Nachbil

 

 
Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek - „bél" = interior, conţinut, „tek" - variantă a lui „tök" = dovleac).
Compoziţia soiurilor s-a schimbat şi ea mult de-a lungul secolelor, ceea ce ştim sigur însă este că au plantat Furmint, Bacator, Riesling şi Chasselas, precum şi soiuri direct producătoare după filoxera.
Compoziţia actuală a soiurilor este foarte diversificată, întrucât aici întâlnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, precum şi Cabernet sauvignon, Merlot, Blaufränkisch,  Pinot noir şi Syrah.
Oricine străbate drumul Satu Mare - Zalău nu poate ignora lumea fermecătoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivniţelor micuţe, precum şi rândurile de vie aranjate soldăţeşte. Conform noii clasificări Beltiug aparţine acum de zona Dealurilor Satmarului, şi noi credem cu sinceritate în renaşterea gloriei de mai demult.
Enologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler, tatăl şi fiul, ce produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea şi respectul lor faţă de această meserie, fără de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevărat minunate.
Filosofia Vinului      
Importantă pentru ei este munca  adevărată susţinută, ce urmează un drum bine determinat, de la care nu e voie să te abaţi niciodată, întrucât în această meserie nu se poate alerga după succese rapide.
Enologia este de fapt o artă, în care enologul îşi exprimă priceperea şi pasiunea în acea operă minunată, a cărei rezultat final poate fi savurat de consumator, şi poate din acest motiv vinul este considerat licoarea zeilor.
Proprietarii firmei, Brutler & Lieb, sunt devotaţi naturalităţii, produselor adevărate, pure, făcute acasă, acelor valori ce conferă un plus de perfecţiune existenţei umane.
Povestea casei de vin
Paleta variată de soiuri ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri  Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese,  Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc,  Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală. Ca un fapt interesant amintim că selecţia soiurilor de struguri este una deosebit de reuşită, având în vedere faptul că nu aveam experienţe cu aceste soiuri, sortimentele folosite în trecut azi nu ar mai face faţă, cu excepţia soiului de struguri albi denumit GRÜNSPITZ, a cărui recultivare reprezintă o sarcină importantă pentru firmă în viitor.
Casa de vinuri respectă şi cultivă moştenirea înaintaşilor, şi din acest motiv a fost importantă achiziţionarea în anul 2002 a pivniţei Károlyi, splendidă în trecut, dar aflată atunci în stadiu de ruină, ce şi-a redobândit astfel imaginea demult apusă.
La Capella Rosé 2016
29,00 LEI
 
La Capella Trio Alb 2016
36,00 LEI
 
La Capella Chardonnay 2016
36,00 LEI
 
La Capella Trio Roșu 2015
36,00 LEI
 
Riesling De Rhin 2015
53,00 LEI
 
Blaufrankisch 2015
60,00 LEI
 
Syrah 2015
79,00 LEI
Grandpa 2015
84,00 LEI