Terlano este o comuna din nordul Italiei situata in regiunea Tirol. Localitatea este renumita pentru vinurile sale, iar Cantina Terlano este una dintre cramele de pe acele meleaguri. Viticultorii din Terlano sunt renumiti pentru efortul lor comun de a conserva traditia si calitatea vinurilor zonei, motiv pentru care s-au unit inca din anii ’90 intr-o cooperativa. Afla ce face ca zona si vinurile Terlano sa se bucure de apreciere atat in Italia, cat si peste hotare.
In Terlano, traditia cultivarii strugurilor este una antica ce dateaza dinaintea formarii Imperiului Roman. Datorita climei blande si a locatiei speciale, vitele de vie au crescut mereu in armonie cu natura si au produs struguri de calitate aici. Terlano se situeaza deasupra unei zone de campie, intre Settequerce, San Maurizio si Gries. Descoperirile arheologice din zona arata ca vinul se producea pe aceste meleaguri inca din secolul 4 i.Hr.
Cantina Terlano a fost infiintata in 1983, acelasi an in care a luat nastere cooperativa viticultorilor din Terlano.
Perioada respectiva era una in care agricultura reprezenta sursa principala de venit pentru locuitorii zonei. Viticultorii din regiune isi gaseau sursa de inspiratie in vinurile nemtesti, in special cele produse in Rheingau sau cele franceze. Problema lor era faptul ca industria de vin a regiunii era dominata de cativa proprietari care detineau suprafete vaste de pamant. Pentru a se elibera de constrangerile acestora, 24 de viticultori din regiune au decis sa isi uneasca fortele si sa puna bazele cramelor Terlano.
Inca de la inceputurile sale, Cantina Terlano a fost cunoscuta pentru productia de vinuri albe, desi in regiune raportul intre aceste vinuri si cele rosii era de 20% versus 80% vin rosu. De-a lungul timpului, crama a mentinut aceasta tendinta, iar in ziua de azi circa 70% din vinurile sale sunt albe si restul rosii.
O caracteristica aparte a podgoriilor din zona Terlano este faptul ca sunt impartite in loturi mici. Astfel, fiecare lot este cultivat diferit pentru ca strugurii sa atinga potentialul lor maxim. Un alt avantaj este plasarea podgoriilor pe pante inclinate, ceea ce potenteaza calitatile strugurilor. In general, scopul viticultorilor este sa obtina cat mai multe vite de vie vechi de calitate superioara. Pentru a obtine cele mai bune rezultate pe care natura le permite, ei evita sa foloseasca erbicide sau alte tratamente chimice.
Viile de pe pantele Muntelui Tschöggl sunt cele din care se realizeaza cele mai bune si faimoase vinuri din Terlano. Acestea se afla la altitudini cuprinse intre 250 si 900 de metri. Strugurii pentru vinurile albe sunt cultivati cu precadere de la 400 de metri in sus.
De-a lungul timpului, procesul de cultivare a fost imbunatatit si s-au obtinut vite de vie de calitate tot mai buna. In prezent, soiul Sauvignon Blanc produs aici are clone unice care au dezvoltat un caracter distinct. Un alt fapt care a contribuit la calitatea strugurilor este transmiterea tehnicilor viticole din generatie in generatie. Timp de secole, vitele de vie au fost plantate si ingrijite de aceleasi familii de viticultori.
Terroir-ul zonei este unul special in care se imbina soluri vulcanice cu sedimente aduse cu milenii in urma de topirea ghetarilor de pe culmea muntelui.
Pietris, nisip si cuart sunt alte elemente prezente in sol. Zona are parte si de un microclimat specific. Ea se afla la aceeasi latitudine cu Burgundia, avand un climat bland, sub-mediteraneean si este protejata de Muntii Alpi astfel incat vanturile reci din nord nu afecteaza vitele de vie. In acelai timp, curentii de aer cald din sud incalzesc zona, iar muntii inconjuratori asigura si un aer proaspat. Temperatura anuala medie este 11-12°C, o temperatura ridicata pentru nivelul de altitudine al zonei.
Anual, Terlano are parte de aproximativ 2135 de ore cu soare.
Terlaner I Primo Grande Cuvèe 2019
Acest vin DOC Alto Adige Terlano se obtine din 70% Pinot Bianco, 28% Chardonnay si 2% Sauvignon Blanc. Vinul trece printr-un proces lent de fermentatie in lemn de stejar.
Pinot Bianco Rarity 2007
Pinot Bianco Rarity se obtine exclusiv din soiul omonim. Strugurii sunt culesi manual, iar sedimentarea se face in mod natural fiind urmata de o fermentatie lenta la temperaturi controlate si maturare in butoaie (timp de 12 luni), iar apoi in vase de otel (timp de 11 ani).
Lagrein 2021
Acest vin se obtine exclusiv din soiul omonim. Strugurii sunt recoltati manual, fermenteaza lent la temperaturi controlate, apoi vinul sta in butoaie de lemn pana la 10 luni. Culoarea sa este un rosu inchis. Lagrein are arome intense in care predomina gustul de merisoare confiate si cirese morello, aflate in opozitie cu notele de liliac si laur, precum si note de ciocolata. Vinul este unul suculent si armonios, cu o textura delicata si tanini matasosi. Lagrein dezvolta opulenta si este bogat si matasos in palat.
https://www.cantina-terlano.com/en/
Regiune: Alto Adige, Italia
Cumpara bauturi Cantina Terlan, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Cantina Terlan