Château Lassègue, Franta

Château Lassègue

Château Lassègue este o crama din satul Saint Emilion, unul dintre cele mai renumite locuri pentru productia de vin de pe malul drept. Crama si-a inceput activitatea in urma cu mai bine de 3 secole. De-a lungul timpului, a reusit sa isi pastreze atat sediul, un frumos conac istoric, cat si faima ca producator de vinuri de calitate.

Sticlele de Château Lassègue sunt usor de recunoscut dupa logo-ul care simbolizeaza un soare, factor deosebit de important de care vitele de vie ale cramei au parte in terroir-ul special din Saint-Émilion. Afla cum fructifica cei de la crama aceste vii deosebite si care a fost parcursul cramei Château Lassègue.

Povestea cramei Château Lassègue

Sediul cramei Château Lassègue poarta acelasi nume ca marca de vin si este un frumos conac construit in secolul XVIII. Conacul se situeaza la marginea oraselului istoric Saint-Émilion, cunoscut nu doar pentru cultura sa viticola, dar si ca atractie istorica. La inceputurile sale, conacul se numea La Sègue, adica mica padure, datorita dealului impadurit situat la marginea acestuia. 

Château Lassègue a fost construit in 1738. Incepand din 2003, acest conac frumos se afla in posesia familiilor Jackson si Seillan. Unindu-si calitatile si fortele, membrii celor doua familii, adica Jess Jackson si Barbara Banke pe de-o parte si Monique si Pierre Seillan, pe cealalta parte, au decis sa faca din Château Lassègue unul dintre producatorii de vin de top din Saint-Émilion. 

Cel care a pornit experimentul Château Lassègue cu o experienta notabila in spate este Pierre Seillan, viticultor de meserie. El a petrecut mai bine de cinci decenii cultivand vite de vie si perfectionandu-si tehnica micro-cru. Prin aceasta, se pot obtine struguri de exceptie pentru a crea vinuri premium. Tehnica de vinificatie micro-cru pe care Pierre a perfectionat-o in special in ultimii 30 de ani presupune o atentie deosebita cand vine vorba de terroir. Pentru a ii pune in evidenta diversitatea, viticultorul ia in considerare particularitatile fecarei vite de vie si o ingrijeste ca atare. Totodata, viile sunt cultivate in mod sustenabil.

Pierre Seillan s-a specializat in crearea vitelor de vie prin altoirea specimenelor din diverse terroir-uri.

Astfel, poate cuprinde caracteristici diferite din podgoriile cele mai stimate din lume precum cele din Bordeaux, Toscana sau Sonoma County.

Cariera sa de viticultor a inceput pe podgoriile familiei sale unde a invatat sa cultive si sa vinifice soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc. Nascut intr-o familie de viticultori, Nicolas a avut parte de cea mai buna pregatire in domeniu, mentorul sau fiind chiar tatal, Pierre. Colaborarea dintre Nicolas, Jess Jackson si Barbara Banke, experti si vizionari in industria vinului american, a inceput inca din anii 90’ cand cei trei au decis sa creeze impreuna o alta marca de vin in SUA. 

Pierre Seillan este azi responsabil pentru cele 36 de hectare de podgorii Château Lassègue, fiind cel caruia i se datoreaza strugurii exceptionali folositi in vinurile cramei. Aceste vite de vie se situeaza in podgoriile din Saint-Émilion, intr-o zona aparte numita Côte de Saint-Émilion. Côte, care semnifica panta in limba franceza, indica tocmai felul in care viile sunt dispuse. Pe aceste zone inalte si abrupte, viticultorii se asigura ca vitele de vie au parte de suficienta expunere la soare de dimineata pana seara, ceea ce inseamna ca strugurii se vor coace bine pentru a produce vinuri savuroase.

Vitele de vie ale cramei Château Lassègue au o pozitie privilegiata primind soare din directia sud si sud-vest.

