Lustau este o veche crama spaniola din Jerez care produce vin inca din 1896. Acesta este unul dintre cei mai mari producatori de vin Sherry din lume. Crama are sediul si podgoriile in unul dintre cele mai bune terroir-uri din Jerez, unde strugurii au parte de 3,000 de ore de soare pe an. Afla ce vinuri de calitate iti ofera Lustau prin Crush si ce distinge aceasta crama.
Afacerea Emilio Lustau S.A. a inceput in 1896 cu José Ruiz-Berdejo, secretar al Curtii de Justitie. In timpul sau liber, Emilio a inceput sa cultive vite de vie pe domeniul familiei sale numit Nuestra Señora de la Esperanza. Initial, vinurile Sherry pe care le producea erau vandute altor producatori mai mari din regiune.
In 1931, fiica sa María Ruiz-Berdejo Alberti isi incepe la randul sau activitatea in industria vinurilor achizitionand o mica crama situata in Jerez de la Frontera. Activitatea familiei se concentreaza pe aceasta noua crama care le acorda mai multa vizibilitate in randul clientilor.
In anii `40, sotul Mariei, Emilio Lustau Ortega, a mutat crama in districtul Santiago, in cartierul istoric Jerez de la Frontera. Acolo a inceput adevarata dezvoltare a afacerii familiei care inca lucra in regim „almacenista”, adica isi vindea vinul altor producatori.
In 1945, Emilio Lustau a decis sa faca pasul cel mare si sa inceapa sa isi produca vinurile sub propria marca.
De fapt, a fost vorba despre mai multe marci, printre care Jarana, Emperatriz Eugenia, Papirusa, Escuadrilla si Cinta de Oro.
Decizia s-a dovedit una buna intrucat afacerea s-a extins si in 1950 compania a putut sa inceapa sa exporte unele dintre vinurile sale.
In 1980, crama se afla sub conducerea lui Rafael Balao care a transformat-o intr-una dintre cele mai inovative companii din Jerez. In anii ’80, crama Lustau a avut parte de cea mai prospera perioada din istoria sa de pana atunci. Portofoliul sau de vinuri s-a dezvoltat foarte mult.
Atunci a prins contur colectia Solera Familiar si in 1981 au fost realizate primele sticle de Almacenista.
Tot in acea perioada, la inceputul anilor ’80, Lustau a inceput sa matureze primele vinuri pentru colectia Vintage Series care a fost finalizata in 1989.
In 1988, Lustau a creat designul pentru sticlele sale de vin care trebuiau sa se diferentieze de celelalte produse de pe piata. Astfel, compania a decis sa opteze pentru o sticla neagra eleganta.
In 1990, incepe integrarea cramei Lustau in Grupul Caballero condus de o proeminenta familie spaniola cu experienta in industria bauturilor spirtoase.
Aceasta decizie a fost una dintre cele mai importante din istoria cramei. Prin aceasta uniune, crama Lustau a primit o finantare semnificativa. Acest lucru i-a permis sa continue sa se dezvolte si sa achizitioneze noi tehnologii de vinificatie.
In anul 2000, crama se muta la noul sau sediu, o veche cladire din secolul XIX situata in centrul localitatii Jerez. Aceasta cladire a fost restaurata pentru a pute fi folosita din nou pe post de crama. Pana in ziua de azi, in acest atragator edificiu istoric se matureaza vinurile Lustau.
La ora actuala, crama detine 6 sedii istorice care dateaza din secolul XIX si au aspectul unor adevarate catedrale, fiind foarte inalte si avand ferestre pe masura. La sol, aceste crame au un strat de nisip albero care are o functie speciala, aceea de a mentine temperatura si umiditatea la un nivel echilibrat pentru ca vinurile sa se poata matura la perfectie. Cladirile sunt pozitionate ideal astfel incat lumina patrunde in mod moderat si nu afecteaza vinul, dimpotriva, ofera o atmosfera deosebita pentru sesiuni de degustare.
Podgoriile cramei se afla in zone diferite din regiunea de productie Sherry. Una dintre acestea se numeste Montegilillo si se afla in Pago Montegil. Vitele de vie de aici sunt plantate pe pante, intr-un sol calcaros.
