profund organic in nas si gura, unde surprinde si o textura senzuala ondulata.
Vin monovarietal: 100% Soria Tinto Fino / Tempranillo.
Anul 2020 a fost generos in ceea ce priveste cantitatea de struguri recoltati, chiar si asa, de la inceput s-a stabilit o monitorizare atenta a „tsunami-ului” creat de ciclul de crestere al vitei de vie.
"Scopul nostru a fost sa urmam si sa insotim logica podgoriei cu fructele sale abundente, pentru a nu merge impotriva tendintei pe care Natura insasi o urmarea. In acelasi timp, am fost cu ochii pe vita pentru a evita productiile excesive. Astfel, am reusit sa recoltam 6.000 de kilograme la hectar. Strugurii au fost foarte buni si din belsug, chiar si pentru viile vechi din Soria.
Clima din februarie a fost deosebit de calda si a trebuit sa asteptam pana in martie pentru a simti frigul. A venit apoi niste zapada, ca cea pe care am inregistrat-o pe 16. Ploile abundente din aprilie au adus primii lastari in data de 21, nemaivazut pana acum in Soria, cu aproximativ 10-15 zile inainte, in comparatie cu media anilor precedenti. Aceste ploi au protejat plantele de inghetul de primavara.
In iunie a venit un regim uscat dupa perioada ploioasa anterioara. Inflorirea a avut loc pe 15 iunie, iar veranarea a putut fi perceputa spre sfarsitul lunii iulie, pastrand acel avans de 10-15 zile inainte de datele obisnuite.
August a decurs normal, fiind foarte cald si fara ploaie. Pe 31 a aparut gerul in vie. In septembrie am observat ca soarele nu se mai incalzeste asa cum se intampla de obicei in ultimele zile ale verii in Soria.
In toamna s-au inregistrat temperaturi minime cuprinse între 5º si 0ºC. Iar pe 20 septembrie au fost stransi 33 de litri de apa, care au ajuns sa omogenizeze nivelul de coacere al strugurilor.
Ciorchinii au fost recoltati in perioada 1-16 octombrie.