Descriere CAN BAS La Romana 2017 Cupaj Chardonnay-Xarello DO Penedes
Strugurii pentru CAN BAS La Romana provin dintr-o parcela Chardonnay foarte speciala si dintr-o podgorie veche de Xarel·lo, ambele cu randamente foarte scazute. Aceasta podgorie poarta numele LA ROMANA dupa vestigiile romane aflate in apropiere: Via Augusta si o vila de pe vremea Imperiului Roman.
- Limpede si de o culoare galben cald,
- Nas intens, cu arome de piersici coapte si o coloana prajita cu note de vanilie.
- Gustul este bogat si elegant, cu un final eteric.
Origine
- DO Penedes, Catalonia, Spania.
- Subregiunea Costers de l’Anoia, Domeniul Bas Domini Vinícola, Podgoria La Romana.
- Chardonnay pe un sol calcaros-argilos, cu un pH usor alcalin.
- Xarel·lo are un sol asemanator, cu putina materie organica si o slaba capacitate de retentie a apei.
- Altitudine medie: 200 m.
- Varsta medie a vitei de vie: 60 ani.
- Randament mediu: Chardonnay doar 2.700 Kg/hectar, Xarel·lo 6.200 Kg/hectar.
Cupaj 55% Chardonnay - 45% Xarel•lo.
Vinificatie
- Strugurii sunt culesi manual in cutii mici,
- Trec printr-un proces dublu de selectie: in podgorie si pe masa de sortare in crama.
- Strugurii sunt refrigerati timp de 24 de ore la 10 ºC.
- Urmeaza dezbrobonirea pentru a preveni notele ierbacee sau amare.
- Presat delicat cu randamente reduse la presiune joasa.
- Cele 2 soiuri au fost fermentate separat la 27 ºC,
- cu repompari de doua ori pe zi pentru a favoriza extractia.
- si battonage timp de 3 luni pentru a castiga volum si expresivitate.
- Maturat 18 luni in butoaie noi de stejar francez.
Editie limitata de doar 2.187 de butelii.