Cât timp rezistă vinul proaspăt într-o sticlă desfăcută?

Cât timp rezistă vinul proaspăt într-o sticlă desfăcută?

La modul general vorbind, o sticlă de vin desfăcută îşi păstrează aroma timp de aproximativ şase ore. Pe de altă parte, perioada de valabilitate a unei sticle de vin deja desfăcute depinde foarte mult și de tipul de băutură care se regăsește în interior. De exemplu, vinurile ușoare, light, nu sunt atât de rezistente precum cele roșii, care au o durată mai lungă de viață. Acest lucru este valabil și în cazul sticlelor sigilate, dar și deschise. 

Vinul spumant are cea mai scurtă durată de viaţă pentru că îşi pierde rapid din acid. Poate să fie păstrat maximum trei zile în frigider, însă  imediat după ce ai turnat un pahar este bine să-i pui dopul.

Însă, specialiștii au descoperit că există vinuri care rezistă și până la 28 de zile în sticle care au dop de plută. Este vorba despre cele care conţin o cantitate mare de zahăr. Mai mult, dacă sunt ferite de lumină, vor avea același gust ca în prima zi când le-ai deschis.

Cât timp rezistă vinul proaspăt într-o sticlă desfăcută?

De ce se strică vinul

Odată ce ai deschis o sticlă cu vin, băutura este expusă la lumină, la căldură, intră în contact cu oxigenul, dar și tot soiul de bacterii. Toate acestea provoacă o serie de reacții chimice în urma cărora vinul își pierde din calități. Pentru a-i prelungi viața și pentru a te bucura cât mai multe zile de gustul și aromele sale, specialiștii recomandă ca sticla pe care ai deschis-o să fie păstrată la rece, în frigider. Nu uita să-i pui cât mai bine dopul, în așa fel încât recipientul să nu prindă aer. Și nu vorbim despre orice dop, ci chiar cel original. 

Păstrarea la rece, în frigiderul de acasă, se face ținând sticla în picioare, nu culcată, așa cum staiu cele sigilate în pivniță. Motivele sunt cât se poate de simple. În primul rând, nu riști să te trezești că sare dopul, iar vinul curge din sticlă. În al doilea rând, dacă sticlă este culcată, atunci suprafața de contact a băuturii cu aerul din recipient este mai mare. Acest duce la degradarea mult mai rapidă a gustului.

Iată mai jos o listă de vinuri și o estimare a duratei lor de viață după ce ai scos dopul sticlelor și ai depozitat băutura la rece. 

Vin spumant: 1-2 zile

Vin roze: 4-5 zile

Vin alb, ușor: 4-5 zile

Vin roșu: 3-6 zile

Vinuri care se asociază cu deserturile: 3-7 zile

De reținut este faptul că vinul liniștit, non spumant, înainte de depozitarea la rece, poate fi decantat. În acest fel, își va păstra aroma și gustul pentru mai multe zile. Decantarea este un procedeu prin care băutura pe de-o parte se oxigenează, iar pe de altă parte se separă de depuneri, sedimente și alte impurități. Astfel, dacă vrei să te bucuri de gustul său mai mult, după ce ai deschis sticla și te-ai răsfățat cu un pahar sau două, toartă vinul rămas într-o altă sticlă, în așa fel încât să-l separi de sedimente. Licoarea va fi una limpede, aromată și cu un gust mai ușor, mai light. 

Cât timp rezistă vinul. 4 semne că s-a alterat

Dacă nu știi cât timp rezistă vinul proaspăt, poți afla simplu acest lucru examinând cu atenție băutura din sticlă sau din pahar. Pentru că există câteva semne care ar putea să-ți indice faptul că vinul este alterat, iar de acest lucru îți poți da seama destul de repede. Nu contează că sticla este sau nu deschisă, tu trebuie să ai în vedere următoarele:

Culoarea

Primul lucru pe care trebuie să-l observi este culoarea. De exemplu, un vin roșu care și-a pierdut din proprietăți prinde o nuanță maronie, iar un vin alb va deveni galben sau alb opac. Culoarea modificată, care se observă cu ochiul liber, ne spune că vinul respectiv a fost expus prea mult timp și unei cantități mari de oxigen.

Mirosul

Al doilea lucru pe care îl poți observa rapid este mirosul. De exemplu, să presupunem că acum câteva zile ai deschis o sticlă de vin și ai savurat două-trei pahare. Acum, dorești să bei din nou, însă mirosul băuturii nu mai e deloc același. Dimpotrivă! Este total diferit, modificat, asemănător cu cel al oțetului. În această situație, nu trebuie să faci decât un singur lucru: să arunci vinul! 

Dacă ne referim la o sticlă pe care abia acum o deschizi, băutura alterată ar putea avea alt miros: de mere, de bezele arse, usturoi, varză sau chiar cauciuc ars. 

Gustul

Dacă tot nu te-ai convins că vinul s-a stricat, poți gusta puțin. O gură, două nu-ți vor face rău. Evident, un vin stricat nu va mai avea gust de vin. Poate fi acru, poate avea gust de suc concentrat de mere sau de oțet. 

Aspectul. Cât timp rezistă vinul? Îți poți da seama doar privindu-l. Dacă observi mici bule de aer care se ridică la suprafață înseamnă că vinul a fermentat. Și dopul de plută îți poate da un răspuns. Dacă vorbim despre o sticlă nedesfăcută, iar dopul trece peste marginea sticlei înseamnă că vinul a fost supus unor temperaturi mai înalte decât suportă, ceea ce nu este deloc un semn bun. Tot în zona dopului de plută se pot observa scurgeri, semn că dopul nu este intact și a permis aerului să pătrundă în sticlă.

Cât timp rezistă vinul proaspăt într-o sticlă desfăcută?

Ce se întâmplă dacă bei vin stricat? Nimic grav!

Dacă bei vin alterat, nu am putea spune că-ți pui în pericol sănătatea.Vestea bună e că această băutură nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor cu adevărat periculoase precum Ecoli - ce pot provoca toxiinfecții alimentare grave. Însă bacterii există în băutură, iar unele se înmulțesc rapid. Și nu mor nici foarte repede. În urma unui studiu s-a demonstrat faptul că anumite bacterii care se formează, iar apoi se dezvoltă în vin au o durată de viață între câteva zile și câteva săptămâni. 

În orice caz, dacă bei vin stricat, pe lângă gustul extrem de neplăcut s-ar putea să te resimți și fizic. În cele mai nefericite cazuri, te poți trezi cu stomacul deranjat. Vei afla, practic, chiar pe propria ta piele cât timp rezistă vinul într-o sticlă sigilată sau desfăcută. 

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile