Villa Vinea

 

 
Vrem să vă împărtăsim  povestea acestor locuri și a oamenilor ce trudesc în vie, a moștenirii noastre și a  renașterii tradițiilor, legătura cu inovația și modernul. Vrem ca viile să îmbrățișeze din nou Văile Tărnavelor, să fie pline de oameni harnici și vizitatori curioși. Ne-am bucura ca voi, să gustați un strop din spiritul transilvan, din multitudinea de soiuri specifice acestei zone. Vă așteptăm, cu mult drag, să vă convingeți de calitatea acestor vinuri!
Podgorie şi Crama
Calitatea vinurilor de la Villa Vinea se datoarează în primul rănd, solului și climei regiunii: dealuri mai repezi sau mai domoale, care se scurg molcom înspre Tarnava, cu  argile, nisipuri - în alternanță -  roci tipice bazinului Transilvaniei, acoperite cu un strat fertil de humus. Pe cele ce privesc înspre miazăzi se văd, din loc în loc, urmele viilor străvechi - cele mai vechi documente care atestă acest lucru  datează din secolul al XVIII-lea. Climatul în aceste locuri este temperat- continental moderat, cu veri potrivit de calde, ierni reci și umede, dar cu toamne lungi si frumoase ce înveșmîntează adesea în ceață văile tributare Târnavelor.
Viile noastre se intind pe 32 ha. Plantarile au avut loc in 2006 si 2010. Cultivam soiuri autohtone si traditionale - Feteasca Regala, Feteasca Alba si Muscat Ottonel - soiuri internationale - Sauvignon Blanc, Gewurztraminer si Riesling de Rhin - cat si un soi absolut nou pentru DOC Tarnave si Romania - Kerner - soi ce provine din Germania si care a gasit conditii ideale in podgoria noastra.
Tot ca si o premiera pentru Tarnave, circa 8 ha sunt plantate cu struguri rosii: Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir si Zweigelt. Folosim tot mai mult ingrasaminte naturale si mai putin pe cele chimice. Culesul viilor este o adevarata sarbatoare la care participa oamenii din Capalna de Sus, Mica si Idrifaia. Strugurii se culeg dimineata devreme, in ladite de 10 Kg.
Crama  este o construcție nouă cu o arhitectură ce amintește de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Sub pamânt, se află tancurile de inox, în care fermentează, la temperatură controlată, mustul care se transformă în vin. Povestea vinului, in cramă, incepe de pe "acoperișul" ei, de unde strugurii cad într-un desciorchinător și mai jos, ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presați cu grijă, mustul ajunge  în tancuri și iși începe metamorfoza, sub atenta observație a lui Miși. După o vreme, vinurile roșii ajung în baricuri sau budane, pentru maturare, înainte de a fi îmbuteliate. Locul ascunde un farmec al vremurilor de altădată.
 Fetească Regală 2014
30,00 LEI
 
Sauvignon Blanc 2015
32,00 LEI
 
Zweigelt 2015
32,00 LEI
 
Riesling De Rhin
40,00 LEI
Pinot Noir 2012
40,00 LEI
 
Fetească Neagră 2015
43,00 LEI