In apropiere de coasta, in Pago Abulagar, se afla podgoria Las Cruces. Solul de aici este unul argilos si nisipos. Aceasta este singura podgorie din regiunea Sherry unde sunt plantate toate cele trei soiuri de struguri permise: Palomino, Pedro Ximénez si Moscatel.
Incepand din 2010, crama Lustau a primit numeroase premii pentru vinurile sale de prestigiu. Cateva dintre ele includ premiul pentru cea mai buna crama spaniola in 2011 sau premiul pentru cel mai bun producator de Sherry in 2014 si 2016 acordat la prestigiosul concurs International Wine & Spirit Competition. Totodata, in 2011 si 2016, Lustau a fost prima crama care a reusit sa castige consecutiv premiul Len Evans Trophy acordat de catre International Wine Challenge. In prezent, Lustau este principala marca ce conduce divizia de vinuri Sherry a grupului Luis Caballero.
Vinurile Lustau sunt considerate un standard in industria de Sherry, si in general, in industria vinurilor. Lustau este singura crama din Spania care produce vinuri in toate oarasele cele mai importante din asa-numitul triunghi Sherry:
Aceasta zona privilegiata si unica este locul de bastina al vinurilor Sherry. Terroir-ul acestei zone este caracterizat de dealuri si sol calcaros.
Acest terroir special este cunoscut sub numele de „albariza”.
Una dintre etapele esentiale ale procesului de vinificatie pentru Sherry este fermentatia realizata sub un val de drojdii. Acest proces prin care trec desigur si vinurile Lustau este unul natural.
Aceasta fermetatie nu permite vinului sa intre in contact cu aerul.
Totodata, drojdiile influenteaza caracteristicile enologice ale vinului. Totul este posibil datorita solurilor albariza care ajuta la dezvoltarea acelor drojdii in conditii specifice de temperatura si umiditate.
Gama de vinuri Lustau este una ampla ce cuprinde diverse sortimente de Sherry si coniac. O multime dintre aceste vinuri sunt disponibile la Crush. Cateva exemple includ:
San Emilio Sherry Pedro Ximenéz DO Jerez
Acest Sherry dulce este rezultatul unui proces lung de coacere a strugurilor si a unei fermentatii lente. San Emilio Sherry Pedro Ximenéz are culoarea abanosului si arome placute de smochine, curmale si stafide. Dulceata extrema a acestui Sherry este marca sa caracteristica, alaturi de textura catifelata, echilibrul deosebit si finalul indelungat.
Murillo Centenario Sherry Pedro Ximenéz DO Jerez
Un Sherry vascos si negru a fost pentru prima data realizat in 1996 cu ocazia implinirii a 100 de ani de activitate la crama Lustau.
Murillo Centenario Sherry Pedro Ximenéz incanta simturile cu aromele sale de melasa, prune, marmelada si lemn dulce. Si acest vin se distinge printr-un bun echilibru si un final lung, precum si printr-o textura catifelata.
Deluxe Sherry Cream Capataz Andrés DO Jerez
Acest vin este realizat prin tehnica numita „cabaceo” care implica amestecul mai multor vinuri de tip Sherry dulci si seci. Aceste vinuri sunt in prealabil invechite pe rand inainte de a fi utilizate in cupaj.
Lustau Deluxe Sherry Cream Capataz Andrés se distinge printr-o culoare inchisa asemanatoare mahonului, cu reflexii aramii. Printre notele pe care le vei intalni se numara stafide, curmale, smochine si fum. Deluxe Sherry Cream are o prospetime specifica si o textura matasoasa.
Solera Gran Reserva Finest Selection Brandy de Jerez
Acest brandy este obtinut prin amestecul mai multor vinarsuri pe care crama le invecheste in butoaie pana la 50 de ani.
Culoarea sa specifica este cea a mahonului, cu reflexii aurii. Printre notele cele mai puternice ale acestui brandy fin se numara fructe uscate, dulceata, condimente, alune si ciocolata. Pe finalul sau lung, acest brandy se remarca printr-un gust usor condimentat.
Regiune: Jerez, Spania
Cumpara bauturi Bodegas LUSTAU, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Bodegas LUSTAU