Descriere Chateau MONT-REDON Châteauneuf-du-Pape ROUGE 2022
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Rouge este vinul emblematic al proprietatii, realizat dintr-un amestec precis al celor trei terroir-uri majore ale denumirii: pietricele laminate, safres si calcar.
- Vinul dezvaluie un nas intens de fructe negre, condimente si note subtile de paine.
- La palat, echilibrul este remarcabil, combinand profunzimea, prospetimea si taninurile elegante.
- Datorita selectiei meticuloase a celor mai bune cuve si invechire atenta, acest cuvée exprima elegant semnatura Château Mont-Redon.
Châteauneuf-ul MONT-REDON poate fi savurat din al doilea an de la imbuteliere, cu o nota dominanta de fructe negre si un caracter subtil prajit. Vinul atinge prima sa plenitudine intre anul 5 si 8, dar poate fi pastrat pana la 10+ ani.
Origine
- Appellation d`Origine Controlée / AOC Chateauneuf Du Pape.
- Podgorii de pe malul stang al Ronului, intre Orange si Avignon.
- Trei tipuri de terroir intra in compozitia acestui vin:
- Platoul Mont-Redon, sol cu pietricele laminate,
- Apoi terroir-ul calcaros urgonian prezent sub forma de roci albe unghiulare.
- In cele din urma, solul nisipos al „MontRedon”.
Doar cele mai bune recolte intra in acest cupaj, asigurand complexitatea si consistenta stilului Mont-Redon.
- Clima este mediteraneana, cu veri calde uscate presarate cu cateva averse.
- Vantul Mistral bate destul de consistent pe tot parcursul anului, asigurand conditii sanitare favorabile pentru viticultura.
Cupaj: in principal Grenache Noir, Syrah si Mourvèdre completate de putin Cinsault, Counoise, Muscardin si Vaccarèse.
Vinificare
- Struguri recoltati manual, apoi sortare manuala urmata de cea optica automatizata.
- Dezbrobonire completa urmata de o macerare de 15-20 zile,
- Fermentatie malolactica finalizata in cuve, dupa care se efectueaza o a doua selectie a vinurilor:
- Loturile care nu indeplinesc criteriile sunt vandute in vrac.
- Cele mai bune rezervoare se pastreaza pentru cupajul final.
- 50% maturat in butoaie si 50% in cuve.
- Dupa un an de maturare sunt selectate doar loturile care permit cel mai bun cupaj posibil (cele cu cea mai mare profunzime si armonie).
- Imbutelierea se face la aproximativ 18 luni de la recoltare.
- Vinul imbuteliat se odihneste 4 - 6 luni in pivnitele cramei inainte de lansare.
Fereastra de consum 2025 - 2030 ani.
Note & Critici
- James Suckling - 96 (2020)
- Jeb Dunnuck - 94 (2020)
- Robert Parker - 91 (2020)