Descriere BOLLINGER B13 - Blanc de Noirs 2013 in Cutie
Un vin cristalin care exprima valorile oenologice si de mediu detinute de Champagne Bollinger.
Caracterizat de prospetime, vintage-ul 2013 are un profil unic, exprimat atat prin arome fructate – note neconventionale de citrice si fructe galbene – cat si prin cele gourmet – cu arome de tarte tatin si migdale proaspete. Tensiunea si mineralitatea caracterizeaza aceasta editie.
Diferitele aspecte ale cuvée-ului B13:
- Puritatea albului este reprezentativa pentru zapada si gerul care au fost atat de caracteristice anului 2013.
- Precizia liniilor evoca randurile de vita de vie si reflecta profilul exact al vinului.
- Interacțiunea texturilor este reprezentativa pentru modul in care eleganta notelor fructate si aromele gourmet ale acestui vintage se completeaza reciproc.
- Contrastul alb-negru evidentiaza prezenta remarcabila a notelor de citrice in acest Blanc de Noirs.
Caracteristici:
- O culoare cu nuante aurii.
- Bogat si complex la nas, deschidere cu note de fructe coapte, jeleuri de fructe si pasta de migdale ducand la arome de prune mirabelle si piersici de vita.
- Gustul este caracterizat de generozitatea si fructele elegante cu arome de pere, migdale proaspete si tarte Tatin marcate de expresia cizelata, minerala a Pinot Noir, aducand note de citrice si lamaie confiata.
- Persistenta catifelata cu o nota salina la final.
Origine
- Appellation d`Origine Controlée (AOC) - Comité Champagne
- 92% Grand Cru: 52% Verzenay, 25% Ay, 15% Louvois
- 8% Premier Cru: 1% Mareuil-sur-Ay si 7% Avenay
Vinificare
- Soiuri de struguri: 100% Pinot Noir, toate recoltate in 2013
- Maturare pe drojdie: peste 7 ani
- Degorjat: aprilie 2021
- Dozaj redus: doar 6 g/l
Vintage 2013
2013 a fost caracterizat de un ciclu de crestere deosebit de tarziu. Iarna lunga, urmata de o primavara tarzie si foarte racoroasa. Inflorirea a inceput doar la inceputul lunii iulie, rar s-a mai intamplat asa ceva in ultimele decenii.
Din fericire, vara a fost glorioasa, cu mult soare, temperaturi record si precipitatii foarte scazute, ideale pentru coacerea strugurilor Pinot Noirs.
Temperaturile din perioada recoltarii au fost racoroase, vinurile rezultate fiind elegante si proaspete – semnele unui vintage „clasic”.
Recomandari
Pentru a aprecia pe deplin stilul si aromele sale unice, B13 este cel mai bine sa fie servit intre 8 si 10°C.
Va puteti bucura de B13 acum sau il puteti lasa in pivnita pentru a se dezvolta in continuare.
Potential de invechire: 30 ani