Descriere COLLEMASSARI Rigoletto 2023 Cupaj Sangiovese MONTECUCCO ROSSO DOC
Collemassari Rigoletto 2023 este un Montecucco Rosso DOC, produs de crama Castello ColleMassari din regiunea Toscana, Italia. Acest vin rosu, cu un stil elegant, catifelat, este un cupaj avand Sangiovese la baza, completat de alte doua soiuri locale poate mai putin cunoscute: Ciliegiolo si Montepulciano.
- Accente de fructe de padure moi, dar dense si carnoase la nas,
- Note de piper, cirese negre, cimbru si fum rece sunt, de asemenea, perceptibile.
- In palat are un caracter fructat si seducator, isi exprima cele mai bune calitati cand este tanar.
- Moale, rotund, cu taninuri dulci si o aciditate placuta.
Vinul ofera o senzatie generala suculenta si usoara, cu note pure de mineralitate.
Origine
Domeniul se intinde pe o suprafata de peste 1.200 de hectare, incluzand 120 de hectare de podgorii si 90 de hectare de plantatii de maslini. Toate viile sunt cultivate conform principiilor agriculturii ecologice, fiind certificate ICEA.
- Solul: terenul este compus din mai multe tipuri de sol, inclusiv gresie, pietris, calcar si argila.
- Vita de vie: se cultiva in principal struguri Sangiovese (care constituie 80% din suprafata cultivata), dar si soiuri ca Montepulciano, Ciliegiolo, Cabernet Sauvignon, Vermentino si Grechetto.
- Crama este construita pe mai multe niveluri, exploatand forta gravitatiei pentru a facilita procesul de vinificatie.
- Pivnita este sapata in stanca, mentinand o temperatura naturala ideala, constant de-alungul anului.
Cupaj: 70% Sangiovese, 15% Ciliegiolo, 15% Montepulciano.
Vinificatie
- Fermentat in rezervoare de otel inoxidabil la temperatura controlata,
- Maturat 5 luni in rezervoare de otel inoxidabil, apoi inca 5 luni in butoaie sau baricuri de a doua sau a treia trecere.
- Rafinarea are loc in sticle timp de cel putin inca 6 luni.