Cloudy Bay, Noua Zeelanda

Cloudy Bay

Noua Zeelanda se afla de ceva timp in clasamentul celor mai importanti producatori de vin. Clima si solul de acolo permit cramelor sa cultive o varietate mare de soiuri si sa produca vinuri de calitate. Succesul vinurilor din aceasta tara se datoreaza partial unei crame, Cloudy Bay, prima din Noua Zeelanda care a ajuns sa castige un renume international. Aceasta crama se distinge prin obsesia pentru calitate si atentia la detalii care o ajuta sa obtina an de an vinuri exceptionale. 

Povestea Cloudy Bay

Aventura Cloudy Bay incepe in 1983 cand David Hohnen face cunostinta cu vinul Sauvignon Blanc de Marlborough. Dupa prima impresie creata de acest vin intens si savuros, David decide sa impartaseasca lumii intregi acest secret. Scopul sau a fost sa ajute aceste vinuri sa isi gaseasca locul bine-meritat in clasamentul mondial al vinului alb.

David si-a gasit un partener care sa il sprijine si sa il ghideze in calatoria sa, vinificatorul Kevin Judd. Impreuna, au deschis usile cramei Cloudy Bay in 1985. In acel an, crama a lansat prima sa editie de vin care a primit recenzii pozitive de peste tot din lume.

Cu ajutorul acelui vin Sauvignon Blanc, Noua Zeelanda a devenit o tara de referinta pe harta viticola mondiala.

Cloudy Bay a fost si una dintre primele 5 crame care au produs vin in regiunea Marlborough din Noua Zeelanda. 

Succesul cramei a continuat de-a lungul anilor, astfel incat in 2003, Cloudy Bay s-a alaturat bine-cunoscutei companii Veuve Clicquot. Apoi, in 2010, a devenit una dintre cramele grupului LVMH, cel mai prestigios grup de marci de lux din lume. 

Pe langa a crea vinuri de inalta calitate, Cloudy Bay mai are un angajament, conservarea mediului inconjurator. Pentru a isi indeplini aceasta misiune, crama practica agricultura organica. Pe langa aceasta, este si unul dintre membrii fondatori ai asociatiei Sustainable Winegrowing New Zealand. Podgoriile din Central Otago pe care crama le detine inca din 2009 sunt ingrijite in mod sustenabil, in baza criteriilor agriculturii organice. 

Fiecare pas al procesului de vinificatie este unul atent planificat si executat la Cloudy Bay.

  • Crama isi cultiva singura strugurii folositi in productia de vin.
  • Recolta sa este cu 30% mai mica decat cea obtinuta in medie de producatorii de vin autohtoni.

Acest fapt demonstreaza angajamentul cramei in a oferi vinuri de calitate superioara din struguri cultivati cu grija si rabdare. Doar cei mai buni struguri trec de procesul de selectie si ajung sa faca parte din vinurile Cloudy Bay.

Pentru a creste si selecta acesti struguri, crama se foloseste de diverse tehnologii, dar si de talentul echipei sale experimentate. O recolta mai mare ar asigura vanzari pe masura, insa crama prefera sa vanda mai putine sticle de vin, dar de o calitate mult mai ridicata

Desi Cloudy Bay este cunoscuta pentru vinurile sale Sauvignon Blanc, crama nu s-a limitat la acest soi. Si-a diversificat productia si ofera in prezent si vinuri Chardonnay, Pinot Noir si Pelorus. Cei de la crama iubesc experimentarea, asa a luat nastere in 2000 vinul Koko pe care il fermenteaza in butoaie. Te Wahi este un alt experiment de succes, un vin Pinot Noir sofisticat produs din podgoriile cramei din Central Otago. 