Un fapt remarcabil este ca numai 3% din vitele din Saint-Émilion sunt plantate pe Côte. Château Lassègue este unul dintre putini producatori care se bucura de aceste podgorii deosebite. 

Un alt avantaj al acestor vite de vie este zona ocrotita in care se situeaza, unde sunt ferite de vanturile reci care vin din nord. Drenajul zonei Saint-Émilion este la randul sau foarte bun. In acelasi timp, solul este unul de calitate care permite radacinilor sa creasca la adancime pentru a absoarbe substantele nutritive de care vitele de vie au nevoie. Acest sol argilos continue de asemenea calcar, o combinatie ideala pentru cultivarea vitelor de vie. Datorita acestor factori benefici, vitele de vie pot rezista mult timp, varsta lor medie fiind intre 40 si 60 de ani

Podgoriile Château Lassègue sunt formate in primul rand din Merlot, soiul predilect al regiunii Saint-Émilion. Crama cultiva de asemena Cabernet Franc, un soi cu un rol fundamental in procesul de vinificatie. Vinurile de tip cupaj Château Lassègue sunt bine echilibrate tocmai din cauza acestuia. Pe langa Cabernet Franc, crama mai foloseste in cupaje si Cabernet Sauvignon, un alt soi cultivat pe propriile podgorii. Cu ajutorul sau, vinurile isi imbogatesc structura si devin mai puternice. 

Munca minutioasa pe care o necesita vinurile Château Lassègue nu se opreste in podgorie. Continua si la crama unde vinificatorul profita de proprietatile strugurilor obtinuti in regim micro-cru vinificandu-i separat in cuve de dimensiuni mici. In felul acesta, se obtin mai multe tipuri de vinuri care pot fi combinate cu maiestrie in componenta cupajului final. 

Un alt element esential pentru obtinerea unui vin de calitate este stejarul folosit in procesul de maturare. Cei de la crama gasesc combinatia ideala intre terroir-ul vinului si cel al stejarului din care sunt facute butoaiele. Acestea provin din Vosges si sunt atent selectionate pentru a imbogati in timp gustul vinului.

Pentru fiecare tip de cupaj, crama utilizeaza un anumit tip de butoi.

Vinurile Château Lassègue

Château Lassègue Saint-Émilion Grand Cru

Acest vin este visul oricarui vinificator. Château Lassègue Saint-Émilion Grand Cru este un cupaj obtinut din Merlot (55%), Cabernet Franc (35%) si Cabernet Sauvignon (10%).

  • Circa jumatate din vin este invechit in butoaie vechi de stejar.

Fiecare editie vintage de Château Lassègue Saint-Émilion Grand Cru reda cu cea mai mare fidelitate bogatia terroir-ului de origine, mai ales a solului argilos si calcaros.

  • Totodata, fiecare editie are particularitatile sale.

Ceea ce le uneste este delicatetea aromelor si prospetimea care sunt redate de soiul Cabernet Franc. Merlot contribuie la acest blend cu puterea si indrazneala sa, facand vinul mai puternic si concentrat. Eleganta distinctiva a vinurilor Château Lassègue Saint-Émilion Grand Cru este rezultatul soiului Cabernet Sauvignon. 

  • In functie de sezon, profilul aromatic al acestui vin difera.

Cateva dintre notele caracteristice pe care le poti gasi in multe editii sunt violete, trandafiri, fructe rosii proaspete sau coacaze negre.

In palat, Saint-Émilion Grand Cru ofera o explozie de note suave de fructe negre si rosii, iar finalul este de asemenea dominat de aceste fructe inchise la culoare. Taninii acestor vinuri sunt in general rotunzi si matasosi, fiecare editie avand specificul sau. Notele de condimente pot fi si ele prezente, precum si senzatia de mineralitate. Culoarea acestui vin este stralucitoare si profunda. 

https://www.chateau-lassegue.com/en/ 

Regiune: Bordeaux Mal Drept, Franta

Château Lassègue - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Chateau Lassegue

Château Lassègue, Franta - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Château Lassègue, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Château Lassègue

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile