Devino membru
COS DESTOURNEL
Bordeaux
2 produseRandamentul scazut al vitei de vie favorizeaza coacerea Cabernet Sauvignon-ului astfel incat sa genereze o precizie uimitoare in vin. Se echilibreaza natural cu rotunjimea Merlot-ului, pentru a oferi un vin cu un stil clasic si o finete eleganta.
Cu intregul sau potential expus astazi, aceasta recolta cu o prospetime frumoasa se rotunjeste treptat, notele puternice permitand aparitia unui fruct stralucitor.
Vita de vie Cabernet Sauvignon (60% din podgorie) isi gaseste solul la alegere din straturile subtiri de sol cu pietris situate pe varful si pe versantii sudici ai dealului.
Pe de alta parte, vita de vie Merlot (40% din podgorie) exceleaza pe versantii estici si pe versantii unde se vede la suprafata patul de calcar Saint-Estèphe.
Procentul de Cabernet si Merlot variaza de la o recolta la alta in functie de conditiile meteorologice ale anului. Plantatia este extrem de densa (8.000 pana la 10.000 de vite de vie la hectar), varsta medie a podgoriei este in medie de 35 ani, acest lucru permite radacinilor sa se extinda excesiv pentru a obtine un randament foarte zvelt pe vita de vie care va crea „Grand Goût” .
Numai vinurile care provin din vii vechi de peste 20 de ani vor avea numele de Château Cos d`Estournel
Cos se afla in Saint Estephe, dar se invecineaza cu Pauillac si, in special, cu podgoriile Chateau Lafite. Calitatea a fost buna in anii 1990, dar, de la recolta din 2001, a atins un alt nivel. In unele recolte, nivelul de calitate nu este departe de cel al primelor culturi / first growth. Uimitoarea crama - acum veche de 10 ani - este cea mai moderna si mai sofisticata din tot Bordeaux, cu o pivnita 100% gravitationala - nu folosesc pompe deloc.
Cupaj: 85% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 2% Cabernet Franc.
Fereastra de consum / potential de invechire: 2015-2030.
Cele mai tinere recolte – cele produse dupa 2000 – ar trebui sa fie decantate cu cel putin doua ore inainte de degustare. Aerarea va ajuta la punerea in valoare a spiritului si pasiunii fiecarui vin, astfel incat potentialul sau sa poata fi dezvaluit pe deplin.
Recomandam deschiderea fara decantare a recoltelor intre 1982 si 2000 cu aproximativ doua ore inainte de servire, astfel incat aromele lor sa se elibereze usor.