De la Cru de Lynch la Lynch-Bages
Istoria Lynch-Bages, situata pe tinuturile „Batges”, la intrarea in Pauillac, este emblematica pentru regiunea Médoc.
Desi exista inregistrari ale teritoriului Bages inca din secolul al XVI-lea, istoria productiei de vin din zona a inceput cu adevarat in secolul al XVIII-lea.
Din 1749 pana in 1824, podgoria a fost detinuta de Thomas Lynch, fiul unui irlandez din Galway care lucra ca negustor in Bordeaux. Thomas Lynch a gestionat terenul cu intelepciune si a produs vinuri de inalta calitate sub numele de ``Cru de Lynch``. Ca parte a prestigioasei clasificari din 1855, pentru Expozitia Universala de la Paris, vinul sau va fi in curand clasificat ca unul de a cincea crestere.
Mai tarziu, Jean ``Lou Janou`` Cazes, un ``Montagnol`` (termen folosit pentru a descrie fermierii din vaile superioare austere ale Ariège), a venit in Médoc pentru a-si castiga existenta. In anii 1930, generalul Félix de Vial, un descendent al familiei Cayrou, a inchiriat podgoria lui Jean-Charles Cazes, fiul lui ``Lou Janou`` si fermier la Château Ormes de Pez din Saint-Estèphe. Cazes a cumparat ambele proprietati in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Lynch-Bages este condusa de familia Cazes de atunci.
Vechea cuva a lui Lynch-Bages reprezinta un exemplu rar de echipament traditional de vinificatie in zona Médoc. Pardoseala din sipci, care a introdus avantajele designului gravitational utilizat acum in cuvele moderne, a fost inventata de Skawinski in 1850.
Munca extraordinara a vinificatorilor.
Pe atunci, strugurii erau transportati intr-o caruta trasa de cai si apoi ridicati cu o macara si goliti intr-un rezervor de lemn pe roti si senile. Unul sau doi vinificatori in interiorul rezervorului au zdrobit apoi strugurii, facand sucul sa curga prin deschideri in cuvele aflate pe ambele parti.
Un sistem de franghii si scripeti si nu mai putin de 6 muncitori au fost apoi necesari pentru a indeparta cojile de struguri ramase in cuva de fermentatie.
Acesti vinificatori remarcabili au avut o munca grea si destul de periculoasa. Ultimul dintre ei a fost exemplarul Xavier Tibur, care si-a incheiat cariera la Lynch-Bages in 1975. Vechea cuva Lynch-Bages este deschisa pentru vizite si te va transporta intr-o alta epoca.
Aflata in inima regiunii Médoc, pe malurile estuarului, Pauillac (Gironde, Franta) a fost adevaratul loc de nastere al vinurilor Grand Cru Classé din 1855.
Podgoriile Lynch-Bages sunt plantate pe 100 de hectare in aceasta regiune.
Podgoriile se bucura de o clima blanda, geologie omogena si o topografie de aflorinte bine definite in sudul si sud-vestul orasului. Toti acesti factori contribuie la aducerea solurilor Lynch-Bages intr-o stare corespunzatoare: caldura si drenaj natural excelent catre rau, ceea ce asigura alimentarea optima cu apa a vitei de vie.
Elegantul Cabernet Sauvignon si-a gasit regatul.
Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot si Cabernet Franc in unele parcele de pe malurile raului si in sudul Chenal du Gaët. O analiza a solurilor Lynch-Bages ne-a permis sa definim un raport optim de plantare. Varsta medie a vitei de vie este de 30 de ani, unele fiind de pana la 60 de ani.
Reputatia de calitate a denumirii Pauillac.
Cu trei din patru dintre vinurile Premier Grand Cru Classé din Médoc, reputatia denumirii Pauillac este doar uneori egalata de faimoasele sale casteluri. Vinurile Pauillac sunt bogate, dense, profunde si dezvolta in timp arome extrem de rafinate. Ele dezvaluie un gust larg aromat si taninuri fin texturate.
