Devino membru
Bordeaux
2 produseVremea din 2005 a fost ideala si a reunit toate calitatile necesare unui mare vintage. Acesta a fost cel mai uscat sezon de crestere inregistrat vreodata in Saint Emilion. De asemenea, confirma faptul ca anii secetosi sunt remarcabili in Bordeaux.
De fapt, acest vin este bogat din toate punctele de vedere.
Marcat de Cabernet Franc in stare superba, contribuind cu eleganta si complexitate, acest vintage prezinta, de asemenea, puterea si bogatia strugurilor Merlot de succes similar.
Lungimea extraordinara indica un vin care va rezista cateva generatii.
Cupaj Bordeaux stil Mal Drept: 49% Cabernet Franc, 51% Merlot.
Proportia diferitelor vinuri: 57% Cheval Blanc, 26% Petit Cheval, 17% Troisieme Vin.
2005 a fost exceptional de uscat. Precipitatiile totale din ianuarie pana in septembrie au fost de 344 mm – comparativ cu o medie de 572 mm. Acesta a fost un an foarte cald, dar fara un val de caldura excesiva ca si in 2003. Temperaturile din aprilie pana in septembrie au fost cu 1,7°C peste mediile sezoniere. Aceste conditii au fost foarte favorabile cresterii si coacerii vitei de vie. Vremea a fost uscata, cu temperaturi medii.
Pentru a se dezvolta corespunzator, vita de vie are nevoie ca stresul hidric sa se instaleze incet, astfel incat strugurii sa se coaca bine si sa devina concentrati. Asa a fost cazul in 2005, vita de vie reusind sa se adapteze treptat. In plus, cele doua sezoane de vegetatie anterioare au fost si ele relativ uscate, astfel incat sistemele de radacina au facut fata, scufundandu-se mai adanc in sol.
In ciuda conditiilor istorice uscate, a existat o mica pierdere de frunze, aceasta situatie a dus si la oprirea timpurie a cresterii vegetative si a limitat dimensiunea boabelor. Acestea erau exceptional de mici, un semn sigur de concentrare.
Parga a avut loc pe 31 iulie pentru Merlot si pe 6 august pentru Cabernet Franc, ceea ce a facut din 2005 un an timpuriu, in ciuda intarzierii inmuguririi in comparatie cu media ultimilor 10 ani. Cresterea vitei de vie a compensat aceasta intarziere datorita temperaturilor foarte ridicate din iunie (+ 3,5°C peste medie).
Inflorirea si versiunea au fost rapide si uniforme. Recoltarea a inceput pe 12 septembrie. Vremea frumoasa din septembrie a permis soiului Cabernet Franc sa atinga maturitatea optima. Recoltarea a durat 16 zile si s-a incheiat pe 27 septembrie.
A fost extrem de putin oidiu si mucegai anul acesta. Randamentul potential a fost destul de mare, astfel incat rarirea ciorchinilor a fost facuta sistematic pentru a produce o recolta foarte buna. Aceasta munca in podgorie, combinata cu vremea extraordinar de frumoasa, a produs struguri superbi.
Compoziția acestor struguri copti a fost remarcabila, iar nivelul zaharului a fost fara precedent. Aciditatea a fost scazuta, dar nu excesiv. Fructul era copt, dar nu prea, sau confiat, ceea ce se intampla uneori in anii foarte fierbinti. Din motivele de mai sus, alcoolemia ridicata al vinului nu a fost un impediment pentru calitate. Strugurii au avut o concentratie mare de compusi fenolici si tanin foarte copti.
Anul 2005 a fost exceptional de bun in Bordeaux in general si la Cheval Blanc in special.
De fapt, toti anii secetosi (1989, 1990, 1995, 1998, 2000, 2009 si 2010) sunt grozavi in Bordeaux – iar 2005, cel mai secetos din istorie, confirma regula. Atat Merlot, cat si Cabernet Franc au avut mare succes.
2005 Cheval Blanc este bogat, perfect echilibrat si prezinta o mare prospetime.
Randament:
Fereastra de consum / potential de invechire: 2015-2035.