Caol Ila este o distilerie de whisky scotiana situata pe malul de nord-est al insulei Islay. Aceasta distilerie are o poveste lunga ce a inceput in 1846. Caol Ila a trecut prin nenumarate schimbari de atunci si pana in prezent, insa whisky-ul de calitate a fost una dintre trasaturile care i-au asigurat faima si continuitatea. Distileria a fost redeschisa in 2022 dupa un proces lung de restaurare si modernizare, iar azi ofera tururi ghidate la noul sau sediu si experiente unice de degustare.
Numele Caol Ila inseamna „sunetul Islay” in galeza. Numele se refera la portiunea de mare care separa zona in care se afla distileria de Jura. Aceasta mica distilerie cu un nume iesit din comun chiar si pentru nativii scotieni a fost construita in 1846 intr-o locatie izolata, la malul marii, unde a ramas pana in ziua de azi. Fondatorul sau a fost Hector Henderson, cel care a ales locatia distileriei, plasand-o in apropierea portului Askaig de pe coasta estica a insulei.
In 1857, distileria a fost cumparata de catre un maestru in tehnica blendingului, Bulloch Lade. Cu ajutorul sau, distileria a fost modernizata si a ajuns sa beneficieze de un ponton foarte util.
Urmatorul moment cheie in evolutia Caol Ila a avut loc in 1927 cand compania DCL, numita in prezent Diageo, a achizitionat-o.
Sub noua conducere, distileria a functionat neintrerupt pana in anul 1972 cand vechea cladire care o gazduia a fost demolata. In locul sau s-a ridicat una noua, mult mai incapatoare. Totodata, distileria beneficia cu ocazia acestei renovari de 6 alambicuri in loc de doua. Astfel, productia de whisky Caol Ila a putut creste, iar distileria a devenit cel mai mare producator din Islay. Gama sa de whisky-uri a inceput de asemenea sa se extinda.
In anii 1980, Caol Ila incepe sa experimenteze un nou tip de productie a whisky-ului prin care maltul nu este uscat in mod traditional folosind turba. Aceasta strategie a ajutat distileria sa ramana deschisa intr-o perioada dificila. Acest whisky in stil Highland este produs in continuare in fiecare an in volume diferite.
In 2002, gama Caol Illa 12 Year Old este lansata, marcand prima editie imbuteliata oficial de distilerie.
In 2011, distileria are parte de o noua serie de renovari in urma carora beneficiaza, printre altele, de noi cazane pentru fierbere. Ca urmare, capacitatea de productie a crescut din nou, iar Caol Ila a inceput sa distileze peste 6 milioane de litri de whisky pe an.
In 2018, compania Diageo a anuntat ca doreste sa investeasca circa 150 de milioane de lire in structurile turistice ale distileriilor sale. Caol Ila are parte de un nou centru pentru vizitatori prin acest plan de investitie.
Aceste whisky-uri au un caracter distinctiv datorita unor note pe care distilatorii au stiut sa le obtina in mod consecvent. Printre acestea regasim notele de iarba, pere proaspete, ienupar, dar si o serie de arome marine care amintesc de originea acestui whisky.
O alta trasatura des intalnita in whisky-urile de Islay, inclusiv in Caol Ila, sunt notele de fum si cele de turba.
Whisky-urile Caol Ila sunt mai deschise la culoare decat majoritatea whisky-urilor de Islay.
Aceasta distilerie isi obtine maltul din aceeasi sursa cu distileria Langavulin. Cu toate acestea, pasii diferiti din procesul de distilare duc la doua whisky-uri diferite.
Pe langa whisky-urile sale originale, peste 90% din productia distileriei este folosita in whisky-uri de tip belnd. Probabil cel mai faimos whisky in care este incorporata o parte din productia de Caol Ila este varianta Black Label de la Johnnie Walker.
Caol Ila ofera o gama variata de whisky-uri care contine, printre altele, whisky-uri de 12, 18 si 25 de ani, precum si o editie Distiller’s si editii speciale.
Acest whisky cu traditie se bucura de o reputatie excelenta in randul fanilor si al expertilor. Caol Ila 12 Year Old a castigat numeroase premii precum doua medalii de aur dublu, trei de aur si una de argint in cadrul competitiei San Francisco World Spirits Competition. Faimoasa publicatie Wine Enthusiast a acordat in 2005 scorul de 95 acestui whisky.
Caol Ila 12 Year Old este un whisky single malt definitoriu pentru whisky-urile in care maltul este uscat folosind turba, sau asa-numitele „peated whiskys”.
Acest whisky delicat are arome marine care ii dau usor de gol provenienta. Este usor, proaspat si are notele de fum caracteristice marcii.
La nivelul mirosului, Caol Ila 12 Year Old prezinta arome vegetale precum frunze de menta, iarba umeda, foi de trabuc, dar si note de fum si de coaja de lamaie.
In palat, whisky-ul are un corp frumos, este uleios, elegant si invaluie simtul cu aceleasi arome de fum acompaniate si de note dulci care echilibreaza profilul aromatic.
Finalul este lung, cu note de piper, fum si o caldura picanta.
https://www.malts.com/en-row/brands/caol-ila
Regiune: Scotia, U.K.
Cumpara bauturi Caol lla, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Caol lla