Situata in centrul Pugliei, in sudul Italiei, Cignomoro este o crama de tip boutique. Ce inseamna acest lucru? Vinurile sale sunt unice, pline de personalitate, nu se aseamana cu cele pe care le regasesti zi de zi in comert si sunt produse in cantitati limitate. Crama creeaza aceste vinuri cu migala, rabdare, respectand natura pe tot parcursul procesului de vinificatie realizat in mod artizanal de la cultivare, pana la imbuteliere. Vinurile Cignomoro se disting prin eleganta, finete, armonie si echilibru si reflecta cu sinceritate terroir-ul din care provin.
Cignomoro propune o abordare naturala si autentica atat in podgorie, cat si in munca de la crama.
Se distinge nu doar prin metodele sale antice, artizanale de vinificatie, ci si prin soiurile de struguri cultivate.
Asa cum explica fondatorii, a cultiva soiuri native si a respecta caracteristicile lor in podgorie e un act curajos care necesita iubire. Tocmai aceasta decizie de a pune in evidenta soiuri locale din Pulia a inspirat intreaga viziune a cramei si numele sau.
Cignomoro se traduce ca „lebada neagra”.
In viziunea fondatorilor, asta este Cignomoro, o crama aparte care dintr-o multime de „lebede albe” decide sa nu respecte standardul, sa nu se bazeze pe soiurile tipice cultivate de majoritatea cramelor, ci sa promoveze potentialul celor locale.
Crama Cignomoro a luat nastere in 2008 pornind de la aceste idei si o dorinta indrazneata de a provoca standardul de vinificatie al vremii si de a pune in evidenta vinurile traditionale ale Puliei. Aceste vinuri elegante, armonioase si unice meritau intr-adevar mai multa atentie, iar de atunci si pana in prezent Cignomoro continua sa se dedice lor.
Fiecare editie se realizeaza cu cea mai mare atentie pentru a scoate in evidenta potentialul recoltei si a impresiona chiar si cele mai exigente gusturi.
Intregul proces de vinificatie se realizeaza manual, ca in vechime, incepand de la culegerea strugurilor. Tehnicile curente de vinificatie se folosesc doar la crama unde modernitatea se intalneste cu traditia pentru ca rezultatul final sa fie impresionant. Conexiunea cu traditia este foarte stransa pentru cei de la crama Cignomoro care simt ca pastreaza vii si protejeaza cele mai vechi secrete ale vinificatiei, ridicandu-le la grad de ritual.
Echipa cramei este una dedicata si pasionata care are incredere in si isi respecta terroir-ul si metoda autentica de vinificatie.
Scopul sau este sa ajute pasionatii de vin sa redescopere acest stil de vinificatie extrem de rar folosit in prezent care scoate la iveala arome unice.
Asa cum spun chiar ei, atunci cand bei un vin Cignomoro trebuie sa simti ca ai calatorit in timp, cautand si descoperind arome uitate.
Toate idealurile cramei sunt impartasite si promovate de fondatorul sau Hugo Rojo De Castro.
Desi s-a nascut in Spania, Hugo s-a indragostit acum mai bine de doua decenii de insoritele meleaguri ale Puliei si a hotarat sa ramana acolo. Apoi, a descoperit bogatia terroir-ului sau si unicitatea soiurilor de struguri nativi.
Asa a decis sa creeze impreuna cu partenerul sau, italianul Ciro Maticheccia, o crama care sa onoreze potentialul Puliei redescoperind soiuri si tehnici de vinificatie autohtone.
In ceea ce il priveste pe Ciro, vinul si vinificatia au facut mereu parte din familia sa. El s-a nascut, a copilarit si a trait mereu in Pulia. Inca de mic, a avut sansa sa invete cum strugurii se transforma in vin urmarindu-i pe bunicii lui care isi produceau propriul vin. Invatand si admirand de mic ritualul vinificatiei, Ciro a ajuns sa transforme iubirea sa pentru podgoriile Puliei intr-o afacere de succes.