Pe langa vinuri de renume mondial, crama se mai poate mandri si cu un sediu aparte. Acesta este constituit dintr-o locuinta traditionala din lemn creata in stil modern de catre arhitectii Paul Rolfe si Tim Greer. Sediul a fost relansat in 2012 dupa ce un incendiu distrusese in 2009 casa originala in care locuise David Hohnen. Casa este construita din materiale naturale, fiind o reflexie a viziunii sustenabile Cloudy Bay si este impodobita cu elemente decorative si obiecte de arta din Noua Zeelanda. 

Podgoriile Cloudy Bay 

Crama are podgorii in doua locatii: Marlborough si Central Otago. Podgoriile din Marlborough sunt impartite in 163 de parcele. In functie de locatia lor, acestea au un terroir diferit care privilegiaza anumite culturi de vita de vie.

Parcelele aflate in apropierea raului Wairau au un sol pietros-nisipos, care ofera un drenaj natural. Acesta este terenul ideal pentru cultivarea soiului principal al cramei, Sauvignon Blanc.

Vitele de vie sunt plantate si in partea de sud a raului unde solul devine unul argilos. In acea zona numita Southern Valley, crama cultiva de Pinot Noir si Chardonnay care au nevoie de acest tip de sol. Pe langa un sol diversificat, terroir-ul cramei beneficiaza si de conditii climatice optime datorita apropierii de mare. 

Terenurile din Central Otago au la randul lor parte de un terroir deosebit. In acea zona, crama detine doua podgorii cu un terroir complementar care ajuta ca vinurile produse acolo sa aiba un stil aparte.

In Calvert, Bannockburn, vitele de vie se bucura de un sol argilos si de pante nu foarte abrupte. Vitele de vin din aceasta podgorie ofera un vin cu tanini eleganti si o textura matasoasa.

Cea de-a doua podgorie din Central Otago se situeaza in Northburn. Solul de acolo este unul glacial, pietros, iar pantele pe care sunt cultivate vitele de vie sunt foarte abrupte. Din acest terroir iau nastere niste vinuri foarte intense si bine structurate. Cloudy Bay combina strugurii proveniti din ambele podgorii pentru a crea Pinot Noir-ul Te Wahi, un vin echilibrat si puternic. 

Vinurile Cloudy Bay 

Cloudy Bay a schimbat pentru totdeauna perceptia lumii despre vinurile din Noua Zeelanda. Aceste vinuri sunt o expresie pura a terroir-ului din Marlborough si Central Otago, o provocare, si o invitatie lansata celor care inca nu cunosc vinurile din Noua Zeelanda. 

Stilul de baza a cramei este cel in care au produs inca de la inceput vin Sauvignon Blanc. Acest vin cu radacinile in Wairau Valley este pur, vibrant si are arome bine definite de fructe samburoase, citrice, precum si note tropicale subtile. 

Cloudy Bay Sauvignon Blanc din 2022 este un vin plin de savoare si personalitate. Nasul se deschide printr-un buchet vibrant, incantator in care vei simti initial note de suc de citrice si lime, iar apoi note subtile de nectarine si fructul pasiunii. Acest vin incanta simturile cu gustul de fructe bine coapte. Si in palat notele cele mai evidente sunt cele citrice si de fructul pasiunii peste care se suprapun arome de piersica, gava si note saline subtile. 

Cloudy Bay Pinot Noir este un vin versatil si usor de baut. Are o eleganta matasoasa, un buchet si un profil aromatic complex si foarte atragator. Printre notele din buchetul acestui vin se numara petale de trandafir, cirese negre si mure. La nivelul palatului, se simt note de mure si capsuni. Cloudy Bay Pinot Noir este un vin cu tanini matasosi si o aciditate foarte fina. In ansamblu, vinul este unul concentrat si elegant.  

 

https://www.cloudybay.com/en-ww/ 

Regiune: Marlborough, Noua Zeelanda

Cloudy Bay - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Cloudy Bay

Cloudy Bay, Noua Zeelanda - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Cloudy Bay, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Cloudy Bay

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile