Cum alegi un vin bun? Sfaturi pentru începători

Cum alegi un vin bun? Sfaturi pentru începători

Cum alegi un vin bun? Sfaturi pentru începători

Un vin bun se alege ținând cont de anumite criterii și respectând câteva reguli absolut esențiale. Foarte importantă este ocazia cu care cumperi vinul, dar și destinația acestuia. Băutura ar putea fi făcută cadou, folosită la prepararea anumitor rețete culinare sau consumată într-un cadru festiv. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie atunci când te simți pierdut printre zecile, poate chiar sutele de sortimente din magazine. 

Tipuri de vinuri

Înainte de a cumpăra o sticlă de vin, trebuie să știi că această băutură este de mai multe tipuri, iar fiecare sortiment se potrivește într-un anumit context. Avem vinuri roșii, vinuri albe și vinuri roze, liniștite, spumante și fortificate. Vinurile spumante conțin dioxid de carbon, în timp ce băuturile fortificate conțin și o doză dintr-o băutură alcoolică distilată - de obicei brandy. De exemplu vinul de Porto.

Ce înseamnă un vin bun

Alegerea unei sticle de vin este subiectivă, căci gusturile nu se discută. Însă, de cele mai multe ori, nu bem vinul singuri, așa că ar trebui să alegem în funcție și de alte criterii, pe lângă preferințele noastre personale.

Vinul are anumite caracteristici care, dacă le cunoști, te vor ajuta să iei cea mai bună decizie atunci când vrei să cumperi o sticlă. Iar multe dintre acestea se regăsesc pe etichetă și contraetichetă. 

Pe eticheta oricărei sticle de vin vei găsi informații foarte prețioase cu privire la băutura respectivă. Vei afla, de exemplu, dacă vinul ales este unul dulce, demidulce, sec sau demisec, dacă este un vin liniștit, spumant sau fortificat. Alte informații fac trimitere către brand, podgorie, producători, dar și cantitatea de alcool pe o conține licoarea. 

Taninurile. Alte caracteristici țin de nivelul de taninuri - compuși fenolici care se regăsesc în coaja și semințele strugurilor roșii. Ceea ce trebuie să știi este faptul că cu cât nivelul de taninuri este mai ridicat, cu atât vinul respectiv va fi unul mai amar și mai astringent. Cu alte cuvinte, vei avea senzația că ți se face gura pungă după ce ai luat o înghițitură. Taninurile se regăsesc în toate plantele în cantități variabile și contribuie la protejarea rădăcinii, tulpinii, a frunzelor și fructelor împotriva dăunătorilor. Vinurile roșii conțin o cantitate mult mai mare de taninuri față de cele albe sau roze. 

Cum alegi un vin bun? Sfaturi pentru începători

Corpolența. Aceasta este, poate, una dintre cele mai importante caracteristici de care ar trebui să ținem cont atunci când cupărăm o sticlă de vin. Motivul? Un vin bun are o anumită corpolență: mică, medie sau mare. Pe de altă parte, un vin fără corpolență este considerat de calitate inferioară. Așadar, mare atenție la acest aspect! Iar dacă nu știi exact ce înseamnă termenul, află că este vorba, de fapt, despre vâscozitatea licorii. De exemplu, plastic vorbind, un vin cu o corpolență mare este o băutură pe care îți vine mesteci atunci când o bei. Vorbim despre o textură mai groasă, mai vâscoasă. Corpolența variază în funcție de tipul de struguri, de zona în care sunt cultivați, de metoda prin care băutura a fost produsă, dar și în funcție de nivelurile de zahăr și de alcool existente. În general, vinurile roșii sunt mai corpolente decât cele albe. La fel, corpolente sunt mai degrabă vinurile obținute din struguri ce cresc în regiuni calde și însorite, față de cele obținute din struguri crescuți în zone mai reci. 

