Descriere Carastelec CARASSIA Classic BRUT NV - Spumant Méthode Traditionnelle
Un spumant complex, cu un mousse bogat si catifelat cu note autolitice pronuntate.
- Culoarea galben deschisa straluceste elegant prin perlajul fin si persistent al vinului.
- Corpolenta Pinot Noir-ului, cremozitatea si finetea Chardonnay-ului se completeaza perfect in acest cupaj traditional, completandu-se cu notele de autoliza, coaja de paine si maia.
- Consistenta si efervescenta persistenta dau personalitate si noblețe acestui vin, iar dozajul echilibreaza stuctura vinului si accentueaza aromele de autoliza.
- Postgust complex, matur, persistent.
Origine
- Nord-vestul Transilvaniei, regiunea viticola Crisana, Podgoria Simleul Silvaniei, sat Carastelec.
- Sol: argila, mica.
- Expunere: sudica, orientare deal-vale.
- Densitate: 6250 plante/ha.
- Sistem de conducere: Guyot semiinalta.
Numele Carassia si vinul in sine exprima unicitatea locului de origine: satul Carastelec, si subliniaza importanta si valoarea adaugata a terroir-ului in producerea vinului. Simbolul Carassia este construita din cinci inimi impletite care alcatuiesc o stea, reprezentand cele cinci principii pe care se bazeaza filozofia de vinificatie a cramei:
- terroir-ul,
- soiurile de struguri,
- tehnologia,
- timpul, adica maturarea lunga in sticla
- si atentia la detalii pentru a obtine o calitate superioara,
Aceasta din urma fiind simbolizata cu steaua din centrul siglei.
Vinificare
Vinurile spumante sunt produse exclusiv cu metoda traditionala / champenoise. Intreg procesul de vinificare, incepand cu prima si a doua fermentare, trecand prin degorjare, pana la imbuteliere si etichetare, sunt efectuate in propria crama cu cele mai moderne echipamente.
Assemblage 43% Chardonnay, 23% Chardonnay reserve, 15% Pinot Noir, 19% Meunier.
- Recoltare manuala la maturitate tehnologica, 170-180 gr/l zahar.
- Jumatatea strugurilor au fost presati cu ciorchine intregi iar cealalta jumatate dezbrobonit,
- Prima fermentatie alcoolica realizata in rezervoare de otel inoxidabil la temperatura controlata separat pe clone.
- Maturat in sticla 36 luni la temperatura de 15 °C.
- Dosage: 8 gr/l.
- Aciditate: 6,45 gr/l.
Medalii/ Recunoastere
Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC Londra):
- 2023 - BEST IN CLASS in Class pentru cel mai bun spumant brut non-vintage romanesc.
- 2021 - BEST IN CLASS Romanian NV Brut.
- 2021 - GOLD MEDAL.
- 2019 - NATIONAL CHAMPION.
- 2019 - BEST IN CLASS Romanian NV Brut.