Devino membru
Bordeaux
7 produseY D’Yquem este vinul alb sec produs de cel mai celebru producator de vin alb dulce din lume, Chateau D’Yquem. Desi munca in podgorie este foarte minutioasa, strugurii sunt culesi si se vinifica intr-un stil total diferit fata de Chateau D’Yquem, cel dulce.
In 2004 s-a decis ca sa se produca editia "Y" in fiecare an.
Un vin de o eleganta si prospetime uluitoare date fiind conditiile meteorologice oferite de anul 2022. Cea mai timpurie editie inregistrata vreodata, cu datele de culegere alese pentru a pastra toata prospetimea structurala a Sauvignon Blanc. Acest vin este profund complex, chiar si in perioada sa incipienta.
Zaharului rezidual intareste profunzimea si bogatia vinului, oferind note de citrice mai jucause in extragerea tensiunii. Exista si o nota amaruie subtila si foarte blanda de coaja de mandarina caramelizata, portocala sanguina si marmelada de Sevilla (ce vine probabil de un la botrytis timpuriu).
Acesta este un Y cu un potential semnificativ de invechire, in acelas timp deja foarte accesibil, complexitatea sa fiind deja aproape complet formata.
Cupaj: 60 %Sauvignon Blanc, 40% Sémillon.
Château dYquem este binecuvantat cu un terroir exceptional, fiind singurul producator care este clasificat drept First Growth Premier Cru Superieur in cadrul apelatiunii Bordeaux Blanc.
Proprietatea de 113 hectare este plantata la cea mai inalta cota din Sauternes, la o altitudine de 80 de metri deasupra nivelului marii. Podgoriile gazduiesc soluri calcaroase si argiloase de nenumarate culori printre care Château dYquem gazduieste aceeasi argila albastra precum legendarul producator de Pomerol, Château Petrus.
Deliberata se culeg loturile specifice de Sauvignon Blanc la inceputul perioadei de recoltare, avand grija sa se culeaga ciorchinii perfect copti si sanatosi. Strugurii Sémillon le completeaza fiind culesi chiar in acea etapa trecatoare cand strugurii au atins maturitatea maxima, abia a aparut botrytisul, iar cojile au capatat o culoare roz.
Acesta este momentul exact in care taninurile acestui soi de struguri sunt suficient de moi pentru a trece prin potentialul aromatic al celor mai bune parcele de sol argilos.
Vinul primeste o atentie deosebita pe toata durata fermentatiei: presare usoara, precisa, precum si rafturi cu temperatura controlata pentru must si fermentare alcoolica intr-o cuva de ultima generatie rezervata doar pentru acest vin.
Potential de invechire: 2025 - 2040+