Compania Viticola Corcova este o poveste frumoasa, o discutie intre prieteni devenita realitate de succes.
Proprietate a lui Michel Roy si Serban Damboviceanu, afacerea a luat fiinta in anul 2005,
moment in care, dintre cele 470 de hectare de vita de vie pe care le-a detinut IAS-ul Corcova, mai ramasesera doar 18 hectare, iar cramele, construite de printul Anton Bibescu la inceputul secolului al XX-lea, erau in ruina.
Acum podgoria Corcova Roy & Damboviceanu cuprinde 55 de hectare,
Pe care au fost replantate soiurile traditionale ale locului, existente si pe vremea mosiei Bibestilor, incluse in soiurile autorizate DOC Mehedinti-Corcova: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, precum si un soi nou, Syrah.
In vara anului 2005, firma a cumparat 12 hectare din via plantata de IAS Corcova si aproximativ 50 hectare de teren plantate cu vie in stare degradata, in satul Jirov. Ambele amplasamente fusesera plantate cu vita de vie inca din timpul mosiei familiei Bibescu si pretabilitatea lor pentru cultura vitei de vie era confirmata.
De asemenea, in perioada 2008-2009, cramele au fost complet renovate si modernizate, dotate cu utilaje si echipamente moderne care inlesnesc procesarea.
Credem ca vinul este mai mult decat ceea ce bei si savurezi. El poarta un sens incontestabil al locului, iar francezii au chiar un cuvant pentru asta: se numeste terroir.
Vinurile Corcova Roy & Damboviceanu sunt speciale si au acel “gout du terroir” pentru ca aici se intrunesc toate elementele necesare.
Climat temperat-continental cu influente mediteranee. Iarna, in special, au loc invazii de mase de aer umede si calde de origine mediteraneana si oceanica, ceea ce face ca acest anotimp al anului sa fie mai bland, iar verile sunt in general calduroase dar cu nopti racoroase datorate proximitatii padurilor si a muntilor.
Solul are o structura litologica variata si o mineralitate bogata, specifice Piemontului Motrului, parte a celei mai mari unitati piemontane din tara, Piemontul Getic.
Vinul de Corcova poarta amprenta originala a locului si vorbeste despre istorie, distinctie, pasiune. Personalitatea terroir-ului este data de imbinarea fericita a elementelor climatice cu specificul geologic, de alegerea potrivita a soiurilor de struguri si, mai ales, de atentia pentru procesul vinificarii.
La Corcova Roy & Damboviceanu se pastreaza nealterate aroma, gustul si parfumul strugurilor ce dau nastere vinurilor.
Aceste vinuri sunt elaborate de asa maniera incat sa redea cat mai fidel expresia terroir-ului.
Parcelele de vie, atent ingrijite si supravegheate, produc struguri a caror identitate este pastrata in vinurile produse si invechite in crama. Ulterior, prin grija oenologului, ele sunt cupajate pentru a-si imbogati si releva reciproc calitatile.
Vinurile JIROV, tot de la Corcova.
Gama vinurilor Jirov provine din aceeasi podgorie. Numele gamei Jirov se afla in stransa legatura cu provenienta ei, caci este imprumutat de la satul pe dealurile caruia se afla viile. Mai precis, satul Jirov din comuna Corcova, judetul Mehedinti.
Plantarea
Plantarea vitei de vie s-a facut de la nord la sud pentru a obtine o expunere cat mai lunga la lumina si caldura soarelui. Astfel strugurii ajung la maturitate intr-un mod echilibrat.
Echipele de control, cu ajutorul unui software performant, identifica zeci de mii de butuci de vita de vie si le urmaresc caracteristicile:
Sunt alese corzile de la butucii cei mai reprezentativi pentru soiul respectiv si cu rezultatele cele mai bune in vederea obtinerii de vinuri de calitate.
Randurile, schema de plantare
Randurile au fost plantate la o anumita distanta, caci densitatea plantelor pe hectar influenteaza calitatea strugurilor datorita faptului ca radacinile viei au un spatiu limitat pentru a se dezvolta. Cresterea vitei este atent controlata, elementele nutritive din sol ajung intr-o proportie mai mare in struguri, sporindu-le astfel aromele si intensificandu-le culoarea. Concentratia bobului de strugure, mai mic de data aceasta, este mult mai intensa.
Recoltarea
Culegerea si alegerea strugurilor se face manual, astfel incat integritatea strugurilor este respectata de-a lungul lungii lor calatorii din vie in sticla.
Un alt lucru edificator pentru filosofia Corcova Roy & Damboviceanu este faptul ca se evita folosirea substantelor ierbicide. Iarba, un concurent natural al vitei de vie, este pastrata in soiurile rosii pentru a forta dezvoltarea in intensitate a strugurilor.
Regiune: Oltenia, Romania
Cumpara bauturi Corcova Roy & Damboviceanu, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Corcova Roy & Damboviceanu