Crama nu ar putea insa sa se mandreasca azi cu unele dintre cele mai bune vinuri din zona sa daca nu ar fi avut in primul rand acces la un terroir deosebit, cel al Manduriei. Aceasta zona viticola se afla in una dintre cele mai renumite regiuni pentru productia de vin italian, Salento, unde se produce vin inca din secolul VI I.Hr. Microclimatul acestei zone este perfect pentru soiurile de struguri pentru vin rosu precum Primitivo, Negroamaro sau Susumaniello.
Vitele de vie ale Manduriei se bucura de un pamant rosu care ofera diverse substante precum calcar. Totodata, vinul de Manduria e influentat si de apropierea marii Mediterane care face caldura verii mai usor de suportat, ajuta strugurii sa se coaca la perfectie si ofera vinului caracteristici aparte.
Cu toate ca vinul rosu e mai popular in regiune, Pulia nu este straina de vinurile albe. Una dintre cele mai bune zone pentru cultivarea soiurilor pentru aceste vinuri este Marina Franca in Valle d’Itria, zona in care se situeaza si unele dintre podgoriile Cignomoro. Vitele de vie pentru vinuri albe ale cramei se afla la altitudini de 450 m, intr-o zona splendida in care cat poti vedea cu ochii esti inconjurat doar de podgorii, maslini si migdali. In acest terroir perfect in care marea de abia se observa, Cignomoro cultiva soiurile autohtone Minutolo, Bianco di Alessano si Verdeca. Datorita inaltimii, temperaturile mai scazute de aici permit strugurilor sa ramana proaspeti si sa transmita arome inedite.
Cignomoro ofera o serie de vinuri care se preteaza atat ocaziilor speciale, cat si cinelor in familie sau intalnirilor cu prietenii.
Vinurile acestei crame boutique sunt denumite in functie de varsta vitelor de vie sau a soiurilor din care au fost produse.
Bucura-te de aceste vinuri elegante prin intermediul Crush. Printre altele, iti punem la dispozitie urmatoarele sortimente, Pepe Nero Primitivo, Otto Centro Primitivo, Otto Cento Negroamaro, 80 Vecchie Vigne, Primitivo di Manduria DOC, Pepe Nero Spumante Brut, Cignomoro 6 Anime.
Iata ce iti ofera cateva dintre aceste vinuri.
Pepe Nero Primitivo este un vin rubiniu intens care petrece timp la finisat in butoaie de stejar American. Acest vin obtinut exclusiv din struguri Primitivo se distinge prin armonia buchetului sau fructuos si prospetimea ridicata. Printre notele sale cele mai intense se numara cirese, mure, condimente, fum, stejar si cedru. Acest vin catifelat si bine-echilibrat ofera tanini moi si un final persistent.
Otto Centro Primitivo, un alt vin remarcabil marca Cignomoro produs din soiul omonim, se distinge prin arome de fructe de padure rosii, cirese, o prospetime placuta si un final de lunga durata. Acest vin rubiniu si echilibrat incalzeste palatul cu notele sale suave de condiment si ofera de asemenea o mineralitate specifica terroir-ului de pe coasta marii.
Primitivo di Manduria DOC se deosebeste prin intensitatea parfumului si a gustului sau. Acest vin elegant si puternic prezinta un buchet complex in care se contopesc arome de fructe precum murele cu ciocolata, note de condiment si note minerale. Finalul persistent cu arome de fructe si ciocolata si caracterul sau plin de vitalitate il fac cu adevarat remarcabil.
80 Vecchie Vigne este un Primitivo autentic al zonei Manduria. Asa cum rezulta din numele sau, strugurii folositi provin din vite de vie cu o vechime de 80 de ani. Acest Primitivo se remarca printr-o nuanta rosie deosebit de intensa. Pe masura sa este si buchetul in care se imbina note de coacaze, cirese, zmeura, ciocolata, cafea, nuca de cocos si condiment. Acest vin concentrate si intens petrece un an in butoaie de stejar frantuzesc si are un potential bun de invechire.
Regiune: Puglia, Italia
Cumpara bauturi Cignomoro, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Cignomoro