Devino membru
Burgundia
2 produseBonnes Mares Grand Cru 2017 este neobisnuit de saturat in nuanta oferind arome de cirese negre, fructe de padure, coacaze, ciocolata neagra, bujor si coaja de portocala caramelizata.
Vinul este mediu spre plin in ce priveste corpolenta, amplu si elegant, fin, cu taninuri structurate calcaroase, un miez pur de fructe si un final lung parfumat.
In ciuda nuantei sale deconcertant de profunde, aceasta este una dintre cele mai suple si elegante interpretari ale lui de Vogüé Bonnes Mares din ultimul deceniu.
Teroir-ul de aici are mai multa argila rosie (unde Morey are mai multa marna si calcar) pentru un vin mai catifelat, mai rotund, cu arome caracteristice de violete si flori salbatice.
Domeniul Comte de Vogüé din Burgundia dateaza din 1450, cand Jean Moisson a construit cladirea originala. Proprietatea a ramas in aceeasi familie, trecand din cand in cand prin linia feminina pana cand Catherine Bouhier s-a casatorit cu Cerice-Melchior de Vogüé in 1766. Intr-un fel, familia, desi in exil in Anglia, a reusit sa pastreze controlul domeniului in timpul revolutiei franceze.
Istoria moderna si eticheta actuala incep cu Comte Georges de Vogüé, care a preluat conducerea cramei in 1925. Prima perioada de glorie a domeniului a venit in anii 1940, 1950 si 1960. Domeniul detine 7,25 hectare din legendara podgorie Le Musigny, care constituie 80% din toata denumirea. In plus, are 2,75 hectare de Bonnes-Mares si 1,8 hectare de Premier Cru Chambolle-Musigny.
Sub egida managerului proprietatii Jean-Luc Pepin, cu vinificatorul François Millet si pe bine numitul Eric Bourgogne in podgorii, acest domeniu nu poate gresi in prezent; se numara printre cele mai bune Crame din Burgundia.
Vinicultorul François Millet nu urmeaza o formula stabilita in producerea vinurilor sale, preferand conditiile anuale si fructele vitei de vie pentru a dicta ceea ce este necesar. Strugurii sunt de cele mai multe ori dezciorchinati si apoi fermentati pe drojdii indigene in cuve mari de lemn.
Se adauga foarte putin sulf in timpul fermentatiei sau la imbuteliere.
In general, vinurile Village sunt maturate in butoaie noi de stejar francez in proportie de 15%, in timp ce vinurile Grand Cru nu au mai mult de 35% de stejar nou. Vinurile sunt imbuteliate nerafinate si nefiltrate.