Alcoolul. Cele mai multe sortimente de vin conțin între 11 și 13% alcool, dar există și băuturi mai tari, cu un procent de până la 20%. 

Cu ce ocazie cumperi vinul

Un lucru foarte important și de care ar trebui să ții cont în alegerea unei sticle de vin este ocazia cu care o cumperi. În funcție de asta, vei ști exact ce să alegi. Sau, dacă nu, măcar vei elimina, vei tăia din start de pe listă anumite sortimente. 

Îl folosești la gătit. Dacă vrei să folosești vin pentru prepararea unei rețete culinare, atunci foarte important este să respecți întocmai indicațiile rețetei. În acest caz, lucrurile devin dintr-o dată extrem de simple. 

Vrei să-l savurezi în liniște. Dacă, dimpotrivă, vrei să cumperi un vin bun pentru a te bucura în liniște de gustul și aroma sa, atunci alege un sortiment fin, de calitate, chiar dacă este mai scump. Cu siguranță, va face toți banii!

Îl asociezi cu anumite preparate culinare. Dacă vrei să te bucuri de o masă copioasă, udată cu vin din belșug, va trebui să cunoști regulile de asociere a băuturii cu diferite alimente și mâncăruri precum brânzeturi, pește, carne de vită, de porc, de miel sau dulciuri. La modul general vorbind, brânzeturile și peștele se asociază cu vinurile albe seci sau demiseci, carnea roșie merge cu un vin roșu sec sau demisec, corpolent, iar dulciurile cu un vin alb, dulce. Preparatele culinare acide se asociază cu vinuri mai acide, în timp ce mâncărurile sărate se potrivesc cu un vin dulce. Preparatele grase merg la un vin roșu, corpolent, ce conține o cantitate mai mare de alcool, dar și de tanini. 

Cum alegi un vin bun? Sfaturi pentru începători

Îl cumperi cu ocazia unei sărbători. Evident, o sticlă de vin poate fi cumpărată cu ocazia unei sărbători precum Paștele sau Crăciunul, cu ocazia unei mese festive pe care o organizezi sau pur și simplu vrei să-ți inviți prietenii la un pahar. Vinul se bea și la o aniversare sau onomastică, la un botez, o nuntă sau o petrecere câmpenească, în aer liber. De obicei, de Paște și de Crăciun bem vinuri roșii, căci se asociază foarte bine cu mâncărurile pe bază de carne de miel și porc. Dacă vei servi carne de pasăre, atunci poți opta pentru un vin alb. O aniversare în cerc restrâns va cere un vin spumant, un Prosecco sau o șampanie, în timp ce la un picnic ar trebui să servești un vin alb, ușor și care să conțină o cantitate mică de alcool. 

Cui oferi sticla de vin 

În cazul în care  vrei să oferi sticla de vin unei persoane dragi sau gazdei, dacă ești invitat la un eveniment, șii aici trebuie să respecți anumite reguli. Dacă știi ce preferă în materie de vinuri, recomandat este să cumperi două sticle din același sortiment. Una poate fi deschisă la masă, iar cea de-a doua, mai scumpă, de calitate superioară, poate fi păstrată pentru o ocazie specială. Dacă optezi pentru această variantă de a cumpăra la dublu explică-i gazdei întocmai, pentru a nu exista confuzii. Vinul nu trebuie să fie unul ieftin, dar nici extrem de scump. Și încă un sfat: cumpără un vin care are o poveste și care ar putea impresiona persoana căreia vrei să i-l faci cadou. De exemplu, poți alege un sortiment care provine dintr-o anumită zonă, regiune sau țară pe care ai vizitat-o recent sau pe care gazda o iubește foarte mult. Poate fi un vin din zona în care s-a născut sau a copilărit, din țara pe care a vizitat-o recent etc. 

Dacă nu cunoști preferințele gazdei, cumpără o sticlă de vin spumant Prosecco sau șampanie și nu vei da niciodată greș.

 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile