Descriere Cantina TRAMIN EPOKALE Gewurztraminer 2016 Alto Adige DOC in Cutie de Lemn
Epokale este primul vin alb italian care a primit 100 de puncte din partea Robert Parker’s Wine Advocate. Se deosebeste de vinurile Gewürztraminer clasici din Alto Adige, redefineste granitele si este un exemplu perfect al capacitatilor acestui soi de struguri.
Epokale este o expresie "late harvest" a Gewürztraminer maturat peste 6 ani la o altitudine de peste 2000 m.
- Galben auriu stralucitor, intens.
- Intensiv si impresionant; petale de trandafiri, lavanda, fructe galbene exotice coapte, miere, mango, fructul pasiunii, piersici, litchi;
- Note picante de ierburi uscate: cuisoare, salvie, ghimbir, sofran, scortisoara si nucsoara.
- Puternic, foarte elegant si gratios, profunzime enorma,
- Profund aromat, bogat in continut si esenta, dar cu suculenta delicat aromata si o mineralitate sarata.
- Dulceata reziduala extrem de rafinata este in armonie perfecta cu o aciditate sa usoara,
- Un final aproape nesfarsit.
Editie limitata de doar 2100 sticle.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata / Alto Adige / Sudtirol DOC.
- Podgoriile situate la altitudini cuprinse intre 420 – 440 m.
- Doua parcele langa ferma Nussbaumer.
- Orientare / expunere sud-estica.
- Sol: pietris calcifer cu lut pe roca de porfir.
- Varsta vitei de vie: 20-30 de ani.
- Climat: interactiuni extreme intre zilele insorite, influentate de clima mediteraneana, si noptile racoroase marcate de vanturile reci venite dinspre muntii din jur.
- Randament: 28 hl/Hectar.
Varietal: 100% Gewürztraminer.
Vinificatie
- Dupa recoltare, strugurii sunt livrati in containere mici si presati usor dupa o perioada scurta de macerare.
- Dupa dezbrobonire si compactare, urmeaza o scurta perioada de macerare la temperatura scazuta, apoi presare blanda.
- Fermentarea are loc lent, timp de peste 4 saptamani, la o temperatura controlata de 18°C, inainte de a fi oprita prin racire la 5°C timp de 10 zile.
- Vinul este apoi transferat in rezervoare mici din otel inoxidabil.
- Maturarea are loc in rezervoare mici de otel in contact constant cu drojdia timp de 8 luni, in timp ce mustul este limpezit prin sedimentarea naturala a particulelor.
- Dupa imbuteliere, vinul este transportat la mina Ridanna Monteneve, la peste 2.000 m altitudine.
- Aici, vinul invecheste timp de aproape 6 ani, la 4 km adancime in mina,
- Un mediu care mentine o umiditate constanta de 90% si o temperatura de 11°C pe tot parcursul anului, cu presiunea aerului la fel ca in aer liber.
- Zahar rezidual: 64 g/l.
- Aciditate totala: 5,9 g/l.
Vintage 2016
In ciuda temperaturilor schimbatoare din primavara, ruperea mugurilor si inflorirea au inceput in jurul timpului mediu din ultimii ani. Lunile umede din mai si iunie au crescut pericolul de infectie cu ciuperci. Acest lucru a cerut atentie, sensibilitate si munca asidua in podgorie si, datorita zilelor intermitente insorite si uscate, acest lucru putea fi compensat. Aceasta perioada a fost urmata de saptamani minunat de uscate la sfarsitul lunii august; in plus, zilele calduroase alternau cu nopti periodic foarte racoroase in septembrie si octombrie.
Aceasta toamna fantastica a incetinit procesul de coacere, iar recolta a inceput cu aproximativ o saptamana mai tarziu decat media. Fereastra de maturitate a fost stabilita perfect, iar recolta a adus struguri perfect sanatosi, cu o coacere fiziologica optima. Vinurile albe se prezinta foarte echilibrate, puternice, suculente si proaspete, cu structura complexa. Vinurile rosii ofera tanini copti extraordinari si sunt fructate, puternice si echilibrate, cu o profunzime enorma.
Fereastra de consum / potential de invechire: 2024 - 2044+.