Devino membru
Bordeaux
4 produseMai mult decat un simplu vin, Château d Yquem ofera un moment de gratie de neuitat pentru simturi si suflet.
Vinul de la Château d Yquem se datoreaza fuziunii intamplatoare a unui terroir unic, expertizei si eforturilor neintrerupte ale barbatilor si femeilor din podgorie, si unei ciuperci microscopice - Botrytis Cinerea - ciuperca nobila.
Château d`Yquem este considerata cea mai buna crama din Sauternes si una dintre cele mai bune din lume. Produce vinuri albe lichioroase din ciorchine afectate de apreciatul „putregai nobil”. Podgoria este singura care este evaluata drept Premier Cru Superieur de Sauternes.
Acest vin de desert fin are un caracter puternic, dar niciodata coplesitor, cu o mare eleganta si echilibru. Mentine intotdeauna un echilibru intre zahar si aciditate (dulceata si prospetime).
Proprietatea de 113 hectare este plantata la cea mai inalta cota din Sauternes, la o altitudine de 80 de metri deasupra nivelului marii. Microclimatul este unic pentru Château dYquem, cu vanturi blande dinspre est care indeparteaza umiditatea excesiva venita dinspre ocean in timpul verii, toamna insa permit dezvoltarea putregaiul nobil.
Podgoriile gazduiesc soluri calcaroase si argiloase de nenumarate culori printre care Château dYquem gazduieste aceeasi argila albastra precum legendarul producator de Pomerol, Château Petrus.
Cupaj: 75% Semillon, 25% Sauvignon Blanc.
Toamna, ceturile diminetii sunt urmate de dupa-amiezi insorite si de un vant estic usor. Aceste conditii incurajeaza dezvoltarea putregaiului nobil (ciuperca Botrytis Cinerea) pe strugurii Sémillon si Sauvignon Blanc, concentrand zaharul si aromele strugurilor.
An de an echipe de culegatori parcurg podgoria de 100 de hectare cu grija meticuloasa, cautand sa recolteze doar cei mai copti si botritizati struguri. Pentru a culege strugurii la momentul potrivit, fiecare parcela de vita de vie este parcursa in medie de 5 ori, in conformitate cu o metoda folosita inca din secolul al XIX-lea.
Fiecare pahar de Yquem este o invitatie la o experienta suspendata in timp.
Perioada optima de consum / potential de invechire: 2024 - 2060.