Descriere CHARLES HEIDSIECK Blanc de Blancs NV
Charles Heidsieck a fost una dintre primele case de sampanie care si-a demonstrat pasiunea pentru Chardonnay, producand un Blanc de Blancs pentru prima data dinn recolta sa din 1949. Exista, de asemenea, dovezi ca Maison a produs niste mono-crus din Côte des Blancs inca din 1906 ...
Prin acest cuvée, relansat in 2018, se reunesc doua dintre domeniile de expertiza ale Casei:
- productia de vinuri albe grozave
- si arta de a cupaja o selectie larga de vinuri din diferiti ani, dar si cu diferite caracteristici de terroir.
Provocarea considerabila este aceea de indulmeca contrariile in asa fel incat sa coexiste:
- tensiunea si prospetimea chardonnay-urilor tinere, pe de o parte,
- si caracterul matasos „Charles” pe de alta parte.
Note de degustare
- In pahar, aurul cristal pal reflecta gustul sampaniei fine.
- In nas, aromele de fructe albe cu samburi se intalnesc cu citrice confiate.
- Alterneaza piersicile albe si teiul copt la soare.
- Caprifoiul si alunele proaspete deschid calea aromelor de mandarine si lamaie.
- Gustul dezvaluie apoi plinatatea aromelor armonioase.
- Tipic pentru „Charles”: prospetimea si dulceața alterneaza.
- Deschiderea este pura si domoale.
- Finisajul armonios este surprinzator de mineral si putin sarat.
Origine
- Appellation d`Origine Controlée / AOC Comité Champagne
- Regiune: France / Champagne / Montagne de Reims
- Podgorii: 100% Grand & Premier Cru
- Satele Côte des Blancs Oger si Vertus
- Montagne de Reims satele Villers-Marmery, Trépail si Vaudemange
- Aube: satul Montgueux
- Soiuri de struguri: 100% Chardonnay
- Recolta de baza: 2016
Blanc de Blancs este un spumant monovarietal - 100% Chardonnay, dar in acelas timp rezultatul unui amestec foarte selectiv din Côte des Blancs si, in special, baza de cuvée 2016 este compusa din 10 crusuri de Chardonnay, cei mai cautati struguri din regiune.
Vinificare
- Pentru acest cuvée se foloseste doar sucul de la prima presare.
- Vinurile beneficiaza de o maturare lenta pe drojdii, si extinsa, de 3 pana la 4 ani, cu mult peste normele regiunii.
- Se foloseste 20% vinuri de rezerva.
- Maturare pe drojdie: 4 ani.
- Degorjat: primavara 2021.
- Dozaj: 10 g/l
Perioada optima de consum: 2022 - 2026.