``Daca ar fi sa clasificam comunele Bordeaux, Pauillac ar iesi cu siguranta pe primul loc. Vinurile Pauillac combina fructe moi, proaspete cu stejar, uscaciune, subtilitate si structura, o nota de cedru si tutun si o senzatie de netezime sustinuta de putere. Iubitorii de vin il considera a fi exemplul perfect al vinului lor ideal``. Hugh Johnson - Atlasul mondial al vinului.
In 1855, Napoléon al III-lea a cerut brokerilor si comerciantilor afiliati Camerei de Comert din Bordeaux sa stabileasca o clasificare care sa fie prezentata la Exposition Universelle de Paris (Targul Mondial). De atunci, aceasta lista de referinte reprezinta o ierarhie a domeniilor viticole, precum si un omagiu adus istoriei regiunii si un reper comercial. Legendarul „Grand Cru Classé en 1855” este singurul de acest fel din lume.
La Lynch-Bages, desi etapele cheie se desfasoara in podgorie alaturi de Franck Debrais si echipa sa, se acorda cea mai mare grija si atentie tuturor etapelor procesului de vinificatie, de la sortarea strugurilor in podgorie pana la finisarea acestora in mediul calm si intunecat al pivnitelor.
In techno veritas.
Sub responsabilitatea lui Nicolas Labenne, o echipa de 35 de persoane este implicata in monitorizarea zilnica a podgoriilor Lynch-Bages. Structurarea podgoriilor a suferit imbunatatiri remarcabile incepand cu anul 2006, prin utilizarea tehnologiei prin satelit combinata cu studii asupra calitatii solului. Aceasta atentie sporita asigura pastrarea mostenirii genetice a vinificatiei Lynch-Bages si ne-a permis sa stabilim o cartografiere precisa si o restructurare a parcelelor de vita de vie pentru a pastra, a imbunatatii si a dezvolta specificul fiecarui terroir.
Lucrul manual si progresul tehnologic.
Cu sprijinul tehnologiei de ultima ora pentru supraveghere si analiza in timp real, mainile omului orchestreaza recoltele si vinificarea in functie de soiurile de struguri, de gradul de coacere si de terroir. Scopul este de a construi personalitati individuale pentru fiecare parcela. Odata terminata fermentatia alcoolica, vinurile sunt extrase din cuve folosind potentialul fenolic al fiecarei cuve.
Cupajarea.
Cupajarea are loc in decembrie in urma proceselor de macerare, tragere, presare si fermentare malolactica.
Compozitia complexa a vinurilor variaza de la un an la altul in functie de comportamentul parcelelor in raport cu conditiile climatice ale recoltei. Un grup de experti prezidat de Jean-Charles Cazes si echipa tehnica Lynch-Bages (Daniel Llose, Nicolas Labenne si Jérôme Le Roux) dezvolta si definesc apoi cupajul cu potential remarcabil de pastrare care face acest vin fin Lynch-Bages.
Butoaiele si procesul de maturare.
Primul si cel de-al doilea vin de la Lynch-Bages sunt trase in butoaie despicate de stejar cu o capacitate aromatica optima, create de dogari renumiti, inainte de a fi maturate in pivnitele Château Lynch‑Bages.
Vinurile, inainte de a fi savurate, trebuie sa se odihneasca pentru o perioada de timp pentru a se inmuia si a integra pe deplin aromele transmise de stejar. Mestesugul calificat al vinificatorului implica rafturi regulate si amendare pentru armonizare inainte ca vinurile sa fie imbuteliate la castel si invechite.
Practici culturale integrate de vinificatie.
Lynch-Bages a implementat o serie de masuri care vizeaza reducerea impactului vinificatiei asupra mediului. Acestea includ culturi de acoperire, intretinerea solului, selectia ecologica a produselor, utilizarea capsulelor de confuzie sexuala (pentru protectie impotriva molilor de vita de vie Cochylys si Eudemis), selectia in masa a Petit Verdot si utilizarea procesului de tratare a apelor uzate.
Regiune: Bordeaux, Franta
Cumpara bauturi FAMILLE JM CAZES - Château Lynch‑Bages, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu FAMILLE JM CAZES - Château Lynch‑Bages